Exclusiv. România, după opt ani cu Klaus Iohannis președinte! Cațavencu Doru Bușcu, despre consecințele respingerii aderării la Schengen. Video
- Ionel Sclavone
- 24 noiembrie 2022, 20:10
Președintele Klaus Iohannis trebuie să se implice mai mult în procesul de aderare al României la Spațiul Schengen. Jurnalistul Doru Bușcu a comentat ultimele noutăți de pe frontul Schengen în podcastul lui Ionuț Cristache de pe EVZ. În opinia celor doi, oficialii români ar trebui să lupte până în ultima clipă pentru a obține un vot pozitiv în Consiliul JAI de la începutul lunii decembrie, dat fiind că nu vor mai fi oportunități atât de mari ca România în viitorul prea apropiat.
Jurnaliștii Doru Bușcu și Ionuț Cristache au dezbătut cel mai fierbinte subiect al momentului, pregătirile pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Cei doi au discutat despre obligațiile lui Klaus Iohannis în podcastul lui Ionuț Cristache de pe Evenimentul Zilei. În opinia lui Doru Bușcu, Iohannis a făcut numeroase gafe în acest context, inclusiv când a declarat că trebuie să așteptăm să vedem ce decizie va fi luată în Consiliul Afaceri Interne și Justiție, programat pentru 7 – 8 decembrie la Praga. Atunci se va lua o decizie cu privire la aderarea României la Schengen.
„A făcut gafe atat de mari (președintele Klaus Iohannis – n. red.), ultima fiind chiar ieri când nouă ne tremura întregul organism național să intrăm în Schengen. Iohannis a venit și ne-a spus să așteptăm, când trebuia să fie exact invers. Trebuia să pună toate obligațiile constituționale, prerogativele internaționale într-o geantă și să se ducă pe la toți cei cu putere de decizie, JAI, UE, să facă tot ce se poate face ca să intrăm în Schengen. Dacă nu intrăm, consecințele vor fi groaznice, iar la nivel politic va fi un semnal prost”, a explicat Doru Bușcu.
Potivit spuselor sale, o nouă înfrângere ar putea fi receptată de români ca o cumplită umilință, dat fiind că așteptăm de foarte multă vreme să intrăm în Schengen.
„Stăm la coadă o sută de ani să intrăm în Schengen, în timp ce alții intră imediat, mai ales cand este un context european care cere solidaritatea, incluziune unitate. Dacă spui «stai puțin că mai așteptăm», cred că vorbim despre o decuplare totală de la îndatoririle politice morale. Neintrarea în Schengen nu-l afectează în următorii 20 de ani, va fi un înalt funcționar, dar este afectată economia României, zecile de camioane ar dispărea de la granițe, nu am mai sta la coadă la pașaport ore întregi”, a mai precizat jurnalistul în podcastul lui Ionuț Cristache.
Entitățile tehnice la fel de vinovate în caz de eșec
Pe de altă parte, Doru Bușcu a mai spus că vina este împărțită. Nu doar Klaus Iohannis ar fi responsabil pentru un eșec, ci și entitățile tehnice care nu s-au implicat suficient de mult.
„Nu e doar vina lui Iohannis. Este și vina entităților tehnice care sunt dezinteresate și n-au interes să vorbească, de la ministrul de Externe, e o chestiune de politică externă, la serviciile secrete. Păi Bode ar fi trebuit să se îmbrace ca un acrobat și să-i convingă pe ăia. Este o chestiune politică tranzacționistă de negoț și presiune politică. Cineva vrea de la noi ceva, trebuie doar să dăm volumul mai tare. Aș vrea să murim frumos, în ultimul minut al meciului, să-l văd pe Rareș Bogdan cum se aruncă, să-l văd pe Bode cu doctorate, să se bată cu oamenii. Ai informațiile din România, sunt bune, și atunci de ce?”, a mai spus Doru Bușcu.
Ce ar putea face românii pentru aderarea la Schengen
Mai mult, jurnalistul crede că și românii ar putea face câte ceva pentru a pune presiune pe statele care se opun aderării României, în special Austria și Olanda.
„Și în situația asta mai sunt lucruri care pot fi spuse fără să miști buzele, sunt companii mari, există OMV care face profituri uriașe, BCR. Eu nu vorbesc despre un șantaj imediat aplicat! Ce ar fi să facă ceva și poporul român, cel mai afectat, să nu se mulțumească doar să stea pe Facebook. Amintiți-vă, când Franța a preferat să facă un experiment nuclear într-un atol din Pacific, câteva state europene au sabotat vinul franțuzesc. Statul nu are ce sa facă, guvernul nu poate să pună taxe mai mari, dar poporul, ce-ar fi să nu mai alimenteze o săptămână de la OMV.
Ce-ar fi dacă românii si-ar anula vacanțele de schi in Austria? Pot să meargă în Germania, Italia, Elveția, lucruri de genul. Și Olanda are o bancă care spală bani rusești (ING), a fost amendată cu un miliard de euro, nu numai în Olanda si în Franța. Retrageți-vă banii de acolo. De ce să amânăm cu o lună, hai să luptăm să intrăm acum”, a mai spus Doru Bușcu.
Când se va mai ivi o oportunitate pentru România
Jurnalistul a explicat că odată pierdută oportunitatea de la începutul lunii viitoare, șansele ca România să mai prindă un val favorabil pentru aderarea la Schengen se vor reduce considerabil.
„Dacă ratează acum, posibilitatea de ajunge iar în situația asta, având în vedere o președinție suedeză a Consiliul UE, cel care patronează consiliul JAI, e destul de mică. După aia mai vine Spania. Cehii sunt mai cehi au ținut să ne bage la pachet cu Bulgaria”, a concluzionat Doru Bușcu în podcastul lui Ionuț Cristache.