Exclusiv. Prostocrația demolează clasa politică? Jurnalistul Ionuț Cristache: Cu cât ești mai precar dotat intelectual... VIDEO

Exclusiv. Prostocrația demolează clasa politică? Jurnalistul Ionuț Cristache: Cu cât ești mai precar dotat intelectual... VIDEO

Invitatul lui Dan Andronic în podcastul Contrapunct EVZ, jurnalistul Ionuț Cristache, s-a remarcat ca o voce incomodă a tinerei generații din presa românească. Provocat de moderator să creioneze un tablou de ansamblu al legăturii dintre nivelul intelectual al politicienilor autohtoni și lipsa de orizont a țării, Ionuț Cristache a oferit argumente imbatabile.

Renumitul scriitor și semiotician Umberto Eco a fost leitmotivul de la care jurnalistul Dan Andronic a pornit un dialog provocator cu Ionuț Cristache, un jurnalist consacrat pe micile ecrane, cooptat de anul acesta în echipa EVZ-Capital, unde realizează o serie de podcasturi. Potrivit scriitorului italian, trăim vremuri în care Internetul a schimbat total paradigma. „Este un fel de a fi condamnat la un prezent etern. Probabil că Internetul joacă un rol în acest sens, deoarece afișează un prezent etern".

Fostul realizator al TVR a deplâns contraselecția care se resimte la toate nivelurile în România. „Nu mai funcționează o selecție printre elite și vârfurile societății”. Ionuț Cristache apreciază că există o tendință tot mai vizibilă, „cu cât ești mai umil ierarhic, cu cât ești mai precar mobilat intelectual”.

Cum funcționează contraselecția?

„Nu mi se pare că politicienii sunt mai proști decât o medie aritmetică imediată raportată la societate. Noi am dezvoltat un reflex de a da vina pe cineva. Românul are și apetitul ăsta al văicărelii. Românul pasează vina, dar niciodată nu acceptă vina când are și el o parte din vină.

Ne puteți urmări și pe Google News
Iulian Bulai a fost jignit după ce i-a sfătuit pe Cîţu şi Orban ce să facă înainte de Congres

Sursa: Arhiva EVZ

La nivel de partide, la nivel de clasă politică, în momentul de față nu mai funcționează o selecție printre elite și vârfurile societății. Acum funcționează o contraselecție, cu cât ești mai umil ierarhic, cu cât ești mai precar mobilat intelectual, cu cât ai făcut niște școli ceva mai dubioase, ești mai recomandat pentru o funcție sau alta", a argumentat Ionuț Cristache în dialogul cu Dan Andronic.

„Asta a fost consecința eternei lupte pentru putere din România, s-a purtat jumătate din lupta asta civilă în lumina reflectoarelor, și cealaltă bătălie, a umbrelor, asupra căruia societatea nu a putut să exercite niciun control. Noi îi înjurăm doar pe cei pe care am reușit să îi votăm, mare parte din puterea deținută până la un punct în România, este deținută de oameni neștiuți de nimeni, nevotați de nimeni”, a completat fostul jurnalist TVR.

Politicienii români își iau oameni după chipul și asemănarea lor

Jurnalistul Dan Andronic, care a fost o perioadă consilier politic, a relatat concluziile surprinzătoare ale acestei experiențe. „E paradoxal pentru că un consilier îți spune lucruri de bun simț, încearcă să te tragă de mânecă și îți spune să faci ceea ce e normal să faci. Am lucrat cu americani, cu israelieni, oamenii foarte tari în domeniile lor. De exemplu Arthur Feuerstein, și-a început cariera politică cu Nixon, a continuat-o cu Reagan. Cam toate sfaturile pe care le dădea vizau o atitudine de bun simt, pentru că omul politic are tentația să uite că e om. (…)

Dan Andronic

Ca să fii un consilier bun trebuie să fii inteligent. Ceea ce se întâmplă la ora actuală, după părerea mea, este un fenomen care adâncește zona asta de prostocrație. Și iau oameni care sunt după chipul și asemănarea lor, dacă nu chiar mai proști.

Jurnalistul a observat că un politician se dovedește cu atât mai inteligent cu cât știe să asculte. „Ca om politic trebuie să fii foarte inteligent. să accepți că, chiar dacă ai ajuns ministru, președinte de partid, încă mai ai de învățat. Sunt oameni de la care poți să înveți. Chiar dacă au 25 de ani mai puțin decât tine, vin cu alt tip de experiență”, a afirmat Dan Andronic.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro