EXCLUSIV EVZ. Unicul muzeu dedicat Revoluției din Decembrie 1989 a fost transformat în club de fițe

EXCLUSIV EVZ. Unicul muzeu dedicat Revoluției din Decembrie 1989 a fost transformat în club de fițe

După ce a fost renovată cu 400.000 de euro, bani dați de Ministerul Culturii, clădirea ce conținea fotografii și documente a fost restituită unui revoluționar, actual consilier PP-DD.

Situație incredibilă la unicul muzeu din România dedicat Revoluței din Decembrie 1989. „Memorialul Revoluției din Timișoara” , care a fost evacuat din sediu acum trei ani, în urma unei sentințe judecătorești controversate ce restituia clădirea unui revoluționar, riscă să fie închis, tot de acesta. Petru Juravle, acum consilier PP-DD, a obținut în instanță dreptul la plata unei chirii, retroactive, pentru fostul sediu al „Memorialului”, în valoare de peste 600.000 de lei. Sentința e executorie. Unicul muzeu dedicat Revoluției din Decembrie 1989 a funcționat din 1998 în centrul Timișoarei, pe strada Emanoil Ungureanu nr.8. Asociația a primit de la Ministerul Culturii 400.000 de euro, în diverse tranșe, cu care a reabilitat clădirea cu două etaje. Când totul a fost gata, un revoluționar a revendicat în natură imobilul, în calitate de reprezentant al urmașilor foștilor proprietari despăgubiți de statul român în anii ‚ 90.

În 2007, Juravle a deschis proces pentru a primi în natură clădirea cu două etaje. A câștigat, muzeul a fost evacuat într-o cazarmă, iar în loc s-a deschis un club de fițe: Molly Mallone’s. „ S u n t e m d i s p e ra ț i ”, spune Traian Orban, președintele „Asociației Memorialul Revoluției 16 – 22 decembrie 1989”. Orban susține că a încercat, alături de colegii săi, să-și facă dreptate în toate instanțele judecătorești din Timișoara, dar niciuna nu-i dă câștig de cauză, deși acest lucru e ilogic.

80% din bugetul „Memorialului”

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, „Asociația Memorialul Revoluției” a aflat că trebuie să plătească revoluționarului Petru Juravle 630.000 de lei, reprezentând chirie și penalități pentru perioada în care instituția a funcționat acolo. Suma reprezintă 80% din bugetul anual al muzeului. „Instanța a decis că trebuie să plătim această sumă, dar și că nu putem obține despăgubirile banilor investiți, adică cei 1,75 milioane de lei. S-a afirmat că, nefiind banii „Memorialului Revoluției”, ci bani din partea statului, nu se cuvine să-i primim noi. Ni s-a făcut o nedreptate”, atrage atenția Traian Orban. El mai spune că de vină pentru că s-a ajuns în această situație este, în primul rând, Primăria Timișoara.

„În 2007, când s-a retrocedat clădirea, Primăria trebuia să-și exercite dreptul de preemțiune, dar nu a făcut-o. Nici Consiliul Județean Timiș și nici Ministerul Culturii nu au făcut asta, deși ar fi avut dreptul următor, după Primărie. Astfel, în 2011, am fost evacuați din acea clădire și am primit imobilul de pe strada Oituz, în care ne desfășurăm acum activitatea.

Această sumă de 630.000 de lei pe care suntem obligați s-o plătim înseamnă executarea silită a „Memorialului Revoluției” și suspendarea activității noastre”, e supărat Traian Orban.

„Când plouă, fugim cu ligheanele prin pod”

Sediul unde a fost mutat muzeul în urmă cu trei ani, și anume într-o cazarmă militară, le dau mari bătăi de cap revoluționarilor. „Când plouă fugim cu gălețile prin pod. Umblăm cu ligheane și găleți prin pod ca să nu ni se distrugă tavanele. Le golim, iar urcăm. Am avea nevoie de o sponsorizare pentru lucrări la acoperiș. E nevoie de un sprijin minimal pentru a repara acoperișul”, a declarat vicepreședintele Asociației Memorialul Revoluției, Gino Radu. Acesta susține că solicită mereu sprijinul autorităților, însă primește încurajări sau bani în decembrie, la final de an, când nu mai pot fi folosiți. Revoluționarul Petru Juravle, consilier județean din partea PP-DD, coproprietar al clădirii de pe strada Emanoil Ungureanu și reprezentant al celorlalți proprietari, nu este de găsit. Mai trebuie spus că, în 2013, „Memorialul Revoluției” a avut 5.600 de vizitatori. Anul acesta, până acum, deja 5.500 de persoane au trecut pragul să vadă fotografii și documente din timpul evenimentelor ce au schimat, în decembrie 1989, soarta țării.