EXCLUSIV. Pandemie, criză, război! Ce se întâmplă cu sufletul tinerilor? Părintele Pantelimon despre valoarea alegerii (VIDEO)

EXCLUSIV. Pandemie, criză, război! Ce se întâmplă cu sufletul tinerilor? Părintele Pantelimon despre valoarea alegerii (VIDEO) Sursa: Arhiva EVZ

După doi ani de pandemie și cu un conflict militar la graniță, dar și cu o criză economică crescând de la zi la zi, deznădejdea, rătăcirea și tulburarea sunt foarte dificil de contracarat. Cea mai expusă categorie o reprezintă tinerii și în special adolescenții. Despre nevoia acestora de a fi ascultați jurnaliștii Mirel Curea și Dan Andronic au discutat cu Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa, un monah foarte apropiat sufletește de tineri.

Părintele Pantelimon Șușnea e genul de om despre care se spune că are har de la Dumnezeu. Unul dintre cercetătorii taberelor de tineri de la Mănăstirea Oașa din județul Alba, create de renumitul părinte Teofil Părăian, este Părintele Pantelimon, originar din Timișoara. Este el însuși un tânăr, foarte pasionat de tineri. Fiind absolvent de Belle Arte, pictor de icoane și pasionat de fotografie, străbate țara stând de vorbă cu elevi de liceu, studenți, pentru a grădinări sufletele oamenilor.

„Prea puțin caută cineva să îi ajute să se înțeleagă"

Jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea l-au provocat pe invitatul lor să comenteze de ce tinerii sunt atât de ușor de induși în eroare în zilele noastre. Preotul a observat că există puține cazuri când adolescenților li se acordă atenție în afară de cazurile care implică dezvoltarea competențelor „care să îi ajute să integreze în societate".

Mănăstirea Oașa (Alba)

„Prea puțin caută cineva să îi ajute să se înțeleagă. Ei sunt într-o tranziție prelungită în care se schimbă informația, vine din ce în ce mai complexă. Se schimbă lumea în care trăiești. E normal că se dă drept adult, care a ajuns la o stabilitate. O faci imitând anumite lucruri. Uiți să lași copilul să trăiască în tine", a explicat monahul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părintele Pantelimon: Le răspunzi la întrebări pe care ei nu știu că le au

Pentru a se face înțeles de oameni atât de tineri, are nevoie să le destructureze limbajul, a completat Părintele Pantelimon. „Scopul meu e ca ei să-și recunoască glasul interior în ceea ce zic eu. Nu încerc să conving. În stări surprinzi multe lucruri importante. De multe ori le răspunzi la întrebări pe care ei nu știu că le au. Discutam cu ei despre condiționările pe care le avem, câte din alegerile noastre sunt ale noastre. Alegem pornind de la ceva care este în tine. (...) Ni se generează niște așteptări și criterii de evaluare. Apar aceste clișee de gândire", a descris invitatul modul în care tinerilor li se falsifică așteptările inclusiv față de ei înșiși.

Interviul în versiune integrală poate fi vizionat aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro