EXCLUSIV Nenorocirea care a lovit crunt România. Milioane de oameni sunt afectaţi: "Nu ne ocupăm deloc de ei"

EXCLUSIV Nenorocirea care a lovit crunt România. Milioane de oameni sunt afectaţi: "Nu ne ocupăm deloc de ei"

Mai mult de jumătate dintre români trăiesc în afara granițelor țării noastre, a avertizat președintele Comisiei pentru Românii de pretutindeni din Senat, Claudiu Târziu, miercuri, 16 februarie. Invitat la podcastul EVZ Play, moderat de jurnalistul Robert Turcescu, co-președintele AUR a acuzat absența unei strategii de politică externă pentru sprijinirea românilor din imediata vecinătate a țării, precum și din exilul economic.

România se confruntă cu o criză de personal în mai multe domenii de activitate, două dintre cele mai importante fiind construcțiile și industria HoReCa. Soluția la care apelează autoritățile pentru a nu rămâne fără angajați nu vizează, însă, cetățenii români care au plecat din țară, ci muncitorii străini.

Peste 50% dintre români își duc traiul în străinătate

Președintele Comisiei pentru Românii de pretutindeni din Senatul României a atras atenția că mai bine de jumătate din cetățenii români trăiesc în afara granițelor țării. Informațiile furnizate de Claudiu Târziu au fost colectate, potrivit poziției politicianului, în urma mai multor vizite efectuate în comunități vechi de români, din teritoriul Ucrainei, al Basarabiei etc.

„Mai mult de jumătate din țară e afară. Mai mult de jumătate! Noi nu ne ocupăm deloc de ei, nu ne interesează. Aducem la noi muncitori care să lucreze de pe alte meridiane, dar nu facem niște căi de acces a acestor români - din Valea Timocului, din nordul Bucovinei, de pildă”, a declarat Claudiu Târziu, la podcastul EVZ Play.

Redevine România grânarul Europei?

Co-președintele AUR susține că România are ce să ofere astfel încât să încurajeze cetățenii să se reîntoarcă în țară. Singurul lucru care lipsește este implementarea unor strategii pentru creșterea economică. În acest sens, Claudiu Târziu a explicat că formațiunea politică pe care o conduce își propune să dezvolte România cel puțin pe două direcții importante și strategice: agricultură și turism.

„Mai întâi de toate, ar trebui să dezvoltăm agricultura și nu orice fel de agricultură, ci agricultura bio. Noi avem deja niște angajamente. Până în anul 2030, ar trebui să avem 25% din suprafața agricolă în regim bio. Avem o șansă uriașă la acest capitol, pentru că ne permite și solul, și clima, și experiența pe care o avem.

Am putea să facem lucruri mari, am putea să redevenim grânarul Europei, în sensul în care să putem hrăni nu doar țara noastră, ci și alte țări și să putem face bani mulți din asta. Agricultura este un domeniu strategic pentru care eu m-aș bate”, a afirmat co-președintele AUR.

Claudiu Târziu insistă asupra dezvoltării turismului

Un alt domeniu strategic pe care AUR are în plan să îl dezvolte, odată ajuns la guvernare, este turismul, despre care Claudiu Târziu a subliniat că trebuie stimulat în strânsă legătură cu intensificarea cercetărilor istorice.

„Noi avem cetăți dacice descoperite puțin și îngropate la loc pentru că nu am avut bani să vedem ce e înăuntru. Am putea să facem bani enorm! Grecia, din orice piatră, a făcut o sursă de venit. E exemplul cel mai la îndemână, pentru că mulți pleacă acolo. (...)

Sunt turiști care ar veni să doarmă și în fân - dacă ai ce să le arăți, dacă nu doar îi cazezi și ajung pe un drum bun până acolo și le dai de băut. În străinătate, turismul de acest fel se face pe bani foarte mulți, dar noi n-am învățat să-l facem, pentru că nu a existat o strategie în turism, cum nu există aproape în niciun domeniu”, a spus co-președintele AUR, Claudiu Târziu.