Exclusiv. Se reia transplantul de plămâni în România. Spitalul Sf. Maria a fost acreditat

Exclusiv. Se reia transplantul de plămâni în România. Spitalul Sf. Maria a fost acreditat

Agenția Națională de Transplant (ANT) și Direcția de Sănătate Publică (DSP) au acreditat din nou Spitalul Sfânta Maria din sectorul 1 al Bucureștiului pentru efectuarea de transplant pulmonar. Românii se vor putea opera la ei în țară.

De asemenea, a fost ridicată restricția de internare și tratare numai a pacienților infectați cu Covid-19.

Urmează ca, în perioada următoare, să fie reanalizată lista cu pacienții care au nevoie de transplant.

Din informațiile noastre, echipa medicală va fi aceeași care a efectuat cu succes 11 transplanturi de plămâni din 2018 și până la momentul pandemiei, la începutul anului 2020. Profesorul chirurg Igor Tudorache a făcut echipă în trecut cu dr. Stroescu, dr. Rurac, dr. Popa, coordonatoarea de la ATI, dr. Iuliana Vergu și dr. Carmen Constantin. Plus asistentele și medici care au făcut prelevare de organe din diferite spitale din țară.

Reamintim că în jurul aprobării transplantului de plămâni în spitalul Sf. Maria s-a iscat un întreg scandal. Era anul 2017-2018, iar Vlad Voiculescu, pe atunci ministrul Sănătății în Guvernul Cioloș, s- împotrivit din răsputeri și a recurs la toate mijloacele pentru a împiedica realizarea acestui tip de intervenție chirurgicală.

Chiar și cu scandal, în 2018 dr. Narcis Copcă a demonstrat că se poate face transplantul și în România

Dr. Narcis Copcă, managerul spitalului Sf. Maria din Capitală, s-a luptat ca România să aibă transplant pulmonar și nu a acceptat argumentele invocate de ministru.

De la acuzele tehnocraților și șicanele lui Vlad Voiculescu, dr. Copcă a reușit să convingă și să obțină acreditarea spitalului, iar în anul 2018, echipa condusă de dr Igor Tudorache să realizeze patru transplanturi pulmonare. Un număr foarte mare, pentru un centru de transplant aflat la început, și o reușită aplaudată internațional pentru patru transplanturi consecutive, cu evoluție favorabilă a pacienților. Niciun deces.

Așa cum Evenimentul zilei a arătat în anchetele precedente pe acest subiect, capacitatea de preluare a pacienților români de către clinici și spitale străine se situează în jurul a 1%. Diferența de preț între un transplant în România și unul făcut într-o clinică din străinătate este chiar și de 400 de mii de euro: 100 de mii în România, 500 de mii în Germania. Costurile se suplimentează cu alte sume pentru recuperarea postoperatorie.

După ce evidența reușitei transplanturilor de plămâni nu mai putea fi negată de nimeni, într-un interviu acordat de medicul Narcis Copcă pentru EVZ, acesta spunea: „Singura menire a lui Vlad Voiculescu a fost să facă dosare penale doctorilor. Doar că dosarele nu a avut pe ce să le facă. Toată lumea mă întreabă: După ce ați avut toate plângerile penale, după ce ați fost vânat și hăituit, cum de v-ați mai implicat? Așa e constituția noastră! Ar fi fost trist să ne luăm echipa și să mergem în altă țară. Există un Dumnezeu care ajută și el să se regleze nedreptățile”.

Iată că și acum, după plecarea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății, spitalul Sf. Maria a scăpat de eticheta „spital Covid” și a obținut și reluarea dificilei intervenții chirurgicale la plămâni pentru salvarea unor pacienți în stare gravă.

Ne puteți urmări și pe Google News