Exclusiv. Institutul de Economie Mondială, oficină a Securității. Mărturia incendiară a unei „victime” a lui Mugur Isărescu. Video
- Andreea Vlad
- 9 iulie 2022, 07:30
Emisiunea „Evenimentul Istoric” de vineri, moderată de jurnalistul Dan Andronic, a fost dedicată unui dosar care a stârnit multe controverse în spațiul public, dosarul „Manole” despre Mugur Isărescu. Invitata lui Dan Andronic, Irina Dumitriu, a fost colegă cu longevivul guvernator al BNR, pe care îl consideră un mentor, și a făcut o serie de dezvăluiri interesante despre acele vremuri. Institutul avea un statut privilegiat, sprijinea munca așa-zisei Generații de aur a economiștilor țării, însă era împânzit de securiști.
Actualul guvernator al BNR a fost audiat în repetate rânduri la CNSAS pentru a se stabili dacă a fost informator al Securității comuniste. Mugur Isărescu a fost declarat oficial colaborator al Securității de către CNSAS. A intentat proces și l-a câștigat.
Invitata sa, Irina Dumitriu, apare într-una din notele informative semnate Manole în sesizarea CNSAS,. Cercetătoare la Institutul de Economie Mondială (IEM), alături de Mugur Isărescu, Irina Dumitriu era una din vocile care contestau discret regimul comunist și măsurile aberante ale regimului Ceaușescu.
Institutul acoperea, de fapt, Direcția de Informații Externe a Securității
Institutul de Economie Mondială (IEM) a fost, în perioada comunistă, un loc de excelență în domenul economiei, în care s-au format Mugur Isărescu, Victor Babiuc, Eugen Dijmărescu, Napoleon Pop, Ioan Mircea Pașcu, sub conducerea academicianului Costin Murgescu. Formau ceea ce s-a numit Generația de aur. Însă, în realitate, Institutul de Economie Mondială (IEM) era o instituție de acoperire a Securității, Direcția de Informații Externe.
Fiind cooptată în echipa institutului chiar de influentul Costin Murgescu, Irina Dumitriu a recunoscut că deși era considerată o specialistă în economie eminentă, a avut probleme cu acceptarea „dosarului", imperativ care făcea legea în acea perioadă. Economista avea un dosar dificil, având printre descendenți foști refugiați ruși sau ucraineni, dar și o rudă plecată în Israel.
„Dacă nu ajungeam direct pe mâna academicianului Costin Murgescu probabil că nu aș fi fost acceptată. La angajare, toți trebuiau să treacă pe la tovarășul director adjunct Vasile, care era cel care îți analiza dosarul, dacă e corespunzător sau nu unui asemenea institut cu renume, cu relații cu străinii, cu deplăsări, eventual, în străinătate.”
Iluminatul tovarăș Filip: „Cu limbile străine și actoria ta, eu scriu scenariile"
În aceeași intervenție abundând de detalii despre viața cotidiană în epocă și amintiri cu personaje celebre ale vremii, Irina Dumitriu a relatat un episod savuros legat de securistul-șef al institutului, cunoscut ca tovarășul Filip. Acesta i-a făcut printre rânduri o propunere invitatei, cu studii de actorie și mai multe limbi străine cunoscute, inclusiv rusa și japoneza, de a fi recrutată pentru Securitate, cel mai probabil pentru DIE. „Cu limbile străine și actoria ta, eu scriu scenariile"
De asemenea, acesta i-a atras atenția, mai în glumă mai în serios, tinerei cercetătoare cu o atitudine destul de recalcitrantă la adresa doctrinei politice și organelor comuniste, să nu mai accepte să fie luată cu mașina de Isărescu. Acesta, pe care Irina Dumitriu îl consideră un mentor, o mai ducea uneori, la finalul programului de la institut, în cartierul Drumul Taberei, unde locuia invitata. „Eram un colectiv extrem de unit. Știam foarte bine că printre noi sunt informatori, dar mi-am asumat tot timpul. Eu spuneam bancuri comuniste”, a mai povestit invitata.
Emisiunea integrală: