Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. IPS Teodosie: Biserica e Casa sufletelor noastre. Nu trebuie să se mai pună lacăt bisericilor!
Exclusiv. IPS Teodosie: Biserica e Casa sufletelor noastre. Nu trebuie să se mai pună lacăt bisericilor!

Exclusiv. IPS Teodosie: Biserica e Casa sufletelor noastre. Nu trebuie să se mai pună lacăt bisericilor!

Încă de la primele ordonanțe militare, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie s-a împotrivit măsurilor luate de guvernanți în privința desfășurării slujbelor religioase, ba chiar a cerut sprijinul credincioșilor din Constanța pentru a convinge autoritățile să deschidă bisericile. Se împotrivește și acum când autoritățile propun ca, după 15 mai, slujbele să se oficieze doar în afara bisericilor, iar Sfânta Împărtășanie să se facă doar cu lingurițe și pahare de unică folosință.

Pe IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, l-am așteptat în foișorul din curtea catedralei ”Sfinții Petru și Pavel”, cu vedere la malul mării, unde an de an au loc slujbele în aer liber, din noaptea de Înviere. Câțiva credincioși, risipiți în jurul catedralei, ascultau din difuzoare, cu pioșenie, Liturghia oficiată de IPS Teodosie, transmisă live și pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

La finalul slujbei, într-un interviu, în exclusivitate pentru EVZ, înaltul ierarh a mărturisit că, pentru a-și oficia slujbele fără vreo temere, a făcut testul pentru noul coronavirus. Spune că nimeni nu îl va împiedica să slujească după metodele tradiționale, chiar dacă va supăra autoritățile.

     

EVZ: Cum se desfășoară activitatea dumneavoastră de la declararea pandemiei, care a schimbat viața tuturor?

IPS Teodosie: A fost o activitate liturgică, aș spune, pentru mine chiar mai intensă, dar cu multă durere întrucât credincioșii pe care îi păstoresc și care trebuia să fie la biserică au fost acasă sau în diferite alte locuri. Este ceva nefiresc și nepotrivit întrucât statutul creștinului este altul, de a participa la biserică. Noi, iată, am încălcat niște canoane unde se spune că cine nu vine trei săptămâni la biserică trebuie amânat cu Împărtășania. Nu mai poate fi împărtășit. În vechime nici nu-i mai îngropau în cimitir. Dar nu din voia lor, ci din voia celor ce i-au oprit. Însă un lucru este pozitiv, că s-au dovedit atât de stăruitori în credință, creștinii noștri, mulți dintre ei, care s-au rugat, și ziua și noaptea, și cu aceste mijloace de comunicare moderne, iată, am putut să fim împreună pe calea aceasta a distanței, care apropie prin auzire și vedere.

V-ați gândit vreodată că veți ajunge să puneți lacăt bisericilor?

IPS Teodosie: Asta nu am crezut. A venit, așa, ca o săgeată și credem că, pe viitor, orice ar fi, nu trebuie să se mai pună lacăt bisericilor. Trebuie ca în Sfântul Sinod să facem o strategie, cum multe instituții au fost deschise, mai ales piețele, magazinele și alte asemenea. Cum să fie biserica închisă? Biserica, care e o necesitate pentru oameni credincioși, este Casa sufletelor noastre. Sufletele credincioșilor au fost orfane în această perioadă. Nu au avut Maica Biserica, care să îi acopere, să îi încălzească și să îi ajute.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE