EXCLUSIV. Se pregătește Klaus Iohannis pentru funcția supremă a NATO? Iată semnalul că am putea avea alegeri anticipate. Video

EXCLUSIV. Se pregătește Klaus Iohannis pentru funcția supremă a NATO? Iată semnalul că am putea avea alegeri anticipate. Video Sursa foto: Administratia Prezidentiala

La peste un an de când nu a mai susținut o conferință de presă, președintele a ieșit public cu mai multe declarații interesante. Invitatul permanent al lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play, Ion Cristoiu, a remarcat ce a transmis Iohannis, în stilul său laconic, despre posibilitatea de a fi numit noul Secretar General al NATO în locul lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat se apropie de final.

Chestionat de moderatorul podcastului EVZ Play, Robert Turcescu, despre mesajele transmise de președinte la conferința de presă de marți, gazetarul Ion Cristoiu a confirmat că șeful statului are planuri mari. Acestea se leagă de funcția care se pare că i se pregătește în fruntea NATO, după ce plecarea actualului secretar general, Jens Stoltenberg, a fost decalată cu un an.

Semnalele că am putea avea alegeri anticipate

„Care este povestea asta cu Klaus Iohannis la NATO? De ce s-ar duce acolo? Lumea se gândește că mai sunt doi ani până la alegerile prezidențiale. Dacă Iohannis acceptă să meargă secretar general la NATO, asta se va întâmpla în toamna anului viitor. Asta înseamnă că se fac calcule pentru candidați la președinție.(…) Din toamna asta, încep să se anunțe candidații la președinție”, a remarcat jurnalistul Robert Turcescu.

Invitatul său a subliniat consecințele unui desemnări a președintelui României într-o funcție chiar la vârful alianței militare. „E foarte interesant cum lui Stoltenberg i s-a amânat un an de mandat. Dacă Klaus Iohannis pleacă, înseamnă că în 2023 ar trebui să avem alegeri prezidențiale anticipate. Vă dați seama cât de mult convine decalarea alegerilor prezidențiale pentru parlamentare? Decalarea asta folosește partenerilor strategici".

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă alegerile sunt decalate, alegătorul se concentrează pe candidat, nu pe partid

În aceeași intervenție, Ion Cristoiu (foto sus) a explicat și modul în care pot fi influențate viitoarele alegeri prezidențiale, dar și parlamentare, din anul electoral 2024. „Dacă vom avea alegerile parlamentare împreună cu prezidențialele, parlamentarele le vor influența pe cele prezidențiale. În momentul în care sunt la un loc, electoratul votează președintele nu pentru el, ci pentru că este candidatul unui partid care câștigă și parlamentarele. Nu există să câștige un partid parlamentarele și un altul prezidențialele. În momentul în care ele sunt decalate, concentrarea e pe om, prezidențialele se concentează pe om, nu pe partid”, a subliniat invitatul din arena EVZ Play.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro