A fost ministru al Transporturilor și acum s-a apucat de construit avioane. Cu toate acestea, Radu Berceanu deplânge soarta aviației din România, care ajunsese înainte de al doilea Război Mondial, în topul producătorilor de avioane de luptă.
„În aviație, noi nu suntem cunoscuți din cauza noastră. Noi am avut IAR 80 în război, din care s-au făcut 380 de bucăți. La un moment dat prin 38-39 era printre primele 3 avioane de luptă la momentul ăla. Nu știe nimeni de el.”, se arată dezamăgit fostul ministru.
Germania investește masiv în școlirea piloților
„În Germania e o taxă foarte mică, pentru că Germania știe că are nevoie de piloți, de oameni în aviație. Noi n-avem nevoie că suntem mai departe de Ucraina, dar ei au. Eu cred cu tărie că niște sporturi tehnice ar trebui să fie mai promovate decât sunt. Dacă la spadă ia cineva titlul de campion olimpic, îl știe toată România. Dar dacă a luat un băiat al nostru titlul la acrobație la aviație, nu-l știe nimeni. Și mă gândesc că dacă va fi un caz, noi nu ne luptăm cu săbiile, ci cu avioanele.”, este de părere Radu Berceanu, care a mai adăugat că „La noi nu interesează pe nimeni. Dacă moare, da. Dacă un d-ăsta cu un avionaș cade, zice, un avion de mici dimensiuni a căzut în munții nu-știu-care.”
„Știți să faceți avioane în România?!”
Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă... Trei dintre pionierii aviației mondiale, a căror dăruire pentru inovație nu a avut prea mulți urmași. Așa am ajuns astăzi ca străinii să se mire și chiar să se ferească de avioanele produse în România. Radu Berceanu recunoaște că a pierdut mulți clienți în momentul în care le-a spus în ce țară sunt fabricate avioanele.
„Deci în 2015, aproape toți care au venit, au făcut figura asta... Dup-aia am pus pe internet zboruri, chestii... Probabil s-au gândit că dacă i-am pus numele Lebăda, s-au gândit la ăia care mâncau lebede. Până la urmă am vândut-o unuia foarte hotărât. După aceea s-a desțelenit drumul. Altfel era o chestie, că «voi din România știți să faceți avioane?»”, a mai spus fostul ministru.
Urmăriți întreaga ediție a podcastului „România lui Cristache” pe canalul de Youtube EVZ Capital.