Exclusiv. Radu Antohe, expert în politici agricole: „România ca stat membru al CE are șansa să-și apere interesele si să-și sublinieze poziția”

Exclusiv. Radu Antohe, expert în politici agricole: „România ca stat membru al CE are șansa să-și apere interesele si să-și sublinieze poziția”Sursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

Astăzi, 22 martie 2023, a avut loc evenimentul organizat de Revista Capital despre agricultură. La Masa Rotundă Capital „Agricultură 2023: tendințe și abordări inovative” au fost prezente mai multe persoane care au discutat despre situația agricolă din România prin intermediul unor subiecte de actualitate și interes.

Printre speakeri s-a aflat și Radu Antohe, expert în politici publice, care a vorbit despre efectele războiului din Ucraina, dar și despre România, care este un hub logistic agricol extrem de important la nivel regional.

România, noul grânar al Europei?

Temele atinse în cadrul acestui eveniment au fost diverse. Radu Antohe a vorbit despre posibilitatea potrivit căreia agricultura din România ar putea înlocui deficitul lăsat de exportatorii din Ucraina și Rusia. De asemenea, el a spus dacă este momentul ca agricultura românească să își găsească o poziția mai înaltă în topul producătorilor globali din sectorul agricol.

Având în vedre faptul că fermierilor români li s-au dat în cadrul Comisiei Europene doar 10 milioane, Radu Antohe, a spus că:

„Oricând într-o astfel de situație, cred că există o cale, și astăzi, Comisia Europeană, și România, ca stat membru, are șansa să-și apere interesele si să-și sublinieze poziția într-un astfel de demers. Într-adevăr agricultura românească se află într-un context, nu aș spune favorabil. Mi-aș dori acest lucru pentru toți cei care militează indiferent de poziția pe care se află în acest interes al bunului mers al agriculturii românești. Aș porni de la această idee pe care ați spus-o. Am primit în derâdere o astfel de abordare, nu merita România categoric, dar cred că, nu atât faptul că decizia publică și aici, sincer, poziția autorităților centrale, că de aici pornim, a fost una bună si este una bună, dar cred că lipsa de comunicare și de asumare în fața fermierilor; cred că o mai bună transparență pe acest context în care suntem îndreptățiți ca țară, ca lucrători în agricultură, să ni se acorde o atenție față de toată perioadă de când ne-am integrat, din 2007. Suntem într-un context regional, suntem într-un context chiar global, în care România joacă un rol foarte important. Suntem cu totul de acord să ajutăm în această situație nemaipomenită în era noastră modernă: un război în Europa, o situație de criză, riscul unei crize alimentare, posibil al unui blocaj pe această filieră, categoric că impune o altă abordare din punct de vedere al comunicării în sector. De aici au pornit foarte multe lucruri. Nu aș acuza poziția ministrului Daea, dar cred că lipsa de coagulare a unei forme de comunicare sau a unei transparențe cu toate mediile asociative, cred că s-a ajuns într-o situație în care fermierii... De ce suntem astăzi în poziția asta? Umilința pe de o parte”.

„Pe de o parte, nu aș spune într-o proporție, mediile asociative au și ele o vină și pe de altă parte autoritățile publice. Fermierii, astăzi, în România, nu stau într-o poziție foarte bună de capitalizare. Faptul că trecem prin această perioadă, unii nu au vândut marfa cu gândul ca o evoluție normală și firească. Există un ciclu anual al fermierilor, mă refer la domeniu și la activitatea lor anuală, curentă. Aceste blocaje au apărut, i-au dat peste cap. Nu toți au știut, care au fost mai informați și care au fost mai educați, categoric că au scăpat de stocuri, dar sunt și cei care s-au trezit cu marfă care stă la riscul nu numai al lipsei de valorificare, cât și chiar al perisabilităților produselor. De aici s-a pornit această necunoscută în piață. Această stare de incertitudine”, a continuat expertul în politici agricole.

România, pe plan european

De asemenea, acesta a vorbit despre angajamentul european pe plan regional. 

„Să știți că România respectă un angajament european, acest coridor de solidaritate, prin care trec cerealele din Ucraina în portul Constanța și se valorifică în lume. Să știți că și noi, fermierii din România, mai ales zootehnia românească, am profitat de acest moment și noi am dorit să cumpărăm, că e de o calitate inferioară.. să știți că în zootehnie, astăzi, sunt mari probleme vis-a-vis de calitatea materiilor prime din Ucraina. Atunci, noi ne face rău singuri, dar și noi am dorit să beneficiem de acest lucru. Pentru zootehnie a fost o oportunitate, că s-a lămurit acum că nu sunt de calitate. România s-a angajat să respecte acest coridor și bine a făcut în acest context. Dar într-adevăr ține și de bucătăria noastră internă ca țară” a spus acesta.

„Revenind la coridorul Ucraina România. Legume nu știu dacă aducem din Ucraina, dar cerealele, într-adevăr, faptul că astăzi nu sunt controale la punctele de frontieră la recomandarea Comisia Europene pentru a debirocratiza și a ajuta acest moment foarte greu pentru un stat european. Nu sunt controale- asta a dus la această situație în România. (nr. dacă a fi controale) S-ar opri  în frontieră, se merg la laborator, durează câteva zile. S-ar putea debloca anumite aspecte.”, a spus expertul în politici agricole”,a continuat Radu Antohe.

„Agricultură 2023: tendințe și abordări inovative”

Masa Rotundă Capital pentru „Agricultură 2023: tendințe și abordări inovative” este un eveniment organizat de Revista Capital , unde au fost prezentate cele mai de interes subiecte pentru acest sector. Evenimentul a avut loc la One Club, pe 22 martie 2023 de la cu ora 10:30.

Temele de discuție ale speakerilor au fost următoarele: ce șanse are agricultura de precizie în România, cum transformă digitalizarea agricultura românească, șansa României de a deveni hub logistic în contextul războiului din Ucraina, cum sunt afectați fermierii români de războiul de la granițele țării, și ce soluții de desfacere a produselor există pentru agricultorii români.

Revista Capital va lansa pe data de 24 martie 2023 noul număr care conține și suplimentul de Agricultură, pe lângă subiectele de actualitate din numeroase domenii economice. În paginile acestuia veți găsi cele mai actuale teme din sectorul agricol din România. Revista poate fi achiziționată de la toate centrele de difuzare ale presei, dar și de pe site-ul edituradecarte.ro.