Evenimentul Zilei > Justitie > EXCLUSIV EVZ. Jaful de la Bibliotecă. Milioane din cărți rare, ascunse în conturile nevestei
EXCLUSIV EVZ. Jaful de la Bibliotecă. Milioane din cărți rare, ascunse în conturile nevestei

EXCLUSIV EVZ. Jaful de la Bibliotecă. Milioane din cărți rare, ascunse în conturile nevestei

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane a fost arestat pentru 30 de zile și e acuzat de fals. El nu a trecut veniturile în declarațiile de avere.

În patru ani, fostul director al Bibliotecii Metropolitane București, Florinel Rotaru, a strâns o avere „frumușică”. Nu se vede, însă, pe declarațiile de avere, ci în conturile administrate de soția sa, Julieta Rotaru. Informația ne-a fost dezvăluită de procurorii care anchetează cel mai mare jaf din istoria instituției, în urma căruia bugetul public al Primăriei Capitalei a fost „ușurat” de peste două milioane de lei.

Pe lângă Florinel Rotaru, sunt anchetați încă patru funcționari publici, cercetați în acest dosar de polițiștii de la IGPR și procurorii Parchetului Sectorului 1: Elena Cristina Baldovin (44 de ani) – șef Serviciu Achiziții Publice al Bibliotecii, Ioana Gogoneață (59 de ani) – contabil șef, Irina Bologa (46 de ani), șef serviciu în Direcția Cultură a Primăriei București, și Rodica Cosmaciuc (63 de ani), director în cadrul Bibliotecii.

Alături de cei cinci sunt supectate alte 11 persoane, ne-a precizat procurorul Mircea Florin Popa, purtător de cuvânt al Parchetului Sector 1. Directorul Rotaru a fost arestat pentru 30 de zile, iar Elena Baldovin și Ioana Gogoneață sunt cercetate sub control judiciar. Oficiali din cadrul anchetei au precizat, pentru EVZ, că fostul director este acuzat de abuz în serviciu, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, conflict de interese și fals în declarații. Mai exact, cinci declarații de avere nu corespund adevărului, iar oficialul de la Bibliotecă s-a folosit de soția sa și de „o altă entitate”. Sursele noastre spun că ar fi vorba despre o organizație neguvernamentală, Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România, al cărei președinte este chiar Florinel Rotaru.

Bătrânul milionar în acte

Ancheta în acest caz a fost demarată după ce presa a dezvăluit că Biblioteca Metropolitană a cumpărat, din 2007 și până în 2012, cărți de mai mult de un milion de euro de la un bătrân de 86 de ani, Constantin Pavelescu. Dezvăluirile făcute de B365.ro au fost urmate de o anchetă a Primăriei Capitalei care l-a demis pe Florinel Rotaru, în anul 2013. Ulterior, anchetatorii aveau să afle că acele „cărți rare” sunt supraevaluate și cu 200 la sută. În total, suma plătită se ridică la 5.485.450 lei. Paguba produsă este evaluată la 2.662.634 lei.

În plus, anchetatorii au mai descoperit că, în perioada 2010 – 2012, cei din conducerea Bibliotecii au încheiat contracte de achiziţii publice prin plata unor lucrări fără acte justificative sau care nu s-au făcut niciodată.

Gheorghiu Dej, la loc de cinste

Biblioteca Metropolitană a publicat lista cu cele 688 de volume confiscate de anchetatori, în urma perchezițiilor care au avut loc luni. Din lista afișată reiese că primele șase volume achiziționate de bibliotecă, în anul 2008, de la Constantin Pavelescu sunt „Fond documentar Dr. Petru Groza”.

De-a lungul timpului, o serie de angajați l-au reclamat pe fostul director din cauza comportamentului său abuziv. Femeile de serviciu şi şoferii au povestit că directorul îi obliga să vină la el acasă. Fără să dea niciun ban din buzunarul propriu, Florinel Rotaru avea menajere, bucătărese, bone, constructori. În plus, oamenii erau umiliţi, jigniţi, ba chiar bruscaţi de director şi de soţia acestuia, Julieta Rotaru.

Sechestru pe cărți

Programul Bibliotecii Metroplitane București (BMB) n-a suferit niciun fel de modificare după declanșarea scandalului în care fostul director Florinel Rotaru și alți funcționari din subordinea sa au început să fie anchetați. Bibliotecarele se uitau la reporteri ca la niște extratereștri. „Habar n-avem cine este moșul ăsta Constantin Pavelescu”, au declarat femeile. Anca Râpeanu, noua directoare a instituției, ne-a declarat că nici ea nu l-a cunoscut pe respectivul anticar. „După știința mea, este decedat!”, ne-a spus răspicat directoarea. Aceasta a precizat totuși că cinci polițiști au venit cu un mandat de percheziție, au ridicat două calculatoare și au pus sechestru pe 688 de volume achiziționate de la Constantin Pavelescu între 2008 și 2012.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: