În exclusivitate pentru evz.ro, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a făcut un anunț pentru polițiști, dar și pentru cei care încalcă legea, chiar după scandalul provocat de cei doi deputați PSD
După scandalul în care au fost implicați doi parlamentari, Adrian Solomon şi Ioan Irinel Stativă, deputaţi PSD de Vaslui, amendați de polițiști pe motiv că au făcut scandal în Centrul Vechi, la un fast-food, deși nu aveau mască de protecție, ministrul afacerilor interne a avut prima reacție, în exclusivitate pentru evz.ro.
„Din păcate, asemenea politicieni fac de râs toată clasa politică, indiferent de doctrină și județ. Din fericire, polițiștii care au acționat fac cinste ministerului și sunt un exemplu de professionalism”, a precizat oficialul MAI, în exclusivitate pentru evz.ro.
Oficiualul Guvernului a adăugat că „asemenea situații în care apar apărători ai unor politicieni care greșesc, au motivat și decizia de a achiziționa 12.000 de camere de luat vederi pentru colegii care intervin în stradă. Așa vor fi probe clare pentru cazurile de ultraj sau discuțiile ulterioare”.
Ministrul afacerilor interne a dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că „s-a încheiat procedura de achiziție si vom lua badycamere Motorola tip militar, fiabile si performante, model folosit si de Scotland Yard, în Marea Britanie”.
De altfel, ministrul Vela anunțase, într-o conferință de presă din februarie 2020, în care a vorbit despre dotarea polițiștilor cu dispozitive de înregistrare, că înregistrările vor conduce la diminuarea fenomenului de corupție, dar îi va și responsabiliza pe agenți, în interacțiunea lor cu cetățenii, dar și pe șoferi, atunci când discută cu polițiștii.
S-au crezut în Parlament. Doi deputați, amendați de polițiști. Scandal în Centrul Vechi
Exclusiv. Scandalul dintre deputați și poliție. Reacție la nivel înalt | VIDEO
Nu cu mult timp în urmă, Poliția Română și-a anunțat intenția de a cumpăra camere video, de tip bodycam, pentru a fi montate pe uniforma polițiștilor.
Scopul demersului este „creșterea eficienței muncii polițienești în contact cu cetățenii”, „eliminarea posibilităților de comitere a infracțiunii de luare/dare de mită” și „consolidarea materialului probatoriu în sfera contravențională, penală și disciplinară, la nivelul structurilor de ordine publică și de la nivelul Brigăzii Rutiere din cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București”.
În acest sens, instituția a inițiat o licitație estimată la 1,51 milioane de lei, fără TVA.
„Echipamantele video de tip bodycam sunt achiziționate în vederea asigurării protecției polițiștilor împotriva faptelor de ultraj, pentru descurajarea faptelor ilegale, consolidarea materialului probatoriu în sfera contravențională, penală și disciplinară, la nivelul structurilor de ordine publică și de la nivelul Brigăzii Rutiere din cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București. Aceste echipamente vor fi utilizate de polițiștii ce exercită atribuții de serviciu referitoare la îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație pe drumurile publice, precum și menținerea ordinii și siguranței publice, prin activități de patrulare”, se arată într-un răspuns al Poliției Capitalei remis la solicitarea Profit.ro.
În caietul de sarcini se precizează că aceste camere video vor fi livrate în termen de 24 de luni de la atribuirea contractului.
„Prin această achiziție se urmărește creșterea eficienței muncii polițienești în contact cu cetățenii, asigurarea mijloacelor de probă în soluționarea unor acuzații privind compartamentul abuziv al cetățenilor/polițiștilor, eliminarea posibilităților de comitere a infracțiunii de luare/dare de mită, reducerea cauzelor de comitere a infracțiunii de ultraj, precum și descurajarea unui eventual comportament agresiv al persoanelor ce intră în contact cu polițiștii, având cunoștință de faptul că sunt filmați”, a transmis Poliția Capitalei.
În răspunsul instituției se mai arată că „această achiziție este o extindere a proiectului-pilot privind utilizarea sistemelor audio-video montate pe uniforma polițiștilor (Body Worn Camera – BWC) în conformitate cu măsura dispusă de către conducerea IGPR, pentru creșterea autorității și protecției polițistului”.
Poliția Română a lansat, în iunie 2017, un proiect-pilot prin care politiștii din structurile de siguranță și ordine publica au fost dotați cu o cameră video și audio, astfel încât discuțiile cu cetățenii să fie înregistrate și stocate. Cu câteva zeci de camera video, proiectul-pilot a fost derulat în două municipii reședință de județ din zone diferite ale țării.