Exclusiv. Noua ordine mondială sau târg de arme? America, profitorul nr. 1 al crizei din Ucraina. China așteaptă după colț. Video

SUA vs. China. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Recenta vizită a președintei Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, în Taiwan a pus pe jar toată planeta prin implicațiile sale. Mulți specialiști au văzut o provocare clară a SUA pe direcția marelui său inamic la supremație mondială, China.

Interesul american în această nouă criză, declanșată din direcția China - Taiwan, ar fi unul evident: reacția violentă a Chinei lui Xi Jinping. Însă aceasta a întârziat să apară, astfel că războiul care se poartă în subteran e mai important decât cel vizibil și implică terțe părți cum ar fi Europa sau Ucraina.

Cristoiu: America este un târg de arme. Zelenski face reclamă la armamentul american

Chestionat de moderatorul Robert Turcescu în ce măsură ne putem aștepta la un nou război dacă China consideră impertinentă intervenția SUA în Taiwan, jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a subliniat o direcție evidentă a Statelor Unite, respectiv să îi fie atribuită Chinei atitudinea Rusiei față de Ucraina și deci un val de sancțiuni economice similare celor decise la adresa lui Putin. „Occidentul va fi obligat atunci să facă embargou la produsele chinezești”, a afirmat Ion Cristoiu în podcastul EVZ Play de miercuri.

„Se urmărește aceași formulă, căci războiul din Europa este un uriaș avantaj pentru economia americană, să ne gândim doar la industria tehnicii militare. America este acum un târg de arme în adevăratul sens al cuvântului. Să reținem faptul că la momentul actual se întâmplă un lucru în premieră în istoria mondială. Anume, Zelenski face reclamă la armamentul american”.

De menționat că marți 2 august, fostul lider al Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, a îndemnat într-un interviu Occidentul să nu mai trimită arme Ucrainei.

Președintele Ucrainei are rolul lui în târgurile de arme. Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

În viziunea fondatorului EVZ, liderii Chinei sunt conștienți de pericolul care vizează gigantul asiatic, refuzând să declanșeze operațiuni militare în zona Taiwanului. Asta în ciuda faptului că cel puţin 21 de avioane ale armatei chineze au pătruns marţi seară în zona de identificare aeriană, în partea de sud-vest a Taiwanului. Însă adevărata provocare a Chinei pentru liderul mondial vine pe căi economice, completează Cristoiu.

Miza reală a războiului invizibil dintre China și America: banii

Invitatul lui Robert Turcescu consideră că China a făcut un avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, atuul principal al Statelor Unite într-o economie globalizată. Astfel e de înțeles teama americanilor să nu fie devansați de chinezi pe terenul lor, supremația economică: „Asta urmărește SUA cu adevărat. Americanii știu că chinezii îi bat în materie de tehnologie, dar în loc să lucreze pentru a evolua, să crească producția și să o dezvolte, aceștia atacă inamicul principal prin astfel de tehnici, pentru a-l destabiliza”.

În altă ordine, Europa nu stă prea bine în acest tablou geopolitic complex. Uniunea Europeană derulează afaceri mari cu chinezii, deci nu are prea multă libertate de mișcare. În cazul unui embargou aplicat chinezilor, europenii vor suferi din nou cel mai mult, după ce sunt principala zonă afectată de sancțiunile impuse Rusiei.

Emisiunea integrală: