Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv EVZ. Tânăra pensionară de la Interne. Cioloș o vrea lângă ministrul Bode
Exclusiv EVZ. Tânăra pensionară de la Interne. Cioloș o vrea lângă ministrul Bode

Exclusiv EVZ. Tânăra pensionară de la Interne. Cioloș o vrea lângă ministrul Bode

Profilul de demnitar propus de liderul PLUS Dacian Cioloș în vârful ministerului de Interne: chestor principal de poliție devenit la doar 35 de ani, ieșit la pensie din MAI la 42 de ani, activist politic încă de când ocupa funcția de secretar de stat la ministerul de Interne în guvernul condus de același Dacian Cioloș, în anul 2016.

Tânăra pensionară de la Interne. Cioloș o vrea lângă ministrul Bode.

Irina Alexe. Ea este propunerea liderului PLUS, cea care îl va înlocui din funcția de secretar de stat al ministerului Afacerilor Interne (MAI) pe chestorul Bogdan Despescu. A plecat de mână cu Dacian Cioloș din funcția de secretar de stat în MAI în anul 2016 și se întoarce acum, în 2021, în minister, adusă de mână de același lider politic.

“Revoluția bunei guvernări”, sloganul promovat în campania electorală de USR-PLUS își arată acum adevărata față.

Chestor al ministerului de Interne la 35 de ani, după o vechime de doar 3 ani în sistem

Irina Alexe a avut noroc. În 2009 a fost avansată în funcția de chestor al MAI, grad profesional echivalent celui militar, de general, la doar 35 de ani, după o vechime de trei ani în structurile ministerului de Interne.

A intrat în top ca fiind cel mai tânăr chestor din istorie. În anul 2016 iese la pensie la 42 de ani din funcția de secretar de stat al MAI, la finalul guvernării Cioloș, cu o pensie de 13.000 de lei pe lună. Și cu o gradație în plus.

La ieșirea în rezervă a primit gradul de chestor principal de poliție. Intră din nou în top ca fiind unul din cei mai tineri pensionari din sistem.

Favorita lui Cioloș a avut susținători din structurile de forță ale statului

Ascensiunea spectaculoasă a Irinei Alexa a provocat multe suspiciuni specialiștilor în domeniu, în condițiile în care era vorba despre un grad profesional – chestor – care se obține extrem de greu.

Numirile sale pe funcții înalte au fost puse pe seama susținerilor pe care le-a avut din partea unor persoane influente din sistem. Potrivit presei, ar fi vorba, printre alții, despre generalul de brigadă Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice a SRI și fost secretar general al Serviciului, cel despre care se spune că “a transformat Justiția în cîmp tactic”. Un alt proaspăt pensionar din structurile militarizate, trecut în rezervă la 1 septembrie 2018, conform flux24.ro.

Tânăra pensionară de la Interne. Viitoarea șefă din MAI este lider central al PLUS

PLUS al lui Dacian Cioloș se laudă cu colega Alexa. Pe site-ul partidului a fost postată în anul 2019 o prezentare succintă a tinerei pensionare.

“A studiat dreptul în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza». Cu o experiență de 20 de ani în administrația publică centrală, a scris și publicat mai multe lucrări în sfera dreptului administrativ, constituțional și european. Coordonează organizarea teritorială a PLUS. Crede cu tărie că România poate progresa în cadrul UE doar dacă este condusă de oameni educați, onești. Pofesioniști și altruiști, iar imposibilul nu există dacă muncești cu toată dăruirea și buna credință pentru a fi în slujba cetății.” Irina Alexe este în prezent unul dintre liderii centrali ai PLUS, responsabilă cu dezvoltarea teritorială a partidului.

Tânăra pensionară de la Interne. Cioloș o vrea lângă ministrul Bode

Dacian Cioloș a colaborat strâns cu Irina Alexe din momentul în care a devenit premier. În februarie 2016 a numit-o secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În momentul numirii, Alexa era secretar general adjunct în MAI. În septembrie 2016, aceasta s-a întors la ministerul de Interne. Dar pe funcție de secretar de stat. Din această funcție și în acel an, Irina Alexa a ieșit la pensie. Și a demarat o nouă carieră. În politică, alături de Dacian Cioloș.

Evenimentul Zilei a scris încă din anul 2017 despre relaționarea Irinei Alexa cu Dacian Cioloș.

“Irina Alexa a fost secretar de stat în MAI în guvernul Cioloș în 2016, unde s-a ocupat de relația cu prefecții. Numirea Irinei Alexe s-a făcut la propunerea ministrului de Interne, Dragoș Tudorache. Pe Tudorache l-a convins Vasile Blaga. Care a insistat ca tânăra să ocupe această funcție, așa cum reiese din stenogramele unui dosar în care a fost cercetat fostul lider democrat.

Paznic la prefecți

Potrivit surselor EVZ, misiunea tinerei era să se ocupe de prefecți, să-i înlăture pe cei care nu erau „suficient de tehnocrați” și să-i pregătească pentru cele două tururi de alegeri din anul 2016: locale și parlamentare.

După ce a început foarte promițător și a declanșat o adevărată prigoană pe reprezentanții Guvernului în teritoriu, ea a fost avertizată că prefecții sunt strict monitorizați de către structurile informative și nu este deloc bine să fie amenințați. Irina Alexe nu a dus la îndeplinire misiunea încredințată, dar nici nu a fost pedepsită.

Cioloș și Alexa au ratat două încercări de construcții politice

Imediat după ce Irina Alexe s-a pensionat, Dacian Cioloș a numit-o în conducerea Platformei România 100, precursoarea Mișcării România Împreună, din care a derivat partidul cu același nume. Dar care nu a mai ajuns în faza finală, respectiv să fie înscris în Registrul partidelor, deoarece dosarul s-a împotmolit.

În cele din urmă, Cioloș a primit cadou partidul PLUS de la familia Iordache, iar Irina Alexe se ocupă de organizarea teritorială.