Chiar dacă România este o republică, asta nu înseamnă că președintele nu se poate comporta ca un monarh, cel puțin la nivel de atitudine pe care o afișează față de ajutoarele sale și de oamenii de rând. Cu ocazia Zilei Naționale, Klaus Iohannis a oferit două mostre de superioritate, așa cum au fost interpretate în cadrul podcastului Cristache & Cristoiu.
„Klaus Iohannis trăiește puterea la nivel de accesorii. De accesorii ale puterii. Când ajungi șef, chiar și la ziar, sunt două posibilități: gen Klaus Iohannis, te interesezi dacă ai jilț, dacă ai fotoliu, dacă ai mașină, cum arată secretara, astea sunt accesoriile puterii și cealaltă posibilitate care te deosebește de Klaus Iohannis este să faci să muncești, să treci la lucru. Sigur că aceste accesorii ale puterii erau bune în alte vremuri. Nu întâmplător sultanii, hanii, califii aveau nevoie de această supunere. Nu făcea parte numai din nevoia lor de a avea supuși, ci făcea parte din mașinăria puterii, din legitimarea puterii. În cazul lui Iohannis este anacronic, ați văzut, nu mai există pe nicăieri în lume. Ați văzut, regii încep să fie umanizați. Funcțiile politice se desacralizează.”, a explicat fondatorul Evenimentului Zilei.
„La el se adaugă și uriașul ciocoism. El este ciocoi. Trebuie să fii un mare om politic ca să nu te intereseze aceste accesorii ale puterii. Dacă nu-i aducea ăla pălăria așa, făcea o criză și îl dădea afară. Am stat de vorbă cu miniștri care aproape se ridicau în picioare când rosteam numele lui. Eu ziceam - Iohannis și ei ziceau - domnul președinte Iohannis. Omul puternic este cel care dacă se urcă în autobuz, cei care sunt în autobuz spun că ăsta e șeful chiar dacă nu are însemne. El nu poate trăi fără însemnele puterii. Nu înțelegeți că el e ciocoi?”, e de părere Ion Cristoiu.