Exclusiv Evz Play. Marile dezamăgiri ale lui Ion Gheorghe Maurer. Moștenirea pe care a lăsat-o fiului său. Video

Sursa foto: EVZ

Fostul premier comunist Ion Gheorghe Maurer a fost dezamăgit atât de comunism, orânduire la construcția căreia a pus umărul, cât și de capitalismul instaurat după 1989. Supraviețuitor al dictaturii comuniste, el a trăit suficient de mult încât să traverseze tranziția spre o societate democratică. Ion Gheorghe Maurer a murit în anul 2000, părăsit de toți cei pe care i-a cunoscut și deziluzionat de vremurile pe care le-a apucat. După 20 de ani, fiul său, Jean Maurer a povestit în podcastul „România lui Cristache”, de pe EVZ Play, despre moștenirea care i-a rămas de la tatăl său.

În ultimii ani ai vieții, fostul premier comunist Ion Gheorghe Maurer s-a declarat dezamăgit atât de comunism, regim la construcția căruia a pus umărul în România, cât și de capitalism. În ce privește capitalismul, deziluizia sa a fost și mai mare. Aceasta deoarece și-a pierdut aproape toată agoniseala. A fost dat afară din casă, în baza unor acte contrafăcute, de un controversat cap al lumii interlope, Gigi Boieru, a rămas fără resurse financiare și a fost obligat să-și vândă lucrurile din casă și, mai grav, a fost abandonat de toți cunoscuții.

După două decenii de la moartea sa, survenită în anul 2000, Jean Maurer, fiul fostului demnitar, a vorbit despre dezamăgirile tatălui său. El a fost invitatul lui Ionuț Cristache, în podcastul „România lui Cristache”, de pe EVZ Play.

„Pe tata l-au dezamăgit și comunismul și capitalismul. Spunea că regretă faptul că l-a susținut pe Ceaușescu să ajungă la conducere și își cerea iertare pentru toate victimele pe care le-a provocat comunismul”, a povestit Jean Maurer în podcastul lui Ionuț Cristache de pe EVZ Play.

Prieten cu Gheorghe Gheorghiu Dej, în primii ani ai comunismului, susținător al lui Nicolae Ceaușescu, pe care îl considera un lider muncitor și deschis, Ion Gheorghe Maurer s-a retras din viața politică în 1974. S-a pensionat pe caz de boală, la doi ani după ce a fost victima unui grav accident de circulație. Operat de mai multe ori, a considerat că este mai bine să lase locul altuia în guvernul comunist. A devenit un critic al lui Nicolae Ceaușescu, dezamăgit de felul în care acesta a înțeles să-și exercite puterea, până la căderea comunismului, în 1989.

Deziluzia capitalismului pentru un fost demnitar comunist

Opozant al dictatorului, Ion Gheorghe Maurer a supraviețuit dictaturii comuniste și a traversat și perioada de tranziție, spre capitalism. Ceea ce a urmat după 1990 i-a provocat o altă deziluzie, mai ales că aflat la vârsta bătrâneții, îi venea mult mai greu să o ia de la capăt.

După 1990, Ion Gheorghe Maurer a suferit din cauză că a fost abandonat de toți cei pe care i-a cunoscut. Până la moartea sa, în anul 2000, puțini dintre foștii cunoscuți îi mai treceau pragul, iar mulți o făceau ca să profite de pe urma lui. Singurul care i-a oferit ajutor a fost Berthold Beitz, președintele cunoscutului grup industrial Krupp, prieten cu Ion Gheorghe Maurer.

„După anii 1990 nu a venit nimeni să-l ajute (pe Ion Gheorghe Maurer – n. red.). Eu la un moment dat i-am cerut ajutorul lui Berthold (Beitz – n. red.). I-am cerut să-i ofere o sumă de bani lunar și i-a dat 500 de mărci germane pe lună”, a mai povestit Jean Maurer în podcastul lui Ionuț Cristache de pe Evz Play.

Industriașul german Berthold Beitz, decedat la 99 de ani, în 2013, a fost considerat unul din părinții legendari ai reconstrucției industriei germane de după al doilea război mondial. El a avut o relație strânsă de prietenie cu Ion Gheorghe Maurer, la vremea respectivă premier al României comuniste. Acesta i-a facilitat o afacere de miliarde de dolari cu Iranul, motiv pentru care industriașul german i-a rămas recunoscător. Cei doi mergeau împreună la vânătoare în România.

Sursă: Arhiva EvZ

Moștenirea cu care a rămas Jean Maurer

Jean Maurer a vorbit despre lecțiile pe care i le-a oferit tatăl său, în ultima parte a vieții, dar și despre singurul lucru care i-a rămas moștenire de la părintele său. În podcastul lui Ionuț Cristache, Jean Maurer a povestit că cel mai bun sfat pe care i l-a dat tatăl său a fost să nu se lase doborât de nimic, în viață, și să se ridice ori de câte ori este pus la pământ.

„Cea mai importantă lecție pe care mi-a oferit-o tata a fost «să mă ridic o dată în plus de câte ori cad». Tata nu a făcut nimic spectaculos, așa cum a făcut Ceaușescu. Aici mă refer, cu precădere la lucrurile rele. Și de aceea mi-aș dori să rămână în istorie ca un om onest, care a iubit România și poporul român”, a mai povestit Jean Maurer.

El a mai povestit că, după moartea tatălui, singurul lucru care i-a rămas a fost un briceag. Multe lucruri de valoare a fost nevoit să le vândă pentru a-și asigura cele necesare traiului.

„Singurul lucru cu care am rămas de la tata este un briceag, atât. El avea o obsesie pentru ele, mereu când mergea undeva să mănânce carne prefera să taie friptura cu briceagul lui. Aveam o colecție foarte frumoasă cu niște poze rare și prețioase cu tata de pe vremea comunismului. Erau poze cu diferite personalități, care au semnat pe spatele fotografiei, regina Marii Britanii, prim-ministrul Iranului, multe nume importante. Aceste poze nu mai sunt la mine pentru că mi-au fost cerut cu împrumut și nu le-am recuperat”, a mai spus Jean Maurer în podcastul lui Ionuț Cristache.

Cum vede diferența dintre comunism și capitalism

O parte dintre bunurile care i-au rămas de pe urma tatălui, spune, a fost nevoit să le vândă pentru a-și asigura cele necesare traiului.

„Am avut momente de șomaj în viața mea. Îmi era frică pentru că aveam de crescut trei copii și nu mă mai descurcam atât de bine cu banii. La un moment dat am reușit să salvez niște covoare primite de tata de la o personalitate din Iran care mi-au mai îndulcit șomajul. Am reușit la acea vreme să vând un covor la 6.000 de mărci germane”, a mai spus Jean Maurer

Fiul fostului premier comunist nu dorește să facă o comparație între cele două perioade pe care le-a trăit. Spune că sunt multe diferențe, între viața pe care a dus-o în comunism și cea din capitalism, astfel că nu ar putea fi obiectiv.

„Îmi este foarte greu să compar cele două perioade pe care le-am trăit deoarece sunt multe lucruri de pus în balanță. În comunism eram tânăr, iar în capitalismul românesc am devenit bătrân. În comunism eram un băiat de bani gata, aveam tot ce îmi doream, astăzi nu mai este așa. Sunt un fost băiat de bani gata care trăiește dintr-o pensie”, a încheiat Jean Maurer relatarea din podcastul lui Ionuț Cristache.