Începe Marea Vaccinare. De ce nu e nimeni pregătit? Practic, majoritatea centrelor de vaccinare din țară nu sunt funcționale, nici ca dotări, nici ca personal.
Autoritățile au anunțat că programările pentru etapa a doua de vaccinare încep de vineri, 15 ianuarie, ora 15:00. Vaccinarea anti-coronavirus urmează să pornească, cel mai probabil, după 18 ianuarie. Se pare însă că nici atunci nu vor deveni funcționale centrele de vaccinare.
Proiectul de Ordonanță despre vaccinare, inițiat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și trimis la primării, a provocat, pe lângă tensiuni uriașe între autoritățile locale și centrale, un haos total în organizarea centrelor de vaccinare.
Reieșea, din acea inițiativă legislativă, că toate cheltuielile pentru centrele de vaccinare, care nu vor funcționa în instituțiile spitalicești, vor fi asigurate de primării. Fără a fi specificată sursa de finanțare. Reacțiile sunt deja publice, primarii de municipii s-au revoltat, primarii de comune au respins proiectul. „Adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, în lipsa asigurării tuturor resurselor necesare realizării activităților prevăzute în sarcina autorităților administrației publice locale”, este inacceptabilă, au spus primarii.
Acum toată lumea așteaptă o Ordonanță. Premierul Florin Cîțu spune că „cheltuielile autoritățile locale vor fi decontate de ministerul de Finanțe”. El a atenționat că vor fi criterii clare de decontare, după ce anul trecut am avut surpriza să primim facturi umflate. Dar premierul nu vrea cheltuieli prea mari. „În Africa vaccinarea se face în corturi”, spune Cîțu.
Vaccinul există, infrastructura și personalul medical, nu
În județul Constanța sunt stabilite 18 centre de vaccinare, dar niciunul nu va putea funcționa din 15 ianuarie.
Primele persoane din etapa a doua, care, eventual, vor fi vaccinate sunt cele din centrele rezidențiale, căminele de bătrâni, unde se vor deplasa echipe medicale mobile. Pe lângă amenajarea și dotarea centrelor de vaccinare, care, pentru a deveni funcționale, trebuie autorizate de DSP, primăriile trebuie să recruteze personalul medical pe care trebuie să-l și plătească.
„E jale, e haos total, nici doctorii nu știu exact ce au de făcut, darămite noi care nu avem bani pentru amenajarea centrelor de vaccinare sau pentru plata personalului medica. Centrul de vaccinare l-am stabilit la Centrul Socio educativ, făcut pe fonduri europene, și o inspectoare de la DSP țipa, cerând să punem linoleu pe parchet și uși din tablă pentru evacuarea deșeurilor, că altfel nu ne autorizează”, se indignează primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, din județul Constanța.
Mâine începe Marea Vaccinare. Una zice legea, dar în realitate „merge și așa”
Legea propusă de guvernanți este pusă pe hârtie cu niște prevederi care nu pot fi aplicate.Conform normelor pentru organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 primăriile trebuie să amenajeze și să doteze centrele de vaccinare. Pe teren, însă, autoritățile locale vor recurge și la cârpeli.
Punctul de vaccinare trebuie să conțină
1-Frigider cu termostat
2-Mobilier-scaun de vaccinare, pat, canapea de consultatie, scaune, masă
3-Tabletă/PC/ Laptop pentru înregistrarea vaccinării în RENV
4-Imprimantă, după caz
5-Materiale sanitare
6-Kit de vaccinare
7-Acces facil la sursa de apă curentă, săpun lichid, prosoape de hârtie, dezinfectant de mâini.
Punct de supraveghere post vaccinare conține
1-Scaune/ masă, pat, canapea de consultatie, după caz
2-Echipament de protecție-mască/viziere, mănuși
3-Sursă de apă potabilă/dozatoare
4-Trusă de urgență care conține cel puțin tensiometru, stetoscop,branule, perfuzor
Totul este verificat, în prealabil, de către DSP, dar, potrivit unui inspector, „merge, de exemplu, în loc de tabletă pentru înregistrarea vaccinării, un registru completat cu mâna și datele, transmise apoi la centru”.
Cheltuieli pentru vaccinare, ascunse de primării
Când vine vorba de cheltuieli, primăriile care au centre de vaccinare, deși susțin că vor aloca bani pentru dotare și funcționare, refuză să spună cât vor cheltui.
Dotările, în cele mai multe cazuri, provin din bunurile fixe vechi, ale primăriilor. „Scaunele, care trebuie să fie din plastic, pentru a fi dezinfectate ușor, sunt din primărie, avem rezervă pentru diverse evenimente. Nu dau pe scaune, nu dau bani pe mobilă, pe paturile de consultație, pe birouri. Poate dau pe câteva canapele”, spune George Măndilă, coordonatorul centrelor de vaccinare din Constanța.
Va mai achiziționa și 20 de chiuvete, branșate la apă și canalizare, care vor fi puse în punctele de vaccinare din Pavilionul Expozițional. Plus pereții despărțitori din plastic dur. „Deci, în prima fază dau 20.000 de euro. Apoi dăm drumul la funcționare, peste vreo 10 zile, care reprezintă alte categorii de cheltuieli. Primăria Constanța poate bugeta pentru șase luni, cu extensie de alte trei luni, o sumă de cel mult 10 milioane de lei, dar așteptăm să vedem ce zice Ordonanța lui Cîțu”.
Singurul element pus pe hârtie de Primăria Constanța este necesarul de personal. E nevoie de 8 medici, 80 de asistenți și 28 de registratori. „Nu este obligatoriu să începem cu toate punctele de vaccinare în full. Cât personal avem, cu acela începem. Asta e. După aceea, ușor, ușor, mai atragem personal”, spune George Măndilă. Până acum primăria Constanța nu a recrutat nici un cadru medical pentru cele 20 de puncte de vaccinare de la pavilionul Expozițional și celelalte 12, amenajate de Armată la Spitalul Militar Mobil.
Mâine începe Marea Vaccinare. Primarii, la mila cadrelor medicale
Primarul orașului Eforie, Robert Șerban, care organizează centrul de vaccinare la Sanatoriul Steaua de Mare, alocă cel mult 100.000 de lei, pe care îi ia din fondul de confinanțare proiecte europene. Intârzie, însă, că lipsește personalul medical. Într-o primă fază, primarul își pune speranțe în cei câțiva medici, care îi sunt prieteni, și speră, măcar pentru început, să facă muncă de voluntariat.
Iar primarul de la Năvodari, Florin Chelaru, al cărui centru de vaccinare este pregătit, va cere ajutorul Consiliului Județean, pentru a convinge cadre medicale de la Spitalul Județean Constanța să vină, contra cost, să ajute la vaccinare. Sau poate medicii de familie din oraș.
Nimeni nu știe, la acest moment, care va fi programul de funcționare al centrelor de vaccinare pentru că totul depinde de personalul medical. Primăriile cer ajutorul DSP pentru recrutare.
„Personalul medical va fi recrutat de primării. Oamenii vor veni atâta timp cât vor fi plătiți. Vor încheia contracte de prestări servicii cu primăriile, sau contracte individuale pe perioadă determinată. Vor lucra in afara programului lor de serviciu sau iși vor lua concediu de odihnă sau fără plată” a ținut să puncteze șeful DSP Constanța, Cristina Schipor .