Încă de la momentul anexării Crimeei de către Rusia în anul 2014, ideea federalizării Ucrainei în favoarea Rusiei a fost invocată de mulți experți. Deși nu a cerut explicit acest lucru de la invadarea țării vecine, Vladimir Putin invocând mai mult statutul de neutralitate a Ucrainei, se pare că federalizarea ar fi adevărata sa miză. Invitat în studioul Evenimentul Istoric, profesorul Adrian Cioroianu a descifrat mesajele subliminale transmise de ruși.
Cel mai mare conflict armat european de după al Doilea Război Mondial a fost motivat ambiguu de liderul rus, care a invocat pretexte ce ascund de fapt rațiuni istorice. „E clar că Vladimir Putin și-a îmbrăcat invazia într-un discurs apocaliptic, vorbește de genocid. E o justificare a unei invazii, e vorba și de cea din 2014, pe care Occidentul a tratat-o destul de relaxat", a remarcat moderatorul Dan Andronic.
Cioroianu: Ucrainenii pot să trișeze, să facă orice, își apără țara
În context, indiferent cum va evolua războiul din Ucraina, este neîndoios că Rusia este puterea invadatoare, consideră istoricul Adrian Cioroianu.
„Evident că într-un conflict, niciuna dintre tabere nu e din îngeri și draci. Totuși, prima întrebare e cine e invadatorul? Ne uităm la Zelenski, mulți zic că e actorie, dar el poate să facă orice. Ucrainenii pot să mintă, să trișeze, să facă orice pentru că își apără țara. Dar cine e invadatorul și cine e victima?”, explică istoricul.
„Maniera în care a fost ocupată Crimeea ridică semne de întrebare de atunci”
Fostul ministru de Externe a criticat lipsa de susținere internațională pentru Ucraina, care datează încă din anul anexării Crimeei de către Rusia. „Cât de apărată a fost Crimeea? Cine să vină să o apere? Fostul șef de Stat Major a fugit în Rusia. Maniera în care a fost ocupată Crimeea ridică semne de întrebare de atunci. Măcar de-ar fi spus (n.r. - rușii), da e armata noastră, nu am putut să negociem cu ucrainenii, pedepsiți-ne. A fost povestea aia cu oamenii verzui”.
Istoricul a reamintit că atunci când rușii au intrat în Crimeea în 2014, au fost primiți cu flori. Cel mai probabil, Putin anticipa o reacție similară și în drumul său către Kiev. „Probabil că se așteptau ca pe drumul spre Kiev să fie întâmpinați cu flori. Unul dintre mesaje a fost solicitare armatei ucrainene să lase armele, asta însemna demilitarizarea. Partea cu demilitarizarea nu a ieșit, ar fi însemnat ca armata să renunțe. Nu s-a întâmplat”, explică Adrian Cioroianu.
Cioroianu: Putin pare că vrea un culoar pe teren între Crimeea și Rusia
Cel mai neclar aspect al conflictului rămâne adevărata miză a lui Putin. Acesta a negat că dorește o federalizare a Ucrainei, vorbind mai mult de neutralitatea ei. Istoricul nu crede însă în acest scenariu.
„Trecându-se linia războiului, fiecare țară poate reacționa cum nu te-ai aștepta. Când dispar anumite bariere logice se poate întâmpla orice. Ucraina ar putea spune, ia regiunile alea, de ce să ne controlezi prin ele? Federalizarea implică și un risc, să aibă același stat cu alte zone. Rusia poate spune: noi ne opunem la ideea asta de politică externă de intrare în UE. Mereu rușii au propus federalizarea, dar ea are riscuri și pentru Ucraina și pentru Republica Moldova. Ce păstrează Putin de fapt? Pare că vrea un culoar pe teren între Crimeea și Rusia”, a conchis Adrian Cioroianu.
Emisiunea integrală poate fi vizionată aici: