Exclusiv. Proiectul care îi poate scoate pe români din sărăcie. Dezvăluirile șefului de la Cadastru

Exclusiv. Proiectul care îi poate scoate pe români din sărăcie. Dezvăluirile șefului de la Cadastru

Laurențiu Alexandru Blaga: Pentru implementarea PNCCF este necesar sprijinul tuturor factorilor implicaţi - cetăţeni primari, autorizaţi, notari. În aceeași măsură este nevoie şi de susţinerea membrilor Guvernului, care, prin deciziile lor, pot crea şi menţine cadrul optim pentru finalizarea PNCCF. Primarii sunt cei care decid să intre în PNCCF, iar angajaţii primăriilor trebuie să pună la dispoziţia executanţilor informaţii cu privire la imobile şi proprietari. Încă există multe probleme la nivelul primăriilor, care se confruntă cu lipsa personalului de specialitate, ceea ce duce la întârzieri semnificative pentru prestatori. Din această cauză au fost reziliate multe contracte. O altă problemă ar fi că nu toate primăriile au finalizat aplicarea legilor fondului funciar. De foarte multe ori, situaţia din teren diferă de cea din acte, în sensul că suprafeţele măsurate nu corespund cu acelea din titlurile de proprietate, ori amplasamentele diferă de cele înscrise.

Şi rolul firmelor de cadastru, al persoanelor autorizate să execute lucrări de cadastru, geodezie şi cartografie este foarte important în derularea PNCCF. De aceea am fost deschişi la sugestii şi am înteles problemele pe care acestea le-au întâmpinat. Foarte importantă în acest proces este colaborarea cetăţenilor cu firmele de cadastru. Cetăţenii trebuie să le permită accesul pe proprietăţi celor care execută măsurătorile şi să le prezinte copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate. De asemenea, este important ca oamenii să verifice informațiile privitoare la imobilele pe care le dețin. În etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale, proprietarii trebuie să știe că pot depune cerere de rectificare, dacă datele publicate nu sunt corecte.

Aș sublinia că, în ultimii patru ani, au fost transmise îndrumări primăriilor, prin intermediul oficiilor teritoriale și au fost organizate numeroase întâlniri cu Prefecturi, Asociația Comunelor și Orașelor din România, Asociația Municipiilor din România, pentru sprijinirea activă de către acestea a acțiunilor de conștientizare a primarilor cu privire la necesitatea derulării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivelul sectoarelor cadastrale.

După toate eforturile făcute şi cu sprijinul celor implicaţi, avem toate motivele să credem că acest program va fi încheiat în termenii stabiliţi.

EVZ: Cum a influențat perioada de pandemie activitatea ANCPI?

Ne puteți urmări și pe Google News