EXCLUSIV EVZ. Reportaj la şaormeria lui Borcea din America, unde s-a discutat despre soarta lui Obama | VIDEO
- Vlad Teodorescu
- 7 noiembrie 2012, 22:44
Cu 18-20.000 de români integraţi în comunitatea americană din Miami Beach, conaţionalii noştri au influenţat şi ei votul dat de Florida pentru Obama. În ultimele zile, şaormeria deschisă de Cristi Borcea la o aruncătură de băţ de Ocean, a devenit locul unor aprinse dezbateri politice.
Parafrazând un refren celebru, cine-a pus saorma-n drum, ăla n-a fost om nebun! Cu condiţia ca drumul să fie una dintre cele mai importante bulevarde din South Miami Beach…..Gurile rele spun că şi-a deschis restaurant aici doar ca să câştige bunăvoinţa autorităţilor americane, în calitate de investitor. Alţii spun că, într-adevăr, face bani din vânzarea şaormei înfăşurată în pita grecească şi a altor "preparate mediteraniene", localul aducând, în perioadele de vârf din iarnă, mai multe mii de dolari pe zi. Cert este că fostul şef de la Dinamo, Cristi Borcea, este acţionar, împreună cu alţi doi români, la unul dintre cel mai căutat fast food din zonă.
Politologul Ali
Şapte mese, doar atât are şaormeria Gusto Express. Şi asta nu pentru că nu ar mai fi fost loc, dar autorizaţia de la primărie este pentru doar 30 de persoane. Şi aici, autorităţile din Miami Beach nu glumesc, mergând până la cele mai mici şi neaşteptate detalii. Cum ar fi interzicerea afişării celebrelor poze cu preparate culinare pentru a nu ştirbi caracterul clădirilor construite în stilul Art Deco, care domina strada.
Celebritatea localului nu este Borcea, aşa cum s-ar bănui, ci bucătarul Ali. Este libanez după tată, algerian după mamă şi …italian după cât e de vorbăreţ! Secretul şaormei sale, "Shaurma" pe americăneşte "fiindcă altfel nu o pot pronunţa", aflată la concurenţă cu o altă şaormerie, la două străzi distanţă, dar cu produse spicy de-ţi ia gura foc, constă în consistenţa potrivită, suculentă, după cum se laudă Ali. Adică ceva de genul românescului nici prea-prea, nici foarte-foarte. Secret păstrat cu sfinţenie, glumeşte algerianul, şi de ceilalţi angajaţi ai localului, un bucătar italian, o ospătăriţă ucrainiană şi o altă româncă.
- Barack Obama, preşedintele SUA: "Sunt mai hotărât şi mai inspirat ca niciodată. Ce e mai bun de acum urmează" | VIDEO
Omul, care le face pe toate, şi ospătar şi bucătar şi amfitrion, ţine cu Mitt Romney şi nu se sfieşte să o spună oricui trece pragul şaormeriei. Aşa cum unii îşi pun banere şi abţibilduri pe maşini, el preferă să facă ce îi place mai mult: să vorbească. Aşa se face că, vrând-nevrând, şaormeria lui Borcea din Miami s-a transformat, în aceste ultime zile, într-un loc de dezbatere politică, un soi de "agora" locală! Sub privirile "fetiţelor" care patrulează 24 din 24 în zonă şi a trecătorilor, Ali o ţine pe-a lui, cu republicanii,iar clienţii pe-a lor, cu democraţii. "La cât de mult am dezbătut aici, eu cred că soarta lui Obama s-a jucat în şaormerie", spune mai în glumă,mai în serios bucătarul-politolog.
Ca ciupercile după ploaie
Am fost curioşi să vedem care sunt pregătirile în vederea organizării alegerilor, cu câteva ore înainte de deschiderea secţiilor de votare. Mai precis, cu patru ore înainte, un tur la relanti al oraşului mi-a dat impresia că Miami Beach nu are de gând să participle la scrutinul din 6 noiembrie!
Nici un afiş, nici un indicator, absolut nimic nu indica faptul că, peste puţin timp, şi aici avea să se decidă numele viitorului preşedinte al SUA. "Mergeţi la Convenction Center, poate găsiţi ceva acolo, deşi mă îndoiesc, este prea devreme…" primim, în toiul nopţii, indicaţii de la ofiţerul de serviciu al Poliţiei. Un tip care ar fi putut oricând juca, fără nici o pregătire prealabilă, într-o reclamă la celebrele gogoşi cu care au crescut generaţii întregi de poliţişti. La locul indicat, nimic! Evident, nici nu puteam găsi, fiindcă secţia de votare, aveam să vedem dimineaţa, era peste drum, la Primărie! Oricum, şi aici totul părea pustiu, până şi paznicul de la intrarea în "Miami Beach, City Hall" fiind absent de la datorie.
- Barack Obama - schimbarea care a redat speranţa Americii
Cu un ochi pe ceas şi altul pe cer, începuse binişor să se crape de ziuă, ne-am încercat norocul cu taximetriştii. Răspunsurile au fost şi aici contradictorii şi confuze, de folos fiindu-ne cam 30 la sută din indicaţiile primate. Dar şi aici puteam doar bănui viitoarele centre de vot, fiindcă nu există nici un indiciu în acest sens. "O să vedeţi, vor apărea ca ciupercile după ploaie", ne asigura, în spaniolă, singurul paznic găsit la datorie. Într-adevăr, pe la ora 5 dimineaţa, forfota specifică alegerilor a început să se facă simţită. S-au deschis, pentru curăţenie, câteva secţii, se dă cu mătura, apar oficialii cu nelipsita cană de cafea "lipită" de mână.
Ca la Anul Nou!
Ca prin farmec sau într-adevăr că "mushrooms after it rains", apar indicatoarele, apar steguleţele şi afişele. Mai sunt circa 100 de minute până la ora oficială şi ne-a venit sufletul la loc: în Miami chiar se votează! Câţiva oficiali, printre care şi preşedintele comisiei de vot, ies afară echipaţi "regulamentar". Adică având ţigară aprinsă şi cană de cafea fără zahăr sau frişcă, în mână. Cu excepţia unui pudel cârlionţat, care se încăpăţânează să scape din lesă şi să iasă afară din sală, toată lumea aşteaptă răbdătoare să se facă ora şapte. S-au strâns deja peste 20 de persoane care primesc formularele pe care se simulează votul precum şi ultimele indicaţii organizatorice. Se apropie clipa şi votanţii încearcă să fure un pic din start, plictisiţi de atâta aşteptare.
Cum preşedintele comisiei stă cu ochii pe ceas ca arbitrul pe cronometru, ultimele momente se scurg întocmai ca în Time Square, când se numără secundele înaintea Anului Nou. Ron, primul la rând, intra în sala la ora 7 fix. Avea să iasă peste mai mult de zece minute deoarece formularul de vot este unul extrem de stufos, cu nu mai puţin de 233 de opţiuni de răspuns. Scris în trei limbi (engleza spaniolă şi creola, limbă vorbită în fosta colonie franceză, Haiti), formularul de vot încearcă să rezolve nu numai alegerea preşedintelui dar şi alte probleme de interes local.
- CE SE SCHIMBĂ ÎN SUA după realegerea lui Barack Obama
"Sunt prea multe întrebări, pe ultimele abia dacă le mai citeşti şi, în plus, limbajul folosit este unul foarte elevat, am fost nevoit să citesc câteva paragrafe şi de două sau trei ori ca să înţeleg ce se doreşte", spune Ron la ieşirea din secţia amenajată în Primărie. Aşa cum au apărut ca prin farmec, tot aşa, votanţii au dispărut la ora prânzului. Abia înspre seară, după orele de serviciu, secţiile s-au umplut din nou, cozile fiind, de această dată, de câteva zeci de minute. America votează!
Anunţat la 23.18, cu aproape o jumătate de oră mai târziu decât la alegerile precedente, rezultatul neoficial îl plasează pe Obama în fotoliul de preşedinte pentru încă un mandat. Târziu în noapte, la ora încheierii acestui material, Miami încă mai număra voturile şi Ali, bucatarul-politician, se împăcase cu idea că Obama, şi nu Romney îi va mai fi preşedinte încă patru ani…