Exclusiv. Pandemia, teoria conspirației perfectă? Scenariul care a manipulat cel mai mult. Video
- Andreea Vlad
- 20 ianuarie 2023, 20:21
Cât adevăr este în manipulare? Cum putem distinge între adevăr și manipulare? Cum poate presa verifica dacă o informație e reală, în era fake news-urilor și a crizei de timp, care complică verificarea informației. Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea a fost ziaristul, prozatorul și scenaristul Răsvan Popescu, membru al Centrului Național al Audiovizualului. Acesta a explicat cum putem face diferența între adevăr și manipulare. Studiu de caz: pandemia.
Podcastul „Hai România” de vineri l-a avut drept invitat pe ziaristul, prozatorul și scenaristul Răsvan Popescu, totodată și membru CNA. Între anii 1999-2000 acesta a fost purtătorul de cuvânt al președintelui României, Emil Constantinescu, care l-a desemnat în anul 2000 ca membru în CNA, instituția în care acesta activează și în prezent. Ca ziarist, Răsvan Popescu a fost un reporter de excepție, a afirmat jurnalistul EVZ Mirel Curea, care a lucrat îndeaproape cu acesta în frenezia primilor ani ai presei de după Revolutie.
Fostul purtător de cuvând a venit în studioul EVZ- Capital nu doar pentru a vorbi despre ultimul său roman apărut, „În torent”, ci și pentru a vorbi despre subiecte din actualitate, în privința cărora publicul este curios, contrariat sau pur și simplu nu știe ce să creadă.
Andronic: Scenariile întotdeauna se fac
Un astfel de subiect care a împărțit planeta în două este controversatul vaccin anti-Covid. Membrul CNA a fost provocat de co-moderatorul Dan Andronic să comenteze modul în care fake news-urile au influențat realitatea obiectivă a pandemiei și decizia oamenilor de a se vaccina sau nu
„La Davos e tipul ăla de reuniune, cum e și Biilderberg, alte think tank-uri, în care niște oameni discută niște scenarii. Dacă ai lua acum scenariile Pentagonului, ai descoperi că vizează un război cu China, un cataclism. În SUA e regulă, sunt anumite think tank-uri care analizează. Scenariile întotdeauna se fac. Faptul că la un moment dat lucrurile devin realitate, de-abia de aici începe întrebarea reală.
„Se întâmplă după un plan sau e un fenomen ciclic?"
De exemplu, ne-am confruntat cu povestea cu pandemia. S-a spus că e un virus fabricat în laborator, că a fost scăpat, că era programat genetic să te atace acolo unde stăteai cel mai prost. (...) Povestea asta face pui în continuare. Este o poveste care nu se va termina. Serul a indus o doză mare de neîncredere. Se întâmplă după un plan sau e un fenomen ciclic? Altă chestiune. Atitudinea asta a Europei de a construi politici care să rezolve lucrurile în ceea ce privește încălzirea globală nu va avea niciun efect. Vorbim de populațiile din Asia, din America de Sud, care sunt răspunzătoare de încălzirea globală, nu de Europa", a argumentat Dan Andronic.
În replică, Răsvan Popescu a explicat cum a verificat instituția al cărei membru este, CNA, fake-urile din timpul pandemiei.
„Am apelat la expertiza Colegiului Medicilor, la informații oficiale de specialitate. Cel mai corect e ca oamenii să se ducă la medic. Am intervenit atunci de multe ori pe zona asta de dezinformare acolo unde lucrurile erau clare", a comentat Răsvan Popescu în podcastul „Hai România”.