Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV EVZ. George Purcaru despre cutremurul care va lovi România în 2012
EXCLUSIV EVZ. George Purcaru despre cutremurul care va lovi România în 2012

EXCLUSIV EVZ. George Purcaru despre cutremurul care va lovi România în 2012

Seismologul George Purcaru, preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie şi cel care a anticipat patru cutremure, inclusiv cel din 1977, spune că în ţara noastră cel mai mare cutremur poate atinge 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter în prezent.

În ediţia de azi a "Evenimentului zilei", veţi putea citi un interviu cu George Purcaru despre cutremurul care va lovi România în 2012.

"Cutremul este mai greu de prevăzut decât moartea unui om", spune seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt şi preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie. "Un doctor studiază analizele şi poate să-ţi spună un interval de timp când se va întâmpla sfărşitul, cu o marjă mică de eroare. Nici el nu cunoaşte cu exactitate ziua sau luna".

Eu pot să prezic un cutremul într-un interval mai mare de timp, chiar ani, iar ştiinţa acceptă acest lucru. O predicţie despre un cutremur înclude alte trei predicţii. Timplul, locul şi magnitudinea, iar toate se calculează separat. Se pune des întrebarea dacă cutremurele pot fi prevăzute exact. Astăzi, cu ştiinţa pe care o avem, nu", spune categoric profesorul.

"În România, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 până la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter în prezent", este părerea cercetătorului. El adaugă că aceasta este o apreciere aproximativă, rezultată în urma multor calcule. Gerge Purcaru a studiat cutremurele ce au avut loc în ţara noastră, începând cu anul 1107. "Nu există documente care să ateste valorile tuturor cutremurelor cu exactitate. Dacă în cazul cutremului din 1977 avem magnitudinea exactă, în cazul cutremurului din 1940 toate datele au dispărut", spune Purcaru. Despre cutremurul din 1940 se ştie însă că "s-au mişcat lămpile până la Moscova".

În România toate cutremurele importante au loc la Curbura Carpaţilor, în regiunea Vrancea. Adâncimea la care se produc este relative mică, ţinând cont că pe glob sunt cutremure ce merg până la aproape 700 de km adâncime. În Vrancea coboară la 175 kilometri.

"Până în 1974 unii cercetători au considerat greşit că pe teritoriul ţării noastre există două plăci, ce produc cutremurele. Este fals deoarece noi suntem în interiorul plăcii eurasiatice". Pe lângă cutremurele mari produse în regiunea Vrancea, mult mai dese sunt cutremurele mici, de câţiva kilometri adâncime.

"Un cutremur superficial care se întâmplă la 2,3, 5 km distruge tot ce e sub el sau aproape de el, dar nu distruge nimic la distanţă. Cutremul din 1962 din Serbia a distrus oraşul în care s-a produs, dar n-a stricat nimic mai departe. În Vrancea cutremurul care este la mare adâncime. Vrancea nu este distrusă, dar efectele se văd la distanţe mari.

CARTE DE VIZITĂ

În urma studiilor, seismologul Geoge Purcaru, a anticipat patru cutremure şi deţine recordul pentru "Cea exactă predicţie din lume", adică loc, magnitudine şi perioadă. Cutremurul din 1977. În 1974, George Purcaru prezintă la Royal Norwegian Council for Scientific and Industrial Reserch o lucrare prin care anunţa marele cutremur din România. A prezis cutremurul din Insulele Solomon 2007, cel din Italia, 1981, unde a prevăzut locul şi cutremurul din Insulele Aleutine, 1994, considerat cea exactă predicţie din lume.

Este membru pe viaţă al Societăţii Americane de Seismologie, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt, membru al Comisiei Europene de Seismologie şi Preşedinte al Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie pe care a şi înfiinţat-o în 1984. De asemenea, profesorul este cel care acordă avizul la tezele de doctorat în seismologie la Universitatea Osmania, Hyderabad India şi expert NATO. Geoge Purcaru are peste 170 de lucrări publicate în toată lumea. A fost inclus în 2006 în galeria cetăţenilor de onoare ai Municipiului Tecuci iar o stradă din oraşul Tecuci îi poară numele.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: