Israelul e prins, de câteva zile, într-un conflict armat a cărui scânteie ar fi fost o banală evacuare dintr-un apartament din estul Ierusalimului. Un pretext, spun specialiștii, pentru gruparea Hamas. De atunci, orașele ”Țării Sfinte”, mai ales cele din sud și cele de la granița cu Fâșia Gaza, sunt atacate zilnic cu sute de rachete lansate de palestinieni.
Din acest tablou sinistru de război, cu oameni care fug din calea proiectilelor ucigașe, în care israelienii și-au mutat peste noapte viețile în buncărele din beton armat, face parte și Nancy Brandes (75 de ani), fondatorul celebrei formații de muzică rock ”Roșu și Negru”. Evenimentul zilei a stat de vorbă cu artistul și a aflat cum se vede conflictul armat prin ochii românului care, de 45 de ani, trăiește laTel Aviv.
Conflicte armate care dictează modul de viață
După aproape o jumătate de secol trăit pe pământ israelian, Nancy Brandes, ”păritele” trupei ”Roșu și Negru”, poate să spună fără teama de a greși că este mai mult decât un fin observator al felului în care poporul israelian își duce existența. Dirijorul, compozitorul, orchestratorul și actorul de comedie (n.r. de stand-up comedy) este, practic, parte a acestei vieți pe care și-a ales-o pe când avea 28 de ani, atunci când a părăsit definitiv România și a emigrat în Israel. O existență mereu agitată, marcată de tot felul de conflicte armate - precum cel izbucnit acum câteva zile între palestinieni și israelieni -, care se tot aprind la ani distanță. Și care, firesc, au lăsat în urma lor un mod viață aparte, ghidatv de automatisme.
Cealaltă educație. A supraviețuirii în buncăr și în sunet de sirene
”Sunt aici de 45 de ani. Cred că pot să spun că am apucat să cunosc poporul israelian. Să-i știu caracterul. Nu trec doi ani fără un război. Mai mic sau ceva mai mare. Dar lumea e puternică, s-a obișnuit cu aceste conflicte. Aici, mereu a explodat ceva. Mai ales în satele și în orașele de la granița cu Fâșia Gaza. Copiii s-au născut în această realitate a războiului. Copiii de aici au crescut în buncăr, în sunet de sirene. Sunt traume greu de șters. Sunt copilași care atunci când aud sirene tresar, se sperie, dar știu foarte bine ce au de făcut, încotro să o apuce pentru a se salva. Asta este o altă parte a educației pe care o primesc. Aceea a supraviețuirii”, ne-a spus, în exclusivitate, Nancy Brandes în timp ce-și conducea autoturismul către casă pe o șosea aglomerată.
”Doar terasele și cafenele sunt ceva mai goale, în rest totul e la fel”
Conflictul palestiniano-israelian nu i-a schimbat cu nimic viața lui Nancy. Jumătate din zi e pe drumuri. E fie în săli de spectacole unde își încânta fanii cu stand-up comedy, fie la televiziuni unde are emisiuni care i-au adus notorietatea locală. Firește nu lipsește din studiourile în care își ”coace” producțiile muzicale. O viață de artist deloc deranjată de cele două alarme majore de atac cu rachete palestiniene trase de Hamas care, în aceste patru-cinci zile, au băgat Tel Aviv-ul în buncăre de tot atâtea ori. O viață lipsită de teamă, spune Nancy Brandes, pe care o trăiește normal la fel ca și ceilalți aproximativ 500.000 de locuitori ai celui de-al doilea oraș ca mărime din ”Țara Sfântă”.
”Doar terasele și cafenele sunt ceva mai goale, în rest totul e la fel”, a observat artistul român.
”E îngrozitor. Cei care trag nu pun preț pe viață, nu o apreciază”
”Aici, în Tel Aviv, e bine. Nu e o atmosferă de război. De două ori am intrat în buncărul casei după ce alarmele antiaerine au sunat că am putea fi ținta unui atac cu rachete trase din Fâșia Gaza. O dată s-a întâmplat la trei noaptea și altă dată pe la prânz. De fiecare dată am stat acolo zece minute. E o cameră a casei mele mobilată normal, doar că este blindată și se închide etanș. Am acolo de toate. Chiar și pian. În rest, în oraș a fost liniște. Situația este gravă la granița cu Fâșia Gaza. Acolo sunt problemele mari. Acolo mor sau sunt răniți oameni. În aceste câteva zile, doi copii au fost îngropați după ce au fost uciși de rachetele căzute peste casele familiilor lor. E îngrozitor. Cei care trag nu pun preț pe viață, nu o apreciază. Vor să fie martiri, așa sunt crescuți de mamele lor”, a mai povestit Nancy Brandeș, fondatorul trupei ”Roșu și Negru”.
”Țăndărică” și-a sunat îngrijorat ”tatăl” artistic
Vestea că Israelul e atacat zilnic cu sute de rachete i-a îngrijorat pe prietenii din țară ai artistului. Ovidiu Lipan ”Țăndărică”, de exemplu, a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe cel pe care îl numește ”tatăl” său artistic.
”M-a sunat ”Țăndărică” Lipan care mereu îmi spune că sunt tatăl lui artistic. Era îngrijorat din cauza bombardamentelor, dar l-am liniștit repede. I-am zis că la Tel Aviv nu e nimic. Lumea e pe stradă până noaptea târziu. Apoi am mai depănat amintiri și am râs. Și cu Florin Piersic, și cu Cătălin Cățoiu, zis ”Țeavă”, sunt în relații foarte bune, dar zilele astea încă nu ne-am sunat. Prietenii mei trebuie să știe că sunt bine”, a mai povestit Nancy.