Exclusiv EVZ Play. Conflictul dintre Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea. Dezvăluiri din culisele PSD cu jurnalista Anca Alexandrescu

Exclusiv EVZ Play. Conflictul dintre Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea. Dezvăluiri din culisele PSD cu jurnalista Anca Alexandrescu

Evoluția carierei Vioricăi Dăncilă, de la nominalizarea ca premier, în ianuarie 2018, și până spre finalul mandatului, a fost unul dintre subiectele discutate în podcastul lui Ionuț Cristache de pe EVZ Hai România. Jurnalista Anca Alexandrescu, fostă consilieră a lui Liviu Dragnea, a făcut o serie de dezvăluiri, din culisele PSD. Invitată în podcastul lui Ionuț Cristache, ea a dat detalii despre principalele evenimente care au marcat cei aproape doi ani petrecuți de Viorica Dăncilă la Palatul Victoria. Între acestea, s-a aflat și conflictul dintre fostul premier și cel care a nominalizat-o, Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă a devenit premier al României într-un moment tensionat, după demisia lui Mihai Tudose, la începutul anului 2018. A fost cel de-aș treilea prim-ministru, propus de PSD și acceptat de Klaus Iohannis, după Sorin Grindeanu și Mihai Tudose care au refuzat să-i dacă jocurile de interese lui Liviu Dragnea. Jurnalista Anca Alexandrescu a povestit, în podcastul lui Ionuț Cristache, de pe canalul EVZ Hai România, despre nominalizarea Vioricăi Dăncilă, despre evoluția sa ca premier, dar și despre conflictul cu Dragnea.

„În noaptea când s-a luat decizia, până la 3 dimineața Liviu Dragnea o voia premier pe Carmen Dan. L-a convins Ionel Arsene (președintele CJ Neamț – n. red.), plecând de la ideea că Dragnea se temea că Iohannis o să-i respingă a patra propunere. Arsene a venit cu ideea că pe Viorica nu are cum să o respingă. Era europarlamentar, fusese nouă ani la Bruxelles, avea niște conexiuni, un backgorund...

Dragnea a acceptat, considerând că Viorica este o apropiată a lui. Și subliniez acest lucru – dacă ești din același județ cu el, din Telelorman, de la Videle, dacă el te-a adus în partid, dacă el te-a pus europarlamentar, consideră că are un anumit ascendent asupra persoanei respective. Așa se lucrează la partid”, a povestit Anca Alexandrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a confirmat, astfel că nominalizarea Vioricăi Dăncilă nu s-a datorat competențelor și performanțelor acesteia în plan profesional. Liviu Dragnea a propus-o fiind convins că o va putea controla conform intereselor sale, așa cum nu a reușit cu predecesorii premieri, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.

„Viorica Dăncilă a aflat că va urmă să fie nominalizată cu 3 ore înainte, în dimineața dinaintea ședinței Comitetului Executiv al PSD în care s-a anunțat propunerea de premier. A avut o discuție de câteva minute cu Dragnea înainte să anunțe în CEx, și-a dat acordul, s-a făcut propunerea și a fost a fost făcută nominalizarea la Cotronceni”, a povestit Anca Alexandrescu în podcastul lui Ionuț Cristache.

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Viorica Dăncilă, un premier cu multe lipsuri

Jurnalista a dezvăluit, din culisele PSD că noul premier, Viorica Dăncilă, avea mai multe lipsuri și că a făcut eforturi pentru a le corecta. A învățat limba engleză și să susțină discursuri în public, a fost ajutată să-și schimbe imaginea și să se îmbrace în conformitate cu noua poziție. Un aport important în acest din urmă aspect l-a avut iubita lui Liviu Dragnea, de la acel moment, Irina Tănase, susține Anca Alexandrescu.

„Irina Tănase a ajutat-o foarte mult pe Viorica Dăncilă în privința look-ului, a mers cu ea la un stilist care să-i spună cum să se îmbrace, în ce culori. Irina s-a ocupat de lucrul acesta în calitate de prietenă, n-a forțat-o nimeni. Atunci a fost o schimbare majoră de imagine a Vioricăi. Dar în afară de look s-a lucrat în paralel și la alte chestiuni pe care trebuia să le aranjăm, pentru că nimeni nu se naște premier.

Am avut un contract făcut la partid cu cineva de la British Council care venea o dată pe săptămâna și făcea lecții de engleză. Înainte de fiecare ședință de guvern am avut pe cineva care venea și o antrena cu 2-3 ore înainte și făcea lecții de Public Speaking. Nu o spun cu desconsiderare, ci dimpotrivă – Viorica Dăncilă a avut o voință de fier ca să acumuleze și să își îndrepte anumite lipsuri pe care le avea”, a povestit Anca Alexandrescu în podcast.

Viorica Dancila, Liviu Dragnea

Primele semne ale rupturii dintre Dragnea și Dăncilă

Anca Alexandrescu a povestit că Viorica Dăncilă și-a schimbat atitudinea față de Liviu Dragnea și nu a mai răspuns tuturor comenzilor acestuia în momentul în care și-a dat seama că este premierul României, iar această poziție îi conferă putere.

„La un moment, Liviu Dragnea a început să îmi reproșeze că mă ocup prea mult de Viorica Dăncilă și nu mă mai ocup de partid și de el. (...) Atunci a început să îmi spună că Viorica e nesinceră, că a început să fie infiltrată de băieții de la servicii. Mi-am zis că e paranoia lui Dragnea și am încercat să echilibrez lucrurile. Am vorbit de mai multe ori cu Viorica și i-am spus că Dragnea a început să aibă suspiciuni la adresa ei, că trebuie să facă ceva, să discute cu el”, a mai povestit Anca Alexandrescu.

Potrivit spuselor sale, suspiciunile cu privire la „trădarea” față de Dragnea au crescut când Viorica Dăncilă a primit vizita directorului SRI, Eduard Helvig la Guvern. Anunțat de consiliera sa, care se afla în antecameră, Liviu Dragnea și-a făcut imediat apariția la biroul premierului și a băgat-o pe Viorica în ședință.

„Într-o zi când m-am dus la birou dimineața, la 8.30, și secretara mi-a spus să nu intru la dna prim-ministru că este cu cineva. Mi-am văzut de treaba mea și o colegă mi-a șoptit cu cine este – cu șeful SRI, Eduard Hellvig. I-am spus lui Dragnea, care a venit imediat la Guvern. A ajuns chiar când Hellvig ieșea din biroul lui Dăncilă. S-au salutat și atât, după care Dragnea a intrat la Viorica. Nu știu ce au discutat, dar din acel moment am început să cred că poate Dragnea nu e chiar atât de paranoic. Am întrebat-o ulterior pe Viorica despre acest episod, dar mi-a zis că este normal ca șeful SRI să vină să o informeze și să aibă discuții informale”, a mai povestit Anca Alexandrescu.

Viorica Dancila, Anca Alexandrescu

Ruptura dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă s-a adâncit

Relația dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă a început să se deterioreze din ce în ce mai mult, aceasta din urmă refuzând să îndeplinească agenda care îi era impusă de la partid. Apoi, Viorica Dăncilă s-a distanțat din ce în ce mai mult și și-a adus proprii colaboratori, alții decât cei agreați de Liviu Dragnea.

„Au început să se mai întâmple niște lucruri. De exemplu, înainte de diverse ședințe de guvern, la partid se stabileau, conform programului de guvernare, ce decizii urmau să se ia în guvern, ce acte normative vor fi promovate. Așa funcționează lururile și acum. Dar atunci au fost mai multe momente în care ce se stabilea la partid se făcea pe dos la ședința de guvern. Premeditat. Apoi, ușor-ușor, pe lângă Viorica Dăncilă au început să apară niște personaje. Iar ea a început să aibă o atitudine total schimbată vizavi de Dragnea și a luat-o cumva pe cont propriu”, a mai povestit Anca Alexandrescu în podcastul lui Ionuț Cristache.

Viorica Dăncilă Irina Tănase

sursa foto. EVZ

Liviu Dragnea deranjat de prezența SPP în anturajul Vioricăi Dăncilă

Liviu Dragnea, a mai spus Anca Alexandrescu, s-a arătat deranjat că premierul a angajat SPP-ul ca să o protejeze, în condițiile în care el era în conflict cu această instituție. Mai mult, Dragnea era încredințat că Viorica Dăncilă căzuse sub influența serviciilor secrete

„Lucrurile au evoluat și, undeva prin decembrie 2018, Dragnea mi-a pus cumva în vedere să plec de acolo. Mi-a spus că Viorica Dăncilă și-a luat SPP – și într-adevăr își luase – că este controlată de servicii și că, dacă rămân în continuare, nu fac decât să-i fac jocul. Nu am vrut să plec și nu i-a convenit, la un moment dat a vrut chiar să mă dea afară de la partid. Și Viorica începuse să se depărteze de mine. Mi-a propus de mai multe ori să plec de la partid și să mă angajeze la guvern. I-am refuzat pe amândoi”, a mai relatat Anca Alexandrescu.

Despre apariția lui Ică Voinea și întrebările la adresa lui Dragnea

Anca Alexandrescu a povestit despre apariția lui Florea (Ică) Voinea la Guvern, apropiat al lui Dan Voiculescu, fondatorul Antena 3. Considerat un apropiat al Vioricăi Dăncilă, la vremea respectivă s-a spus că juca un rol important în deciziile pe care le lua aceasta la Guvern. Fapt care nu a fost pe placul lui Liviu Dragnea care simțea cum și cel de-al treilea premier pe care l-a pus în funcție îi scapă printre degete.

„În momentul în care a apărut la guvern Ică Voinea, au început să se întâmple anumite lucruri. Pe Voinea îl cunoșteam de foarte multă vreme, a locuit pe aceeași stradă pe care am locuit și eu în copilărie, se cunoștea cu tatăl meu, deci mă știa foarte bine. N-am bănuit niciodată că se află acolo cu alte interese. Mi-a atras atenția în momentul în care am văzut că a început să vină în fiecare zi. Era zilnic acolo și Viorica stătea 2-3 ore și discuta cu el – de față cu toți miniștrii, cu secretarul general de la Guvern – absolut toate deciziile pe care le lua”, a mai povestit Anca Alexandrescu.

Jurnalista a mai relatat că a avut suspiciuni legate de Viorica Dăncilă după ce premierul a început să-și aranjeze singură interviurile de presă, în care îl lua la țintă și Liviu Dragnea.

„Mi-am dat seama că se întâmplă ceva într-o zi când, eu consilier de comunicare, am văzut în program pus un interviu pentru ziarul «Adevărul». Viorica Dăncilă mi-a spus că vrea să particip și eu la interviul acela, pe care și l-a aranjat ea direct. De fapt, totul a fost aranjat de prietenul meu Cristian Burci, care a și recunoscut ulterior acest lucru, împreună cu Ică Voinea și cu un jurnalist de la Prima TV, care a venit și a pus niște întrebări care erau țintite clar la adresa lui Dragnea. Mi-am dat seama că a fost un aranjament și că Viorica Dăncilă a vrut să particip la interviu pentru că avea de dat niște mesaje vizavi de Dragnea și de schimbările la codurile penale”, a mai spus Anca Alexandrescu.

Tudorel Toader, Viorica Dancila

Despre implicarea și jocul lui Tudorel Toader

Fosta consilieră a lui Liviu Dragnea a mai făcut o serie de dezvăluiri despre implicarea lui Tudorel Toader în jocurile politice din guvern. În calitate de ministru al Justiției, de conivență cu Viorica Dăncilă, acesta refuza să modifice codurile penale pentru a-i salva de pușcărie pe social-democrații cu dosare penale, a mai povestit Anca Alexandrescu. În vremea aceea, Liviu Dragnea susținut de mai mulți baroni PSD cu probleme penale insista pe modificarea legislației penale, dar și pe adoptarea unor acte normative prin care să fie amnistiate și grațiate faptele de corupție.

„Viorica Dăncilă a făcut în perioada aceea un joc cu Tudorel Toader, ministrul Justiției. La partid și în Comitetul Executiv erau niște presiuni uriașe din partea mai multor șefi de organizații care aveau dosare să se pună în acord codurile cu deciziile Curții Constituționale. Dăncilă era înțeleasă cu Toader – am asistat la o discuție la Bruxelles – în sensul că el spunea la partid că nu vrea Viorica, iar ea spunea că nu vrea Tudorel. (...)

Erau presiuni uriașe de la partid ca Viorica să dea acea ordonanță. În ședința CEx se ridicau diverși membri de partid și o întrebau direct pe Dăncilă când are de gând să dea ordonanță. L-au chemat și pe Tudorel Toader să discute toate aceste lucruri și a fost super-profesionist”, a mai povestit Anca Alexandrescu în podcastul lui Ionuț Cristache.

Viorica Dăncilă a susținut un discurs scris de Liviu Dragnea

Anca Alexandrescu a mai povestit cum Liviu Dragnea i-a impus Vioricăi Dăncilă, premier al României, să susțină un discurs scris de el. S-a întâmplat la Bruxelles, unde Viorica a rostit cuvintele lui Dragnea, conform intereselor acestuia.

„Discursul a fost scris de Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă și l-a asumat, a fost de acord să-l susțină, iar atitudinea ei în întâlnirea cu toți cei de la Burxelles a fost extrem de corectă și de echilibrată. Nu s-a dus să vorbească nimic împotriva lui Dragnea sau să spună că a fost forțată.

Numai că exista acel zgomot de fond care devenea din ce în ce mai tare în jurul ei, făcut de oameni cu alte interese și cu alte jocuri și care i-au spus la un moment dat că Dragnea o să plece la pușcărie și că doar nu vrea să se ducă și ea după el. Asta se întâmpla în anul anterior condamnării lui. Cred că ultima lor întâlnire a avut loc prin decembrie, ulterior nu au mai avut niciun dialog”, a mai dezvăluit Anca Alexandrescu.

Sursa foto: Liviu Dragnea / Facebook

 Ruptura dintre Dragnea și Dăncilă înainte de europarlamentare

Anca Alexandrescu a povestit cum a survenit ruptura totală între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă înainte de alegerile europarlamentare din 2019. Potrivit spuselor sale, Viorica Dăncilă a ales să facă o vizită în ciuda opoziției președintelui PSD, care considera că îl pune în umbra.

„Pentru că simțea că nu mai are control asupra ei, Liviu Dragnea i-a cerut să nu mai plece, dar ea a refuzat și a luat discuția pe cont propriu cu George Maior, care era ambasadorul României în SUA la acel moment. Maior a transmis pe toate canalele mesajul ca Dăncilă să nu vină pentru că îi strică vizită pe care i-o pregătea lui Iohannis. Viorica a spus nu o interesează și că se duce oricum, dar Maior efectiv i-a boicotat vizita, pentru că îi deranja apele. (…)

În acel momentu, pentru că în țară începuseră pregătirile pentru alegerile europarlamentare, Dragnea a pus-o pe Lia Olguța Vasilescu șefă de campanie și a desemnat-o pe ea să coordoneze miniștri. Lucru care pe Viorica a scos-o din minți. În seara aceea, Dăncilă s-a certat foarte tare cu Dragnea pentru că Olguța, în calitate de șef de campanie, începuse să dea ordine miniștrilor (din cabinetul ei – n.r.)”, a mai relatat Anca Alexandrescu.

Momentul rupturii definitive

Anca Alexandrescu a mai spus că ruptura definitivă între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă a survenit la finalul anului 2018. S-a întâmplat după un an de mandat la Palatul Victoria. Liviu Dragnea, spune Anca Alexandrescu, era sigur că va fi trimis la pușcărie, dar și că va pierde alegerile europarlamentare.

„Legătura dintre Dragnea și Dăncilă s-a rupt definitiv la sfârșitul anului anterior condamnării lui. Viorica a fost numită premier pe 16 ianuarie 2018, iar în decembrie 2018 Dragnea nu mai vorbea aproape deloc cu ea. Cred că ultima întâlnire dintre ei doi a avut loc la Scroviștea, iar Dragnea a fost foarte deranjat că Dăncilă venise cu SPP-ul.

Dragnea mi-a spus foarte clar încă din decembrie 2018 că Vioricăi i s-a promis că el va fi băgat în pușcărie și că ea va fi candidată la Președinție și va prelua conducerea partidului. A știut clar că PSD va pierde alegerile și mi-a spus cu 10 zile înainte să plec de lângă el că știa că va fi condamnat”, și-a încheiat Anca Alexandrescu relatarea din podcastul lui Ionuț Cristache.