Exclusiv. I se cere demisia. Va ceda Macron furiei străzii? Cristoiu: A fost de o aroganță rar întâlnită. Video

Emmanuel Macron. Sursa foto: EPA/YOAN VALAT

Președintele Franței se confruntă cu o criză fără precedent. Milioane de francezi au ocupat străzile Orașului Luminilor opunându-se noului proiect de lege a pensiilor propus de Emmanuel Macron în Senat. Maestrul Cristoiu a analizat motivele pentru care revolta din Franța arată, de fapt, un haos în toată Europa.

Jurnalistul EVZ Robert Turcescu și-a invitat interlocutorul, jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu, să comenteze dacă protestele fără precedent din Franța, care durează de două săptămâni, sunt emblematice pentru o stare de spirit care a cuprins întreaga Europă.

Cristoiu: În Franța e în joc voința populară din toată Europa

Reputatul gazetar care a fondat Evenimentul Zilei a observat, plecând de la episodul cu ceasul în valoare de 100.000 de euro pe care l-a afișat șeful de stat francez într-o emisiune, că genul acesta de atitudine îl caracterizează foarte bine pe Macron, un produs al corporațiilor.

„În Franța e în joc voința populară din toată Europa. Dacă în Franța pierde strada, față de care Macron a fost de o aroganță rar întâlnită în istoria omenirii, nici măcar dictatorii nu fac așa... El a fost reprezentantul companiilor, așa a fost ales președinte, nu l-a pus poporul. În democrație strada, protestul, greva este o formă de presiune care trebuie luată în seamă. Între alegeri nu ai altă formă decât demonstrația".

Macron se folosește de democrație în stil dictatorial

Invitatul a observat, de asemenea, că președintele francez a recurs la un tertip sub perfectă acoperire democratică: asumarea răspunderii. Însă francezii nu au putut fi duși de nas și continuă să îi ceară demisia.

„El nu a retras proiectul. Îl trece prin Senat și când ajunge la Cameră, pipăind el că nu va avea majoritate, normal era să spună că nu poate da înapoi, că e proiectul lui și crede în el. Nu, el apelează la una dintre cele mai ticăloase șmecherii democratice, asumarea răspunderii. La ei asumarea răspunderii, care se folosește și la noi, are câteva mari probleme dictatoriale. Asumarea răspunderii înseamnă că legea nu se dezbate. El putea să dizolve Parlamentul (...) Protestul împotriva pensiilor s-a transformat în protestul împotriva dictaturii. Folosirea democrației o face și Xi, o face și Putin, o face și Lukașenko, o făcea și Ceaușescu. Teoretic erau alegeri libere", a mai spus Cristoiu.

Cristoiu: De asta sunt în stradă elevii

Invitatul lui Robert Turcescu apreciază că revolta lui Macron se va extinde și în alte țări din Vest, ca gest de revoltă contra atitudinii de sfidare afișată de șeful de stat al Franței, dar și de alți lideri europeni.

„Macron nu se mulțumește cu atât, se duce seara la televizor cu ceas de 100.000 de euro, pe care îl scoate de la mână. E foarte important, el spune o chestie groaznică: Nu mă interesează mulțimea din stradă, eu țin cont numai de cei aleși. În acel moment, între un cetățean și poporul francez care reprezintă strada s-a ivit un conflict. 

Dacă acest conflict e pierdut de stradă, în toată Europa, și în Germania, Spania, Italia or să vină tot felul de Macron, care o să o dea în bot poporului. De asta la ora actuală sunt în stradă elevii, n-are nicio legătură cu pensiile, are legătură cu sfidarea" , a mai afirmat Ion Cristoiu în acest podcast.