Deși se anunță cea mai grea iarnă din istorie pe continent, cu rușii pregătiți să închidă Europei robinetul de gaze, în România, autoritățile sunt optimiste. Avem gaze suficiente cât să trecem iarna. Că le avem, e bine. Dar ne permitem să le plătim?
„Cu cât crește prețul la gaze în momentul de față și producătorii români vând la prețul mai scump, cu atât 80% din diferența de preț, e o schemă mai largă de compensare, se duce la buget și se întoarce la români. La gazele naturale nu văd nicio problemă, cum nu văd nici la curentul electric, pentru că există un plafon.”, ne asigură Virgil Popescu, ministrul Energiei, invitat la podcastul EVZ Capital „România lui Cristache”.
Preț fix la gaze – 0,31 Lei/Kwh
Deși se discută întoarcerea la o piață reglementată, ministrul Economiei susține că nu este nevoie, întrucât există o reglementare generală în acest moment:
“Producătorii care vând en-gros către furnizorii, care la rândul lor revând către clienții casnici, au obligația să vândă cu 150 de lei, preț fix. Și către PET-uri (n.r. Producătorii de Energie Termică) au obligația să vândă cu 250 de lei, preț fix pe MW. Iar la rândul lor, prețul pentru populație este clar. Pentru gazul natural este 31 de bani cu toate taxele cu tot. Adică avem o reglementare foarte clară pe tot lanțul a prețului gazului natural către populație.”, a mai declarat Virgil Popescu.
Ieftinirea gazelor e imposibilă
După explozia de anul trecut a prețului la gaz, românii au sperat la o reducere. Războiul din Ucraina și tulburările pe care acesta le-a cauzat pe piața energetică din Europa au spulberat această speranță.
„O reducere a prețului, mai mult decât e acum, nu e posibilă, pentru că trebuie să fim onești și să spunem oamenilor adevărul: bugetul e cel pe care l-am făcut public și aceștia sunt banii din care putem să facem compensarea prețului la energie și gaze”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Interviul cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, poate fi urmărit pe canalul de Youtube EVZ Capital, la podcastul „România lui Cristache”.