Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Putin cel Mare sau Putin cel Groaznic? Armand Goșu: „El nu vrea o filă de istorie, vrea un capitol!” Video
VIDEO

Exclusiv. Putin cel Mare sau Putin cel Groaznic? Armand Goșu: „El nu vrea o filă de istorie, vrea un capitol!” Video

Se spune că istoria e scrisă de învingători. Iar Vladimir Putin vrea să se asigure că își va scrie singur istoria și că va fi pus în ramă alături de țari. De asta este convins istoricul Armand Goșu, expert în spațul ex-sovietic, invitat în podcastul „România lui Cristache”.

„El se vede ca un continuator, în linie directă cu Alexander Nevski, Ivan Vasilievici, Petru cel Mare și Stalin. E obsedat de istorie. El nu vrea o filă, vrea un capitol. Și o să fie un capitol cu el exact pe dos decât și-ar fi dorit.”, este de părere istoricul care pune la îndoială toată propaganda rusă care caută să desființeze istoria Ucrainei.

„Nici România nu a existat pe hartă până la Cuza.”

„Obsesia rușilor că Ucraina nu există, nimic mai fals. A, că nu exista pe hartă. Hello! Nici România nu exista pe hartă. Știți de când există România pe hartă? De la 1862, cu numele de România sub Cuza. Poți să spui că înainte nu exista? Exista Valahia, exista Moldova… Da, există Ucraina de Vest, care este apropiată de Polonia dar ca Ucraina există. Și cu Biserică greco-catolică, înființată pe vremea în care la noi era Mihai Viteazul. Deci e o istorie lungă. Că noi nu o știm, avem noi o problemă. Trebuie să mergem în bibliotecă, nu să o luăm de bun și pe nemestecate ce ne servește Putin.”, a mai spus Armand Goșu, care consideră că revendicările teritoriale ale lui Putin nu se vor opri la Ucraina.

„Occidentalul uită că Rusia este ultimul imperiu de tip teritorial. Că toate celelalte imperii s-au prăbușit. Și atunci dacă zici că Ucraina e Rusia, poți să zici că și Belarus e Rusia, poți să zici că și țările baltice sunt Rusia… Nu, nu e Rusia.”

Dacă dă înapoi, Putin pierde puterea

„El poate să dea înapoi, dar asta înseamnă pierderea puterii. Dispariția regimului politic. El acum nu mai luptă pentru ucraineni, luptă pentru supraviețuirea propriului regim politic.”, este de părere profesorul universitar.
Urmăriți întreaga ediție a podcastului „România lui Cristache” pe canalul de Youtube EVZ Capital.

 

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]