Deși se confruntă cu o agresiune militară masivă din partea Rusiei, Ucraina reușește de un an de zile să reziste cu brio. Care sunt secretele ei pe câmpul de luptă? Invitat în podcastul HAI România, generalul NATO Cătălin Tomescu a dezvăluit cele mai bine ascunse secrete de pe frontul de luptă.
Fostul comandant al corpului multinațional SudEst a vorbit, îm emisiunea moderată de jurnalistul Mirel Curea, despre categoriile de armament folosite în războiul din Ucraina de cele două părți, armata ucraineană și cea rusă. Acesta a explicat în detaliu importanța modalităților în care acestea pot fi eficientizate prin utilizarea lor combinată.
Ucraina domină net la capitolul informații
În primul rând, consideră generalul NATO, Ucraina beneficiază pe multiple planuri de ajutor atât de la NATO, cât și de la SUA și țările-membre NATO. Cel mai vizibil beneficiu este în planul informațiilor, căci un război de secol 21 își are o resursă vitală în informațiile transmise cât mai rapid și cu maximă acuratețe.
„Informația e aur, luați industria civilă, computere, tot. Sunt conserve, adică serviciile de spionaj au omul în teren, îl ții acolo și îl activezi când vrei tu. E intelligence obținut din oameni. Și armata Federației Ruse a avut, dar și ucrainenii că după 2014 (n.red. - după ocuparea Crimeei) și-au schimbat total paradigma. S-a lucrat cu numai asupra sistemului militar, s-a lucrat și asupra oamenilor politici, s-a umblat cu cu bani. Să nu uităm că Rusia e una dintre cele mai corupte țări din lume, și imediat urmează Ucraina. Numai că informația se obține și cu mijloace tehnologice cum ar fi sateliții. Cu Himars poți să faci prăpăd.(...) Peste 75% din informațiile Ucrainei provin de la țările care o sprijină. Multe țări membre NATO sprijină Ucraina, NAO în sine este un sistem care pune foarte puține la dispoziție (...) Informația e ca un portavion. Îți poate asigura succesul, poți să elimini mulți jucători".
Un alt mare avantaj al armatei Ucrainei provine și de la sistemul de conducere a focului automatizat, care e „de mare precizie", completează Cătălin Tomescu.
Gen. Tomescu: Războiul e și succesul dronelor
O componentă care face o diferență marcantă pe câmpul de luptă, față de alte războaie mai recente, este constituită de drone, a mai observat invitatul.
„Războiul e și succesul dronelor. Cu dronele ucrainenii au produs pierderi incomensurabile forțelor rusești. De asemenea dronele folosite împotriva tancurilor rusești, Javelin. Nu prea poți să scapi fiindcă pe turelă blindajul e cel mai subțire. Dacă te-a prins n-ai nici o șansă să scapi. Așa s-au distrus cele 1600 de tancuri, din punctul meu de vedere puțin față de cele 6000 de Javelin care le-au fost date (n.red. - ucrainenilor). Ceea ce înseamnă că n-au fost antrenați. (...) Complexul Javelin costă 80.000 de dolari, nu poți s-o dai la întâmplare".
Rușii au pierdut la capitolul tehnică de luptă
De partea cealaltă, deși a pornit invazia militară cu o strategie în 3 pași foarte bună, atrage atenția expertul militar, Rusia are reale probleme la capitolul folosirii tehnicii de luptă. „Dacă nu știi tehnică de luptă, pierzi oameni. Uitați-vă la Rusia".
Una dintre verigile slabe ale Rusiei este faptul că nu folosește aproape deloc dispozitivele aeriene, ceea ce înseamnă că e insuficient pregătită. „Rusia folosește extrem de puțin aviația, dar ea e esențială", a observat în continuare generalul.
Însă și Ucraina are probleme la acest capitol, în ciuda bunăvoinței Occidentului, și asta din cauza timpului redus de pregătire a piloților. „Trebuie să îl ții 6 luni la Top Gun la școală. Nu poți să sari din MIG în F16 să și conduci. Tehnologia trebuie cunoscută că altfel ți-a dat-o degeaba", a mai comentat generalul NATO Cătălin Tomescu.