EXCLUSIV. Procurorii DNA au explicat într-o schemă traseul mitei primite de Aristotel Căncescu de la deputatul Ion Diniță

EXCLUSIV. Procurorii DNA au explicat într-o schemă traseul mitei primite de Aristotel Căncescu de la deputatul Ion Diniță

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dezbată astăzi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de încuviinţare a arestării preventive a deputatului conservator Ion Diniţă, în acelaşi dosar în care este cercetat şi preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu. Cel care trebuie să pună cazul Diniţă pe ordinea de zi a şedinţei de plen este Biroul permanent, care se reuneşte luni, la ora 13,30.

Curtea Supremă urmează să stabilească astăzi termen la contestația DNA, procurorii insistă pe arestarea lui Aristotel Cncescu. În acest dosar, preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a fost reţinut în 6 octombrie de procurorii anticorupţie, după ce a fost audiat mai multe ore la DNA Braşov. Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă în cazul administratorul public al judeţului, Radu Ispas, şi al lui Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL. Căncescu şi Bâgiu au fost prezentaţi a doua zi, în 7 octombrie, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă.

Propunerea de arestare, respinsă

Propunerea a fost respinsă, cei doi urmând să fie cercetaţi sub control judiciar. Tot sub control judiciar este cercetat Ispas. Potrivit anchetatorilor, vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu, este cercetat şi el, pentru abuz în serviciu şi instigare la tentativă la această infracţiune.

Comisia Juridică a votat împotriva arestării preventive

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a analizat marţea trecută cererea DNA, dar nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea sau respingerea acesteia.  "Comisia juridică a fost sesizată de Biroul permanent cu scrisoarea adresată Parlamentului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă. Această hotărâre trebuie să se ia cu jumătate plus unu, cu votul majorităţii membrilor comisiei, prin urmare, din totalul de 26 trebuiau să fie 14 voturi pentru. S-a votat după cum urmează: 9 voturi pentru arestarea preventivă, 13 împotrivă şi un vot a fost anulat. Prin urmare, Comisia juridică va întocmi un raport către Biroul permanent în care va spune că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru arestarea preventivă a domnului Diniţă. Plenul este suveran să decidă dacă va încuviinţa arestarea preventivă sau nu", a spus vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica.

  • Potrivit DNA, Diniţă este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Complicii

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din 7 octombrie până în 5 noiembrie, faţă de Claudia Corina Crăciun, director executiv Direcţia Administraţie Publică Locală din cadrul CJ Braşov. Anchetatorii spun că ea este suspectată că a săvârşit infracţiunile concurente de abuz în serviciu şi tentativă la abuz în serviciu.

Sub control judiciar sunt cercetaţi, pentru abuz în serviciu, Emil Cirică, director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului la data faptelor, Mircea Constantin Popa şi Ioan Boţoman, în timp ce Maria Gheorghieş, pentru complicitate la această infracţiune. DNA a dispus, în cazul acestora, ca pe toată perioada urmăririi penale să respecte restricţiile impuse de controlul judiciar. Astfel, cât se află sub control judiciar, ei trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să nu discute sub nicio formă cu celelalte persoane aflate sub control judiciar.

Totodată, prin măsura dispusă, DNA i-a interzis Claudiei Corina Crăciun să iasă din ţară, iar celelorlalţi patru, să plece din judeţul Braşov, fără a informa în prealabil procurorul competent.