Guvernul ungar a declarat starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Orban. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ de joi s-au întrebat dacă dincolo de retorica oficială, există solidaritate între statele-membre.
Faptul că războiul din Ucraina are drept una dintre cele mai grave consecințe o criză economică și alimentară cum nu s-a mai văzut de mult timp e o realitate. Europa pare cea mai afectată de restricții, iar planul de a renunța la gazul rusesc nu a întrunit încă o direcție comună pentru statele-unite.
De la Budapesta, premierul reales Viktor Orban a dat un semnal foarte clar că țara sa nu este dispusă să mai fie afectată de contextul regional, care deja i-a produs multe daune. În Ungaria a fost decretată stare de urgență, premierul a declarat că s-a luat această decizie din cauza consecințelor economice dezatruoase care se răsfrâng și asupra Ungariei în urma războiului.
Comaroni: Ungaria va eluda tratatele europene și internaționale
Invitat în emisiunea EVZ Play cu Robert Turcescu de joi, jurnalistul Bogdan Comaroni a amintit că premierul ungar s-a opus dintotdeauna intereselor miliardarul de origine maghiară George Soros, cel care a avertizat la Davos că dacă Putin nu va fi învins, al Treilea Război Mondial e inevitabil, ba chiar și sfârșitul civilizației. „Civilizația ar putea să nu supraviețuiască evenimentelor ce vor urma. Războiul din Ucraina deschide calea nenorocirilor", a declarat Soros la recentul Forum de la Davos.
„Orban e de altă parte a jocului decât Soros. Declarația lui Orban e de secesiune politică pe care o face Ungaria față de Uniunea Europeană. Se declară în stare de urgență nu pentru flexibilitatea pe care o invocă Orban, ci ca să nu mai apară în tratatele europene și internaționale. Prin tot ce a declarat lunile astea, nu ne putem rupe de gazul rusesc, (n.r. - arată) practic ce interese are cu Putin..."
Turcescu: Moșule, cu gurița ta spune ce nu putem noi să spunem
Moderatorul a citat în context un sondaj recent din SUA care arată că americanii încep să încline tot mai mult spre rezolvarea conflictului din Ucraina, sub povara amenințării tot mai mari a recesiunii.
„Kissinger n-a ieșit că a visat urât într-o noapte și s-a dus la Davos să le-o spună cu subiect și predicat că e bine să închidem povestea din Ucraina. S-au dus ăștia și l-au rugat frumos, moșule dă-ne o mână de ajutor. Cu gurița ta spune ce nu putem noi să spunem, trebuie să închidem conflictul ăla cum l-om închide, lui Zelenski îi facem statuie, îi dăm premiul Nobel pentru pace și-l potolim, însă ne iau ăștia cu furci și cu topoare. Nu mai ai cu ce să plătești facturile, piața imobiliară s-a prăbușit în Statele Unite, curge sânge pe burse", a comentat Turcescu.
Sociologul Mirel Palada a completat că după Forumul de la Davos, conflictul dintre hegemonia SUA și direcția „multipolară" care vine tare din urmă, reprezentată de țări ca Rusia, China, Iran sau Brazilia, este tot mai evident.
Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici: