EXCLUSIV EVZ Primarul din Deveselu îi face soției centrală fotovoltaică lângă scutul antirachetă
- Petrisor Cana
- 18 iulie 2014, 00:00
În localitatea din județul Olt, edilul Ion Aliman speră să inaugureze centrala, odată cu fi nalizarea bazei NATO. Între timp, el este cercetat de ANI, fi ind acuzat de confl ict de interese
În cea mai cunoscută localitate românească de pe harta NATO, comuna Deveselu, din județul Olt, americanii veniți să construiască scutul antirachetă au parte, pe zi ce trece, de surprize. Una dintre cele mai interesante le-a pregătit-o chiar primarul Ion Aliman, care va construi, lângă baza militară, un „scut solar”, adică o centrală fotovoltaică.
Obiectivul său, declarat anul trecut în ziarul local „Deveselu News”, era să facă o centrală mare, cu o investiție de 50 de milioane de euro. Numai că „afacerea” i-a scăpat, printre degete, pentru că voia să o „focalizeze” pe islazul comunal, dar s-au împotrivit localnicii. Nu a renunțat, însă, la idee, și acuma face două mai mici.
„Evenimentul zilei” a intrat în posesia unei sesizări adresate Agenției Naționale de Integritate (ANI), în care edilul este acuzat de conflict de interese în această afacere, pe motiv că și-a favorizat familia. Din această cauză, primarul este verificat de inspectorii de integritate.
Verificat de ANI
Din sesizarea către ANI, reiese că, pe data de 17 mai 2013, a luat ființă SC Deveselu Energy SRL, cu sediul social la aceeași adresă pe care o are în buletin primarul. Acționar unic al societății este Elena Aliman, soția edilului, iar administrator este Iulian Marius Aliman, fiul acestuia. La sfârșitul lunii mai, la propunerea primarului Ion Aliman, se extinde obiectul de activitate al SC Deves Prestserv SRL, firma Consiliului Local Deveselu. Ca o „stranie” coincidență, pe 30 mai, prin Hotărâre a Consiliului Local (HCL), edilul este împuternicit să semneze contractul de prestări servicii integrate pentru o centrală fotovoltaică, de 5 MW, ce urmează să se construiască pe teritoriul comunei. Apoi, printr-o altă Hotărâre de Consiliu, o suprafață de 50.003 metri pătrați, situată peste drum de casa primarului, „se transformă” din teren extravilan, în teren intravilan. Tot la inițiativa edilului, pe 18 iulie 2013, consilerii locali aprobă încheierea unui contract de superficie, adică de folosință, între Consiliul Local (CL) Deveselu și societatea Devest Prestserv SRL, pentru o suprafață de 11.747 metri pătrați, situată chiar pe terenul proaspăt introdus în intravilan, adică lângă proprietatea familiei Aliman. Pe 31 iulie 2013, CL a aprobat susținerea financiară, din bani publici, a firmei Devest Prestserv pentru ridicarea obiectivului „Centrală electric fotovoltaică Deveselu 2”.
În aceeași lună, Consiliul Județean (CJ) Olt a aprobat certificatul de urbanism pentru centrală. În luna noiembrie, CL aprobă PUZ-ul pentru extinderea intravilanului pentru construirea centralei.
Centrala Primăriei, lângă casă
Lângă terenul pe care urmează să se ridice „Deveselu 2”, la doar zece metri distanță, se află terenul familiei Aliman, în suprafață de un hectar. Întrebat de această stranie apropiere, Ion Aliman ne-a spus că societatea familiei sale cumpărase, încă din 2012, pământul acolo, și „doar întâmplarea” a făcut ca cele două terenuri să fie apropiate. „Acolo este mai apropiată rețeaua de energie electrică. Societatea soției a obținut aprobarea pentru altă centrală fotovoltaică, pe terenul nostru. După ce începem să producem, ne costă mai puțin conectarea la rețeaua de energie”, a explicat Aliman. Despre „Deveselu 2”, el susține că o face „în interesul comunei”. „Plătim un milliard și jumătate (lei vechi -n.r.) la curent pe lună în comună. Dacă centrala funcționează, noi vindem energia și compensăm cheltuielile”, ne-a zis primarul. Acesta spune că investița costă circa 500.000 de euro și că, în șase luni, va putea începe lucrările la ea. Tot cam în aceeași perioadă „e programată” și centrala soției. Specialiștii consultați de noi susțin, însă, că suprafața de un hectar e prea mică pentru o investiție rentabilă. „Rentabil este un parteneriat publicprivat care, cu o suprafață mai mare, poate atrage fonduri europene”, susține un specialist. În Deveselu, singura firmă privată, cu aprobare, e cea a Elenei Aliman.
Inspectorii de integritate verifică și de ce, pe ultimele două declarații de avere, primarul scrie că soția lui este casnică, deși e patroană cu acte în regulă. „Păi, ce, ia vreun salariu de acolo? N-am început activitatea.”, se apără Aliman.
Acuzat că și-a bătut verișoara și că a împărțit cozonaci cu dricul
La sfârșitul anului trecut, în localitatea în care americanii construiesc cel mai mare scut anti-rachetă din Europa de Est, conducerea Primăriei a decis să împartă cozonaci cu dricul, chiar în Ajunul Crăciunului. Mașina mortuară s-a plimbat prin comună și a dăruit cozonaci. Cazul l-a scos din sărite pe primar, dar și pe patronul firmei de pompe funebre pe care l-am sunat să îl întrebăm cum de s-a putut întâmpla acest lucru. Acum, Ion Aliman susține că mașina era, de fapt, a Primăriei, iar cel care ne-a înjurat era băut. Mai târziu, în luna februarie, edilul a fost implicat într-un alt scandal, după un conflict cu verișoara lui, Tudora Manea. Femeia l-a acuzat pe Aliman că a bătut-o, chiar în sediul Primăriei. Din acest motiv, Tudora l-a reclamat la Poliție pe cel pe care îl și votase în urmă cu doi ani. Reprezentanții IPJ Olt ne-au declarat, atunci, că fac cercetări pentru loviri și alte violențe, după ce verișoara a adus un certificat medico-legal.
Afacerea „tractorul”
Primarul s-a apărat spunând că femeia i-a rupt cămașa, iar el nu i-a făcut nimic. Ieri, el ne-a spus că a scăpat basma curată. „M-au scos de sub urmărire penală”, susține Aliman. Mai mult decât atât, el spune că a depus plângere împotriva verișoarei lui. O altă reclamație la adresa primarului este legată, acum, de achiziția unor tractoare. În urmă cu puțin timp, cu aprobarea Consiliului Local, el a achiziționat, din bani publici, un utilaj, cu circa 14.000 de euro. În același timp, însă, în curtea familiei a ajuns un tractor mai performant, care costă 17.000 de euro. Contactat de EVZ, vânzătorul ne-a spus că a dat unul la primărie și unul i l-a vândut primarului. În schimb, edilul susține că e pe numele firmei soției lui.