Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Se conturează o ipoteză șocantă: Polițiștii au furat hainele de contrabandă din depozitul de corpuri delicte Giurgiu
Exclusiv. Se conturează o ipoteză șocantă: Polițiștii au furat hainele de contrabandă din depozitul de corpuri delicte Giurgiu

Exclusiv. Se conturează o ipoteză șocantă: Polițiștii au furat hainele de contrabandă din depozitul de corpuri delicte Giurgiu

Hoții care, la începutul lunii februarie, au prădat depozitul cu probe al IPJ Giurgiu sunt, încă, bine mersi în libertate. Ancheta polițiștilor giurgiuveni - care ar fi trebuit să investigheze furtul din propria ogradă pe care au lăsat-o vraiște în fața bandiților -, nu a dus la nimic. Dosarul le-a fost luat de șefi.

Pe fir au intrat de curând judiciariști de la IGP și procurori de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) care au preluat cazul și au urmat traseul hainelor de contrabandă furate din camera corpurilor delicte.

Evenimentul zilei a aflat în exclusivitate până unde s-a extins ancheta în acest caz de furt ce are toate ingredientele unui jaf la pontul polițiștilor. Precum și la cine ar purta acum haine de firmă, posibil sustrase în jaful care i-a vizat pe polițiști.

Camera de corpuri delicte a Poliției Giurgiu, fără alarme, fără pază. Doar cu un lacăt la ușă

Într-o dimineață de început de februarie (n.r. 05.02.2021) polițiștii giurgiuveni dau, siderați, alarma: cineva le-a intrat în ”casă” și i-a jefuit cu simț de răspundere. Din camera corpurilor delicte, fost sediu al Poliției Municipale până acum vreo opt ani, hoții au plecat cu ce le-a trebuit: haine de contrabandă, bani, bijuterii, arme albe și de foc și documente. Unele, spun surse ale Evenimentului zilei, secrete. Și probabil că bandiților, care s-au folosit de o mașină mare care a lăsat și niște urme în curte, le-a fost foarte ușor să dea spargerea atâta vreme cât depozitul cu probe al poliției nu avea echipament de supraveghere și pază, iar ușa era ferecată doar cu un amărât de lacăt.

Câțiva polițiști pensionari luați la întrebări

Când au anunțat evenimentul, pe care nu au reușit să-l plaseze într-o anume zi sau noapte, șefii de la IPJ Giurgiu au vorbit doar despre niște ”bunuri” și nu despre corpuri delicte, importante probe acuzatoare în dosare penale. A urmat o anchetă în urma căruia judiciariștii giurgiueni nu au reușit să ajungă la nici un suspect. Au luat la întebări un niște polițiști pensionari, personaje care aveau o oarecare legătură cu depozitul. Dar care au și convins la audieri. În rest, nimic.

Judiciarul de la IGP și Parchetul General au preluat ancheta de la Giurgiu

Acum, ancheta este la Direcția de Investigații Criminale (DIC) a IGP, judiciariști care sunt coordonați de un procuror de la Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). De ce a preluat Bucureștiul o anchetă de spargere?

”Prin ordonanța procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(…)având în vedere particularitățile cauzei și calitatea persoanelor implicate, în temeiul art.325 alin.1 din Codul de Procedură Penală s-a dispus preluarea dosarului înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție(…) Cercetările în cauză sunt continuate de ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Investigații Criminale din IGPR(…)”, este răspunsul Parchetului General în urma solicitării Evenimentului zilei.

La Giurgiu, ancheta ar fi putut fi influențată

Asta înseamnă, că în cercul de suspecți sunt polițiști care fie au funcție de conducere, fie de execuție. Oameni în uniformă care, în acest moment, se află în atenția investigatorilor care se ocupă de acest caz extrem de ciudat. Polițiști care, ne-au dezvăluit surse apropiate anchetei, nu sunt doar din Giurgiu, ci și din județul Dâmbovița.

Și mai poate însemna ceva. În opinia avocatului Adrian Cuculis, dacă ancheta ar fi fost continuată de judiciariștii giurgiuveni ar fi putut exista riscul ca ea să fie influențată. ”Parchetele lucrează ierarhic și, dacă în timpul investigațiilor, se constată că e mai sigur ca ancheta să se mute dintr-un loc în altul, atunci acest lucru se face pe bază de ordonanță. Astfel se evită și eventualele influențe ce pot apărea în timpul anchetelor, pe linie ierarhică, între polițiștii-anchetatori și colegii lor pe care îi investighează”, ne-a explicat avocatul Cuculis.

Investigațiile au ajuns în județul Dâmbovița

Povestea hainelor de contrabandă care au dispărut cu sacii din depozitul IPJ Giurgiu împreună cu alte corpuri delicte este doar o parte a investigației care îi vizează și pe polițiști. În acest punct al anchetei, investigatorii au o informație-șoc care acum este verificată. Mergând pe urmele celor 30 de treninguri de contrabandă descoperite recent, anchetatorii au trecut granițele județului Giurgiu și au ajuns în Dâmbovița. Acolo, rude ale unor polițiști ar purta haine de contrabandă ce par a fi din ”lotul” provenit din jaful de la IPJ Giurgiu.

”Ancheta s-a extins din Giurgiu și în județul Dâmbovița. Există informații că rude ale unor polițiști, chiar părinți, poartă haine despre care se crede că ar fi putut să fi fost furate din depozitul IPJ Giurgiu. Se etalează cu ele. Inițial s-au descoperit vreo 30 de treninguri contrafăcute și de la ele s-a mers pe fir. Asta este doar o parte a investigației pentru că sunt căutate nu numai hainele de contrabandă furate, ci și alte corpuri delicte, probe în dosare penale, care au dispărut la acel jaf – arme albe și de foc, documente. Acel depozit era ca un talcioc unde totul era la saci, fără o inventariere clară, cu procese verbale, așa cum o cere procedura. Acest lucru l-a depistat și echipa de control a ministrului de interne care, recent, s-a mai dus o dată acolo. Până în acest moment, împotriva ofițerilor și agenților nu s-a formulat nici un fel de acuzație. Și nici împotriva celor care poartă acele haine ce pot fi furate de la poliție”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

Ca o coincidență, o dată cu întorsătura pe care a luat-o ancheta care a virat spre București, IPJ Giurgiu a fost parcă lovit de o molimă care a băgat în concediu medical câțiva polițiști cu responsabilități directe în ceea ce privește acel depozit de corpuri delicte al poliției giurgiuvene.

CITEȘTE ȘI: Exclusiv. Ipoteză-șoc în furtul de la Giurgiu. Depozitul Poliției, jefuit chiar în timpul unei razii a polițiștilor