Exclusiv. România, campioana Europei la cancer de col uterin. De ce a eșuat vaccinarea anti-HPV. Dr. Baciu: Multe femei puteau să trăiască. Video
- Andreea Vlad
- 29 iulie 2022, 19:32
Vaccinarea HPV, destinată protecției contra infecțiilor cu mai multe tipuri ale virusului Papiloma uman, a stârnit multe controverse în România. Campania de comunicare a fost un eșec, multe femei și fete alegând să nu facă acest vaccin. Invitat în podcastul EVZ Play moderat de Mirel Curea, medicul Andrei Baciu, Secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat de ce acest vaccin este benefic pentru sănătatea femeii.
În toamna trecută, fostul ministru al Sănătății la acel moment, Ioana Mihăilă, anunța că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.
Vaccinarea anti-HPV, cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col
Totuși, în ansamblu, vaccinarea demarată în 2011 a fost un eșec, foarte multe fete și femei din grupurile țintă au ales să nu se vaccineze, deși vaccinarea era gratuită. Statisticile arată că România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Potrivit medicilor, vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin.
Invitatul jurnalistului Mirel Curea în studioul EVZ-Capital, dr. Andrei Baciu (foto), Secretar de stat în Ministerul Sănătății, a comentat fenomenul refuzului femeilor și fetițelor - ale căror mame decid în numele lor - de a face acest vaccin.
Dr. Baciu: În Australia nu mai există cazuri de cancer provocate de HPV
„Campania HPV din 2011 a fost un eșec major din cauza propagandei deșănțate", a amintit gazda emisiunii, care și-a rugat invitatul să comenteze reticența româncelor în fața acestui vaccin.
Andrei Baciu a menționat campania pro-vaccinare din Australia, unde la grupele de vârstă țintă care au efectuat vaccinul nu s-a mai înregistrat nici măcar un caz de cancer de col uterin, „Dați-mi voie să vă spun un lucru. În Australia nu mai există cazuri (n.r.- de cancer) provocate de HPV. Deși termenul de eradicare e specific mai degrabă agenților infecțioși".
În schimb în România, din 2011 până azi au fost 36.000 de decese ale femeilor și fetelor din grupele de vârstă țintă care nu au dorit să facă vaccinul, a completat jurnalistul EVZ. „E enorm, toate erau decese evitabile. Femeile care au refuzat vaccinul puteau să trăiască", a replicat dr. Baciu, care a criticat rolul nefast al dezinformării și al fake news în cazul multor români interesați sincer de starea lor de sănătate.
În aceeași intervenție, medicul, care a activat o perioadă în Franța, la începutul carierei, a recomandat tuturor românilor să aibă o atitudine pro-activă față de propria sănătate și să nu se teamă să meargă la medic, cel mai apropiat aliat al lor în lupta cu boala.
Emisiunea integrală: