În epoca post-adevărului și a jumătăților de adevăr, nimic mai ușor decât ca oamenii să cadă în capcana numeroaselor fake news. Invitata jurnalistului Mirel Curea, realizatoarea TV Andreea Sava, are o vastă experiență în jurnalismul de investigație, postură din care a putut discerne cu maximă acuratețe unde sunt conspirațiile și de unde începe adevărul.
Jurnalistul Mirel Curea și vedeta Antena 3 Andreea Sava au încercat, în studioul EVZ-Capital, să dezvăluie publicului câteva dintre secretele meseriei de investigator de presă - una dintre cele mai dificile meserii -, precum și modalitățile în care se evită capcanele știrilor false și a diverselor tipuri de propagandă.
Jurnalista Andreea Sava mărturisește că a ajuns în presă mai mult din întâmplare. I-a plăcut, iar restul e istorie. Absolventă de Finanțe-Bănci, invitata a recunoscut că la începutul carierei a avut o experiență nefericită cu o multinațională celebră. A conștientizând destul de repede că nu poate funcționa conform șabloanelor impuse de o astfel de organizație și a părăsit mediul corporatist.
Jurnalista Antena 3 a fost formată de Sorin Ovidiu Bălan
A avut șansa să ajungă în echipa lui Sorin Ovidiu Bălan, la postul Național TV, debutând în televiziune ca jurnalist de investigații economice. În acea perioadă a simțit profund ce înseamnă „jurnalismul care ajunge la om", căruia i s-a dedicat în momentul în care a realizat că se comit multe abuzuri în România. O dovadă că a făcut o alegere bună sunt sutele de scrisori pe care le primea la redacție, în care îi erau reclamate dosare suspecte cu mari prejudicii pentru oamenii mai puțin influenți ai societății.
Cea mai importantă lecție a carierei sale este lecția că un jurnalist trebuie să fie extrem de responsabil față de publicul său, chiar și un cuvânt impropriu putând schimba destine. „În meseria asta trebuie să fii foarte responsabil", a afirmat realizatoarea de televiziune.
„Când ceva nu are logică, înseamnă că ești mințit"
Cea mai directă abordare a teoriei conspirației, a explicat invitata, este relația pe care ea o are cu dovada conspirației, de la care pornește orice anchetă sau investigație. Aceasta a dat ca exemplu filmul JFK al celebrului regizor Oliver Stone. Mai precis, dacă proba este adevărată, înseamnă că acea conspirație e o realitate de fapt. Dincolo de aceste analize care par cumva abstracte pentru cei care nu cunosc jurnalismul de investigație, Andreea Sava consideră că există o dovadă indubitabilă atunci când e vorba de un fake news.
„Când ceva nu are logică, înseamnă că ești mințit", a explicat jurnalista, care însă a precizat că pentru un jurnalist nu există „adevăr absolut". Mereu trebuie să fii precaut, de la veridicitarea surselor la prelucrarea informațiilor noi într-un caz, recomandă jurnalista de televiziune. Invitata lui Mirel Curea a oferit și un amplu studiu de caz, cel al apariției virusului SARS-COV-2 cu mult înainte să fie anunțat oficial primul caz, în februarie 2020, la Wuhan.
Emisiunea integrală: