Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Ipoteză-șoc în furtul de la Giurgiu. Depozitul Poliției, jefuit chiar în timpul unei razii a polițiștilor
Exclusiv. Ipoteză-șoc în furtul de la Giurgiu. Depozitul Poliției, jefuit chiar în timpul unei razii a polițiștilor

Exclusiv. Ipoteză-șoc în furtul de la Giurgiu. Depozitul Poliției, jefuit chiar în timpul unei razii a polițiștilor

Ipoteză-șoc în furtul de la Giurgiu. Polițiștii giurgiuveni au fost jefuiți! Da, pare incredibil, dar acest lucru este cât se poate de adevărat.

Ipoteză-șoc în furtul de la Giurgiu. Polițiștii giurgiuveni au fost jefuiți! Da, pare incredibil, dar acest lucru este cât se poate de adevărat. Dar, în același timp, și bizar. Dintr-o clădire nepăzită a IPJ Giurgiu, în care se aflau mii de corpuri delicte, au dispărut ca prin farmec probe importante ce erau folosite împotriva unor suspecți cercetați penal.

Printre lucrurile confiscate sunt haine de contrabandă, bani, bijuterii, dar pot fi și arme albe, de foc și documente. Unele secrete, spun sursele Evenimentului zilei. Dacă jaful s-a comis în noaptea de joi spre vineri, faptele sunt cu atât mai grave și mai încărcate de suspiciuni care pot viza complicitatea unor polițiști. Și asta pentru că în acea noapte de dinaintea descoperirii furtului, în tot orașul de la Dunăre a avut loc o amplă acțiune de control. O razie din care hoții de la depozitul poliției au scăpat..

Au știut hoții că sistemul de supraveghere este ”mort”?

Indiferent când a fost comis furtul, polițiștii giurgiuveni care au acel depozit în grijă sunt în culpă din capul locului. Deși în înteriorul său erau obiecte extrem de importante pentru probarea vinovăției unor suspecți cercetați penal, imobilul – aflat la trei kilometri de sediul IPJ Giurgiu – nu era păzit așa cum prevede legea privind paza bunurilor. Lege pe care aceiași polițiști o aplică fără să clipească  în cazul firmelor pe care le amendează, dacă nu o respectă. Și, ca un făcut, la momentul atacului, sistemul video de supraveghere al depozitului, fost sediul al Poliției Municipale până acum vreo opt ani, nu a funcționat. Fix în acea noapte! Însă, există voci care susțin, că acel sistem de supraveghere era doar de butaforie, că de fapt nu era funcțional.

Așa, hoții  – care au avut, probabil, acces la aceste informații prețioase, și-au putut vedea de treabă și au plecat cu tot ce i-a interesat. Haine contrafăcute de firmă, bijuterii, bani și, poate, arme albe și de foc. Pentru că tot ce ajunge ilegal în România și este descoperit la vama Giurgiu, ajunge în camera corpurilor delicte. La care se adaugă și armele folosite la braconaj sau la infracțiuni comise cu violență; crime, tâlhării…Drogurile sunt depozitate într-un depozit din București.

Poliția le spune ”mai multe bunuri”, dar sunt probe esențiale în dosare penale. Pot fi arme albe și de foc

În comunicatul oficial al IPJ Giurgiu se vorbește lapidar doar de ”mai multe bunuri” care au dispărut, dar nu se suflă o vorbă despre importanța juridică și judiciară a acestora. Pentru că vorbim de probe în dosare penale care au dispărut în mod bizar de sub nasul polițiștilor. Și despre pericolul ca arme albe și de foc, spun surse apropiate anchetei, să fi ajuns pe străzi în mâinie cine-știe-cui.

”E clar, s-au compromis multe dosare penale aflate în lucru. Asta o să iasă la iveală pe parcurs. Cu ce o să se mai ducă polițiștii la procurori? Ce probe să mai pună pe masa judecătorilor? Acum, avocații suspecților dacă cer o contraexpertiză într-un dosar, cu ce corp delict te mai prezinți la expert? Dacă au fost furate arme albe și de foc, lucrurile sunt și mai grave. Există și riscul uriaș al înarmării unor grupări cu acele arme furate din depozitul poliției. Pentru că acolo ajung arme din braconaj sau pe care unii au încercat să le aducă ilegal în România sau să le scoată din țară. Acum multe dosare au rămas fără probe esențiale, cum ar putea fi, de exemplu, cazul de la Ghimpați (n.r. unde o femeie a fost arsă într-un geamantan)”, ne-au dezvăluit surse apropiate anchetei.

Ipoteză-șoc în furtul de la Giurgiu. Hoții ar fi schimbat lacătul de la depozitul Poliției

Oficial, polițiștii giurgiuveni devoalează acest eveniment tragi-comic în dimineața zilei de sâmbătă, 6 februarie când recunosc, fără a oferi amănunte, că depozitul din strada Gheorghe Doja a fost prădat. Descoperirea spargerii, pusă pe seama unor persoane necunoscute, este plasată în dimineața zilei de 5 februarie, adică vineri.

În acest context, Evenimentul zilei a obținut o informație-șoc care ridică și mai multe semne de întrebare asupra furtului care vizat camera corpurilor delicte a IPJ Giurgiu. În noaptea de 4 spre 5 februarie, când se poate presupune că a fost comis jaful, întreg orașul Giurgiu a fost plin de polițiști care au participat la o acțiune pe linie de Ordine Publică. Filtre, controale auto, legitimări ale persoanelor…În aceeași logică, dacă furtul a fost comis în noaptea de dinaintea descoperii lui, adică joi spre vineri, hoții i-au prădat pe polițiștii chiar în timpul raziei!

O altă informație vorbește despre faptul că, după jaf, bandiții ar fi încuiat ușa depozitului, dar cu un alt lacăt față de cel ”original” ale cărei chei sunt la gestionarul camerei corpurilor delicte, un polițist ce are biroul în sediul IPJ Giurgiu.

Semne de întrebare. Hoții au atacat la ”pontul” polițiștilor?

”Furtul ăsta are multe semne de întrebare. Camerele de supraveghere nu merg fix în intervalul în care a fost dată spargerea. Știi că ai acolo o grămadă de probe în dosare penale și nu le asiguri decât cu un lacăt. Iar în noaptea în care se poate presupune că furtul a fost comis tu ai toată poliția pe străzi, la o razie. Giurgiu e un oraș mic, cum au putut să acționeze hoții, să-i jefuiască pe polițiști?”, au comentat sursele evz.ro.

Jaful de la una dintre camerele corpurilor delicte a IPJ Giurgiu vine într-un moment în care sediul Poliției Municipale este pregătit pentru lucrări de reabilitare termică. De aceea, a fost declanșată o inventariere a tuturor obiectelor – corpuri delicte – existente în grija polițiștilor. Surse judicare vorbesc despre faptul că această procedură urma să înceapă și la sediul din Gheorghe Doja după ce, din padocurile de aici, fuseseră luați deja toți câinii de serviciu care au ajuns în cuștile de la Poliția  Municipală.

Coincidență sau nu, depozitul Poliției Giurgiu a fost prădat în mod bizar înainte de această inventariere de care vorbesc sursele Evenimentului zilei. Toate elementele ale acestui furt îi fac pe anchetatori să ia în calcul și ipoteza unui atac la ”pont” venit din partea…polițiștilor.