Valul de restricții provocate de pandemie combinat cu discursul catastrofic, tendințele autocratice, dictatura corectitudinii politice, dar și criza economică și de energie au pus pe jar țările europene. Fiecare stat al bătrânului continent, a luat propriile decizii de control al crizei sanitare, însă toate au un numitor comun: atacul la libertatea jndividului garantată de Constituție.
Invitații lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play au avertizat că suprapunerea mai multor le ridică mingea la fileu decidenților. Sociologul Mirel Palada a făcut o descriere de ansamblu a situației actuale: dictaturile de diferite feluri (sanitară, ideologică - revendicându-se din doctrina neomarxistă, economică, socială) încep să contureze o utopie din capcana căreia e foarte greu de scăpat.
Distopia momentului: Lacul lebedelor negre
Jurnalistul român Radu Todericiu, stabilit în Austria, a invocat chiar o distopie și a atras atenția că restricțiile foarte dure nu sunt o noutate. Putem vorbi nu doar de „un lac al lebedelor, ci de un lac al lebedelor negre (n.r. - conceptul de lebădă neagră a fost introdus de Nassim Nicholas Taleb și se referă la un eveniment foarte puțin probabil și impredictibil, care răstoarnă brusc orice ordine). Dacă ar renaște acum Spinoza ar fi cel mai fericit om de pe planetă. A spus că libertatea e necesitatea înțeleasă".
Jurnalistul a mai declarat că în Austria a apărut o nouă modă: a partidelor politice formate prin cârciumi. Radu Todericiu crede că este nevoie de un răspuns global sincronizat al autorităților sanitare pentru controlul final al pandemiei.
Palada: E o adunătură de discursuri catastrofice
Sociologul Mirel Palada a invocat și presiunile care se fac pentru o aliniere a politicii energetice fără a ține cont de specificul național. „E o adunătură de discursuri catastrofice, o lebădă neagră separată. Prin prisma meseriei nu cred în teoria conspirației . Fiecare stat încearcă să-și impună agenda proprie, dar rezultanta socială globală e una neutră. Se neutralizează conspirațiile. Acum toți vectorii trag să ne bușească nouă libertățile. Ne spun că nu ai ai voie să te încălzești cu lemne, dar jumătate de țară asta face. România are amprenta ecologică cea mai scăzută din toată Europa pentru că suntem cei mai săraci. Dintr-odată a dat peste noi marele conformism să promitem că 3 ani renunțăm la lemne", a punctat Mirel Palada.
Jurnalistul Bogdan Comaroni a confirmat scenariul unei diversiuni autocratice în contextul pandemiei. „Ne vor pe baricade diferite".
Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici: