Exclusiv. Mirel Palada anticipează cum se va încheia greva profesorilor. Ce personaje cheie vor intra în joc. Video

Exclusiv. Mirel Palada anticipează cum se va încheia greva profesorilor. Ce personaje cheie vor intra în joc. VideoSursa: EVZ

Sociologul Mirel Palada anticipează că greva profesorilor va avea un sfârșit brusc, din cauza deciziei luate în justiție. Discuția despre subiectul acestor zile a fost purtată în cadrul podcastului lui Ionuț Cristache.

Sociologul Mirel Palada a fost invitatul lui Ionuț Cristache la podcastul pe care jurnalistul îl realizează pentru evz.ro. Sociologul a vorbit despre greva profesorilor, o mișcare a dus la un blocaj fără precedent în sistemul de învățământ, în ultimii 25 de ani.

„Faptul că profesorii au refuzat majorarea salarială nu este deloc de mirare. Este un soi de viclenie în ei, atunci când organizezi o grevă trebuie să treci prin niște pași. În prima parte este o grevă domestică, atunci când anunți pe toată lumea, primesc un bilețel prin care li s-a dat voie să facă asta. Ei dacă voiau să facă o grevă adevărată ieșeau în stradă și nu îi mai interesau de nimic. Vorbeam zilele trecute cu un avocat, și spunea că dacă greva se declară ilegală ei aveau voie să-i dea afară, să-i dea în judecată. Ce fac ei în momentul de față este să urmeze aceeași pași formali, ipocriți prin care spun că am negociat cu voi, v-am dat ceva. Avem voie să declarăm greva ilegală. Este posibil să-i sperie. Este ceva de anduranță.

Câți români susțin greva profesorilor

În jur de 70% cetățenii sunt de acord cu acest protest. Una din priceperea unui stat autorian este să înmoaie voința. Nu este diferență între ce făcea imperiul habsburgic cu răscoala românilor din munții Apuseni care inițial are succes, priceperea unei organizații mari este să epuizeze această izbucnire spontană. Nu poți să duci asediu dacă nu ai destul de multe resurse. Statul vrea să vină să lucreze la voință, declarăm greva ilegală dăm două trei exemple puternic mediatizate în care spun că dau profesorii afară, în care pun părinții să îi dea în judecată. Și când apar chestii de genul ăsta funcționează altfel”, a explicat Mirel Palada.

„O să fac o comparație cu un eveniment istoric recent din România, mișcările de revoltă din Brașov din 1987. Unde părea o mișcare reușită până s-a infiltrat securitatea și-a înăbușit-o. Adevărata pricepere unei astfel de instituții este să lase să răbufnească și pe urmă să o sufoce.

Este argumentul acela care spună că un adevărat compromis este acela care rezultă dintr-o negociere în care niciuneia dintre parti nu îi convine. Atunci ei pe asta se bazează, că le-au dat ceva, chiar dacă nu este ceea ce voiau ei măcar le-au oferit ceva. Noi avem instinctiv în gândire faptul că negocierea este ca implicit să pierzi ceva. Iar profesorii când au venit și au spus 25 logica este că este chestia de început, unde ne întâlnim la 10, la 5?”, a mai spus sociologul.

Cum se va încheia mișcarea de protest

Mirel Palada a vorbit și despre mișcările făcute de liderii din politică, în aceste vremuri tulburi. El prevede că greva profesorilor va fi declarată ilegală.

„Klaus Iohannis iar și-a organizat o vacanță zilele astea. Fapt care pune mare presiune asupra lui Ciucă și Ciolacu să termine această problemă până se urcă în avion. Plecarea lui înainte să se termine greva va veni să contibruie la legitimarea grevei și la creșterea furiei.

Când vine vorba despre profesorii care acum ceva timp l-au votat pe Iohannis și acum sunt puși în această situație ce funcționează cel mai mult sunt două mecanisme psihologie foarte tampite. Primul este rezolvarea disonantei cognitive și a doilea care este un pic mai specific este sindromul Stockholm. Rezolvarea disonanței cognitive spune că atunci când ai luat o decizie proastă în viață și în loc să mă uit în oglindă și să recunosc că sunt prost încep să găsesc motive pentru care am făcut acest pas. Ce gândesc profesorii despre Iohannis este ca atunci când l-au votat pe Băsescu, când nu au putut să recunoască că au fost niște dobitoci că au votat cu el. „Am investit atât de mult emoțional în Iohannis când am votat cu el, l-am crezut a fi salvarea” gândea ei, era la 70% încredere pe acea vreme… acum a ajuns la 13-14%, a căzut jalnic.

Iar sindromul Stockholm este cel în care tu ești o victimă, te simți abuzat iar și în cazul ăsta tot găsim justificări, motive pentru care cel care abuzează să fie iertat. Noi suntem în sindrom Stockholm, am fost supuși abuzului: Băsescu, Macovei, Blaga, Iohannis, DNA… și ne place.

Cu siguranță statul va declara greva ilegală. Iohannis o să pună procurorii pe profesori. Ce au făcut acum este un pas formal pentru a avea pe urmă justificare legală pentru a putea spune că ei și-au îndeplinit toate atribuțiile. Vor lua câte zece profesori din fiecare județ și așa vor băga frica în ei.”

Emisiunea poate fi văzută AICI

În Ochiul Ciclonului

Constantin Boştină: “De ce m-am hotărât acum, la peste 30 de ani de la evenimentele din 1989, să vorbesc într-o carte despre statutul meu de fost secretar personal al lui Nicolae Ceauşescu? Pentru că practic parcursul vieţii mele a fost profund marcat de personalitatea lui Nicolae Ceauşescu, aşa cum a fost ea, cu bune și cu rele. În toată această perioadă, prin poziţiile ocupate în societate, am fost fie în relaţie directă cu Ceauşescu, fie foarte aproape de el”.
A fost perioada 1965-1989, când Nicolae Ceauşescu a fost liderul partidului și statului, una fastă sau una nefastă pentru România?
Despre plusurile și minusurile din activitatea lui Nicolae Ceauşescu, despre meritele și greşelile lui, veţi afla parcurgând cuprinsul cărţii.

Volum recomandat de Evenimentul Istoric!

CUMPĂRĂ CARTEA – CLICK AICI