EXCLUSIV EVZ. Lovitura dată celor care investighează CANCERUL. Specialiștii oncologi, denigrați de șeful unui ONG

EXCLUSIV EVZ. Lovitura dată celor care investighează CANCERUL. Specialiștii oncologi, denigrați de șeful unui ONG

Asociația „Colegiul Fizicienilor Medicali din România” a transmis mass mediei, miercuri, un comunicat de presă în care susținea, în lumina ultimelor evenimente în care au fost depistați doi medici falși, că au descoperit și opt fi zicieni medicali care lucrează fără a avea pregătirea necesară, conform legii.

Știrea a fost preluată orbește pe fondul crizei generate de italianul „chirurg” Matteo Politi și de Raluca „Ginecoloaga” Bîrsan, cu diplomă de medic falsă, de la Spitalul Județean Ilfov. Cel care a făcut gravele acuzații se numește Marin Bodale și ocupă funcția de vicepreședinte al acestui ONG, dar a ocupat și funcția de președinte, în trecut. Pe numele său au fost depuse mai multe plângeri penale pentru fals, uz de fals și, acum, și pentru calomnie și defăimare, „deoarece a adus grave prejudicii imaginii sistemului medical și a fi zicienilor medicali vizați”. Confruntat cu declarațiile instituților ofi ciale, Bodale a înjurat jurnaliștii

Opt nume târâte în mizerie de un ONG, spun oficialii din Ministerul Sănătății, care au luptat să salveze, împreună cu spitalele angajatoare, reputația unor specialiști desăvârșiți. Cel puțin un nume de pe lista acestui ONG este al unui specialist de top, cel al doctorului în fizică Mihai Teodor Dumitrache. „Acesta este ultracalificat, nu doar calificat! Este unul dintre cei mai școliți fizicieni medicali din Europa”, ne spune conducerea Spitalului de Urgență Militar din Capitală, unde acesta activează încă din 2015, post câștigat prin concurs. Înainte să clarificăm situația celor 8 fizicieni medicali, iată cine a făcut acuzațiile!

Evz: -Ați făcut niște acuzații: 8 fizicieni au ocupat abuziv posturi în spitale. Nu se confirmă. Ministerul Sănătății, CNCAN, toată lumea dizminte ceea ce ați transmis prin comunicatul emis miercuri.

Marin Bodale: - Noi le-am trimis un comunicat prin e-mail azi-noapte celor de la Ministerul Sănătății, în care am precizat aspectele. Dumnealor, înainte să intervină cu precizări și comunicate false, trebuiau să meargă să se consulte cu cei de la Facultatea de Fizică. S-au adresat celor de la Facultatea de Fizică? Dumneavoastră v-ați adresat? Că văd că și dumneavoastră aruncați opinii în dreapta și în stânga.

- Asta și spun, ne-am adresat și Facultății de Fizică și nu se confirmă spusele dvs.

- Deci cei de la Facultatea de Fizică... care Facultate de Fizică? Cine v-a spus? Reveniți cu dovezile!

- Nu pot să vă dezvălui în acest moment sursa. Dar e adevărat că dvs sunteți implicat în mai multe procese?...

- (Injură și țipă) Nu vă interesează viața mea personală sau profesională! (închis)

Reacția Facultății de Fizică Iași: „Nu este problema noastră!”

„În momentul acesta decanul și rectorul sunt în Senat, nu poate nimeni să vorbească cu dumneavoastră. Noi nu o să emitem un comunicat, deoarece nu este problema noastră. Domnul Bodale este absolvent de facultate, însă domnul are altă treabă... Este o facultate complet independentă. Nu a primit nicio informație de la noi. Nu a avut niciun fel de informație de la noi și nici măcar nu ne-a contactat!”, ne-a declarat Livia Ionescu, secretarul șef al Facultății.

Are deja o plângere penală din 2017

Marin Bodale a fost dat în judecată pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută și pedepsită de art. 302 CP, precum și pentru infracțiunea de uz de fals, reglementată de art. 323 CP. Plângerea, formulată de Costache Florin, Tănase Alina, Oprișan Manuela Elena, Silvia Serban, Oprea Mihaela Maria, Ursache Cătălina, Constantin Cristin Petrica și Călin Buzea vizează tocmai inființarea „Asociației Colegiului Fizicienilor Medicali din România (CFMR)”. Plângerea penală are, de fapt, ca obiect documentația privind înființarea asociației, care nu a respectat prevederile legale. Partea vătămată spune că a fost păcălită și nu a fost consultată în ceea ce privește denumirea, actul constitutiv sau statutul acestei persoane juridice. Pe scurt, Bodale ar fi semnat în numele lor în actul de constituire al CMFR. „Nu am cunoscut conținutul actelor, iar avocatul a procedat în sensul atestării datei, conținutului respectivelor înscrisuri, cât și a identității noastre”, se arată în plângere.

A ales „ținte” din zona Moldovei

În mod curios, în colimatorul vicepreședintelui Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, intră mai multe persoane care au avut legătură cu zona Moldovei, de unde provine și acesta. Nominalizăm aici: Silvana Ojică - angajată pe postul de fizician medical între iulie 2014-noiembrie 2016 la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, apoi din decembrie 2016 şi până în prezent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău sau Violeta Naghiu - angajată pe un post de fizician medical din 31 ianuarie 2018 şi până în prezent la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Arad. Oficialii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad explică faptul că fizicianul unității medicale e acuzat pe nedrept. Potrivit arădenilor, Violeta Naghiu, angajată în cadrul unității medicale pe postul de fizician medical debutant, are tot dreptul, legal, să îl ocupe, dată fiind specializarea ei: ”Doamna Naghiu este angajată în instituția noastră din ianuarie 2018 urmare a promovării unui concurs organizat în conformitate cu prevederile HG nr. 286/2011. Angajata noastră este licențiată în Bioinginerie Medicală, profilul Medicină, specializarea Bioinstrumentație și Tehnici Medicale, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași”.

Spitalele vizate, fizicienii și Ministerul Sănătății se aliază în instanță

Reprezentanții Spitalului Militar din București au anunțat că instituția va depune o plângere penală „pentru că ne-a adus grave prejudicii de imagine. Cu siguranță și domnul Dumitrache va formula o nouă plângere, pe lângă cea pe care a depus-o în 2017 împotriva acestui individ”, ne-au spus surse din spital. Mai mult, alături de aceștia Ministerul Sănătății cât și ceilalți 7 fizicieni acuzați de Bodale vor face același demers juridic.

Ce face un fizician medical

„Pregătirea pe care o are de la noi nu este suficientă și are nevoie și de practică în spital și de acreditare de la CNCAN (Consiliul Național de Activitați Nucleare), numai după aceea poate să ia parte la planul de radioterapie, împreună cu alți fizicieni medicali, și împreună cu medicul. Îndeosebi ei fac tratament cu raze X sau cu electroni accelerați, depinde de aparatura de care dispun. Ei practică medicina viitorului, iar fără fizicieni medicali planul de tratament nu are succes. E foarte important să se știe clar ce doză de radiație se administrează pe tumoră sau pe țesutul normal care este adiacent tumorii și trebuie să se facă o optimizare a acestei distribuții de doze, astfel încât organele sănătoase să nu fie afectate sau să fie afectate la un nivel minim. Fizicienii medicali aplică terapia țintită, ei sunt într-o specializare permanentă deoarece medicina nucleară este într-o continuă evoluție, apar noi aparaturi”, ne-a mai declarat profesorul Aurel Popescu.

Care este minimul de ani de studiu pe care îl au acești fizicieni medicali?

„Facultatea de Fizică durează 3 ani. După luarea licenței se fac 2 ani de masterat, după aceea e preferabil să se înscrie la un program doctoral. Nu toți îl fac, însă majoritatea aleg să își facă doctoratul. Apoi, fizicianul intră sub îndrumarea altui fizician medical cu experiență și trece prin examenele CNCAN, ca să obțină statutul de expert în fizică medicală. Așadar, sunt mulți ani de studiu până să ajungă să aplice un tratament”, a mai spus profesorul de fizică.

Unul dintre acuzați are două doctorate, în inginerie și fizică!

„Cel puțin un singur caz îl cunosc foarte bine, pe Mihai Dumitrache care este fizician medical la Spitalul Militar si care a făcut masteratul de Fizică Medicală la noi, la Facultatea de Fizică, și a făcut doctoratul cu colegul meu, profeseorul Octavian Duiu, iar eu am fost în comisie. Pe de altă parte, am aflat că are doctorat și în Inginerie. Eu am fost și decanul Facultății de Fizică, între 1992-1996, eu am înființat această secție de fizică medicală în anul 1994 și atunci s-a înființat simultan și la facultatea de la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În 1994 am avut inițiativa, fiind profesor de biofizică, iar în 1999 a ieșit prima promoție de fizicieni medicali”, ne-a explicat profesorul universitar Aurel Popescu.

„O să fiu întrebat și dacă am avizul găinilor fără frontieră”

Ne puteți urmări și pe Google News