Exclusiv. Primarul „Big Brother”. Edilul din Gropeni îşi înregistra pe ascuns angajaţii

Exclusiv. Primarul „Big Brother”. Edilul din Gropeni îşi înregistra pe ascuns angajaţii Edilul big brother Sursa foto. EVZ

Nemulţumit de felul în care arăta comuna în care locuia, Gropeni, judeţul Brăila, în anul 2004, domnul Stan Malinche a decis că e cazul să aducă şi aici bunăstarea. Aşa că a devenit primar. Iar de aproape 20 de ani, Stan Malinche tot primar este și taie și spânzură, cum se zice.

Primarul „Big Brother”. Edilul din Gropeni îşi înregistra pe ascuns angajaţii.

Stan Malinche s-a sacrificat pentru binele concetăţenilor, chiar dacă risca să-şi piardă el onoarea şi să-i bată colegii obrazul. Primele două mandate, le-a câştigat candidând din partea PDL. Partidul era atunci pe val şi nu a fost deloc greu.

Aşa au trecut 8 ani. Bunăstearea promisă încă nu s-a arătat. Dar avea o scuză. Venise criza. O sfeclise inclusiv Brăila, reşedinţa de judeţ. Care ca şi astăzi, nici atunci nu o ducea prea bine. Clădirile ei de patrimoniu se prăbuşesc la propriu peste locuitori, sub privirile unor autorităţi incapabile să facă ceva.

Deci ce pretenţii să ai de la Gropeni, comună de baltă, din Estul judeţului? Chiar dacă seamănă cu Budapesta sau Viena, în sensul că este aşezată de-o parte şi de alta a Dunării. Doar că este puţin mai mică. Ceva mai mult de 3000 de suflete, conform recensământului din 2011.

Având în vedere greutăţile pe care nici Brăila, fosta perlă a Dunării de Jos nu le putea surmonta, locuitorii din Gropeni i-au mai acordat o şansă lui Stan Malinche. Şansă pe care nu a ratat-o. De astă dată din partea PSD. Că ei erau pe val. Bunăstarea însă nu s-a arătat nici de data asta. După patru ani, PSD nu mai era carte câştigătoare, aşa că Stan Melinche a candidat la un nou mandat de primar, ca să aducă bunăstarea, din partea PNL de astă dată. Şi i-a prostit din nou pe localnici, ocupaţi mai mult cu pescuitul, decât cu politica. Bunăstarea tot nu a venit. Şi totuşi, Stan Malinche a mai tras o dată câştigător, la ultimile alegeri. Tot din partea PNL, că ei erau pe val.

Deşi în 2020 a câştigat din nou, a avut totuşi mari emoţii. Victoria a fost la mustaţă. Dar bunăstarea tot nu s-a arătat. Deşi străbătut de fluviu, Gropeni nu are nici acum promisa canalizare. Nu are, practic, nimic din ce li se promite de aproape 20 de ani locuitorilor. Aşa că aceştia şi-au pierdut răbdarea şi au început să cârcotească. Cârcoteala asta i-a cuprins inclusiv pe angajaţii primăriei, peste care este stăpân de aproape două decenii Stan Malinche.

Telefonul care doar ascultă

Ca să vadă pe cine are aliat şi pe cine duşman în instituţia pe care o conduce, Stan Malinche a apelat la o metodă care aduce mai degrabă cu metodele serviciilor secrete.

Desigur, nu are serviciu secret la Gropeni, aşa că a devenit el însuşi un serviciu secret. Şi s-a decis să-şi asculte pe ascuns angajaţii. Practică altminteri ilegală, pedepsită de Codul Penal. Dar parcă ceea ce fac serviciile secrete este întotdeauna legal? Misiunea să fie îndeplinită.

Serviciul secret „Malinche” din Gropeni, nu avea în dotare microfoane unidirecţionale pentru ascultat ambiental şi nici minicamere de supraveghere. Inventiv, comandantul Malinche a apelat la o metodă mai simplă. A ascuns, pus pe „ascultare-înregistrare”, un banal telefon, în biroul unde lucrau o parte din angajaţii primăriei. Partea aia despre care avea informaţii că-l vorbeşte de rău.

Ce bârfeau angajaţii

Înregistrarea pe care a ascultat-o a doua zi, i-a depăşit cu mult aşteptările. Angajaţii vorbeau lucruri groaznice despre el. Cum că ar avea dosare la DNA. Că există incompatibilităţi. Că s-a măsluit un teren. Că nici cu fondurile APIA nu este în regulă. Că secretara primăriei comunei a devenit secretară în urma măsluirii hârtiilor la nivelul Prefecturii Braila, pentru că postul ei de fapt este declarat şi recunoscut ca vacant chiar şi de către ANFP, încă din 2013. Colac peste pupăză, una dintre angajate spunea că primarul îi şi făcuse avansuri şi că are probe în acest sens. Şi că de atunci o persecută fără nici un motiv.

Pentru că a venit vorba de probe. Redacţia noastră se află în posesia unor documente care dovedesc faptul că dicuţiile angajaţilor nu sunt simple bârfe şi că ele au acoperire în realitate.

Dar să lăsăm organele abilitate să rezolve competent dosarele primarului Stan Malinche.

Noi să reţinem faptul că acesta s-a făcut pe ascuns „Big Brother” şi şi-a ascultat angajaţii. Ceea ce este ilegal.

Ieri, am sunat în zadar la Primăria Gropeni. Poate că am nimerit pe telefonul acela, pus numai pe „ascultare-înregistrare”.

Sursa foto: debraila.ro

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News