Exclusiv. Neadmiterea României în spațiul Schengen, eșecul care ne doare. Mircea Diaconu despre eroarea fatală a politicienilor români. Video

Exclusiv. Neadmiterea României în spațiul Schengen, eșecul care ne doare. Mircea Diaconu despre eroarea fatală a politicienilor români. Video

Neadmiterea României în spațiul Schengen continuă să provoace stupoare. Mulți români încă se întreabă cum a fost posibil cel mai mare eșec politic al ultimilor ani. Invitat în podcastul HAI România, actorul Mircea Diaconu, fost europarlamentar, împreuna cu jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea au dezbătut culisele ratării integrării României în spațiul Schengen.

Mircea Diaconu critică lipsa de viziune a politicienilor români în strategia de aderare la spațiul Schengen: „Noi am îndeplinit toate criteriile, avem temele făcute din anul 2011, dar nu intrăm, drept pentru care ne ducem la CURTEA DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE de la Luxenburg și cerem un arbitraj pe subiectul acesta. Ceri să se respecte tratatele, din acest motiv s-a făcut această Curte și se rezolva de mult treaba cu intrarea în spațiul Schengen”.

Jurnalistul Dan Andronic a criticat lipsa de competență și de fler diplomatic a politicienilor români angrenați pe relația cu Bruxelles-ul. De asemenea, a luat în vizor nivelul de pregătire al personalului diplomatic de la ministerul de resort. Dan Andronic: „Cred că e o diversiune! Ceea ce spuneți dumneavoastră ar trebui să știe orice europarlamentar și ori ce funcționar de la Ministerul de Externe! Chiar nimeni nu știe? ”

Mircea Diaconu: Decizia este la președinte !

Interlocutorul său, Mircea Diaconu, a observat că și la nivelul instituției prezidențiale există o parte din vină pentru că nu a sesizat la momentul potrivit oportunitatea unui arbitraj. Mircea Diaconu: „Decizia este la președenție! Președenția noastră din 2011 trebuie sa faca acest simplu gest, acest arbitraj. Dura doi, trei ani fără discuție. Care era problema ? În orice caz se poate face și acum, nu faci o adversitate față de nimeni, nu este o plângere penala. Suntem nedreptățiți.”

Ne puteți urmări și pe Google News