Exclusiv. Cum au dat hoții spargerea la depozitul de probe al Poliției Giurgiu

Exclusiv. Cum au dat hoții spargerea la depozitul de probe al Poliției Giurgiu

Ancheta în cazul spargerii depozitului de probe al IPJ Giurgiu - o pată care cu greu se va șterge de pe obrazul Poliției Române - este în plină derulare. Marți, Corpul de Control al ministrului de Interne, Lucian Bode, a intrat pentru prima oară în camera corpurilor delicte, prădată într-un mod bizar.

Cum au dat hoții spargerea. Ofițerii vor să vadă ce lipsește sau, mai degrabă, ce a mai rămas în urma bandiților care au plecat cu probe importante din dosare penale. O primă descoperire a echipei de control ar fi aceea că infractorii au acționat în tihnă, vreo 20 de minute, folosind pentru transportul obiectelor furate o mașină mare, un camion!

Apoi, a ieșit la iveală și faptul că sistemul de alarmă al depozitului era, de fapt, o ”jucărie” chinezească, o alarmă improvizată de polițiști! Care nu a funcționat. La fel cum și sistemul de supraveghere video a fost ”mort”.

Obiectiv al Poliției, fără camere video și alarme, ”păzit” doar cu un lacăt

Judecând după primele detalii pe care Evenimentul zilei le-a aflat în exclusivitate în urma discuțiilor cu surse apropiate investigației, hoții - încă neidentificați - au avut toate condițiile să atace un obiectiv al Poliției Române. Lipsa alarmelor, a aparaturii de supraveghere video, dar și a pazei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că o asemenea clădire, în care se aflau mii de corpuri delicte - probe esențiale în dosare penale și în economia derulării procedurilor judiciare și mai apoi juridice - ar fi trebuit strașnic păzită. Nu doar cu ajutorul unui banal lacăt pe care bandiții, probabil dintr-o aroganță supremă, l-au și schimbat la plecare, după jaf.

Cum au dat hoții spargerea. Neglijență crasă a polițiștilor sau complicitate cu hoții care i-au prădat

În acest context, procurorii giurgiuveni încearcă să afle dacă terenul pentru spargere a fost pregătit dintr-o crasă neglijență sau dacă este vorba de complicitatea unor polițiști care au deschis astfel drumul bandiților către acele probe. Obiecte extrem de importante fără de care pot dispărea expertize judiciare și deci infracțiunea cu totul!

”Nu ai probe, nu ai infracțiune! Iar infractori pot fi achitați. Aceste probe, pe care anchetatorii se bazau, au dispărut și ele există acum doar în poze. Obiectul material nu mai poate fi luat în calcul. Și instanța asta cere, proba supremă. Asta declanșează o acțiune în lanț. O sabie, de exemplu, folosită într-un atac, lasă o urmă pe ceva, pe un obiect, pe trupul victimei. Nu mai ai obiectul, adică sabia, urma a cui mai este?”, a comentat un ofițer de judiciar.

O chinezărie, conectată la două fire, în loc de alarma obligatorie prin lege

”Paza acestui obiectiv era obligatorie, nu numai importantă. ”Administrativul” trebuia să se ocupe de montarea grilajelor și a ușilor metalice, iar structura de supraveghere tehnică să aibă grijă să fie camere  video, funcționale.

Gestionarul, un ofițer al IPJ Giurgiu, trebuia să reclame dacă nu existau aceste sisteme de securitate. Dar, pe nimeni nu a interesat legea. Normele interne care fac referire la paza obiectivelor au fost încălcate flagrant. Clădirea, care este în centrul orașului, pe strada Gheorghe Doja, nu are un sistem de securitate și de alarmare în adevăratul sens al cuvântului. Uși metalice, grijaje...

Tot ce are este o improvizație făcută de polițiști, o ”jucărie” chinezească, conectată la două fire. Aia e alarmă? Ar fi trebuit ca toate căile de acees să fie conectate la o alarmă profesionistă care să se declanșeze la cel mai mic semn de efracție. În plus acea ”jucărie” nici măcar nu a funcționat”,  ne-au dezvăluit surse apropiate anchetei.

Corpuri delicte, la saci, ca la talcioc

De marți, o echipă a Corpului de Control a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este la Giurgiu. Ofițerii au intrat pentru o prima dată în depozit pentu a superviza inventarierea a ceea ce a mai rămas în urma jafului de la una dintre camerele de corpuri delicte a Poliției Giurgiu.

Procedură pe care au început-o și au oprit-o de mai multe ori. Surse judiciare vorbesc despre faptul că în depozit lucrurile sunt destul de încurcate pentru că unele dintre acele corpuri delicte erau păstrate, la grămadă, fără a fi inventariate bucată cu bucată. Adică păstrate la sac, precum niște mărfuri obișnuite de talcioc care puteau fi mutate de colo-colo.

Procesele verbale de predare-primire, și ele în vizorul anchetatorilor, vor trebui să lămurescă situația în cazul în care au fost completate în amănunt, cu descrierea fiecărui obiect aflat în custodia Poliției Giurgiu și cu datele de identificare de la dosarul penal în care este probă.

Hoții au folosit o mașină mare la transportul corpurilor delicte furate

Urmele pe care criminaliștii le-au ridicat din curtea depozitului IPJ Giurgiu - fost sediu al Poliției Municipale până acum vreo opt ani - îi fac pe investigatorii să creadă că hoții ar fi putut folosi o mașină mare. Probabil un camion, o dubă.

Timpul de încărcare al unui asemenea autovehicul a fost estimat, judecând după paguba lăsată în urma lor, de până la 20 de minute. Asta în cazul în care bandiții nu au făcut mai multe drumuri. Sunt însă ipoteze pe care anchetatorii încearcă să le transforme în certitudini.

Servicul de informații al ”Internelor” a intrat pe fir

Surse apropiate anchetei vorbesc și despre faptul că echipa de control a ministrului Lucian Bode, sprijinită de ofițerii de la serviciul de informații al MAI, Direcția Generală de Protecție Internă (DGIPI, este interesată nu numai de cauzele care au dus la producerea acestei spargeri.

Ci și de felul în care șeful IPJ Giurgiu și întreaga sa echipă de la vârful inspectoratului a ținut sub control, în general, întreaga situație din județ. Aceste informații vor fi conturate și cu ajutorul rapoartelor scrise ale polițiștilor giurgiuveni puși să descrie felul în care se lucra, dar și relațiile de serviciu dintre coelgi.

Hoții au acționat în timpul raziei polițiștilor?

Spargerea de la camera corpurilor delicte  - privită de unii ca niște polițe plătite într-un război intern dus între polițiști - a fost descoperită în dimineața zilei de 5 februarie. Cel puțin asta este varianta oficială a șefilor IPJ Giurgiu care nu au oferit amănunte suplimentare referitoare la ce s-a furat din interior.

Conform informațiilor obținute de Evenimentul zilei ar fi  vorba de bani, bijuterii, haine de contrabandă, documente, unele ce pot fi secrete, și chiar de arme albe și de foc, confiscate de la suspecți cercetați în dosare penale.

Jaful ar fi putut să aibă loc chiar într-o noapte în care toată poliția din Giurgiu era în alertă, pe străzi, la o razie pe linie de Ordine Publică.