EXCLUSIV EVZ. Denunțurile care l-au înfundat pe deputatul UDMR, fugit în Ungaria

EXCLUSIV EVZ. Denunțurile care l-au înfundat pe deputatul UDMR, fugit în Ungaria

„Evenimentul zilei” vă prezintă detalii inedite din dosarul lui Marko Attila Gabor, plecat din România din 4 decembrie 2014. Avocatul acestuia a declarat că este protejat de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Plenul Camerei Deputaților va dezbate și vota, astăzi, cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului Marko Attila Gabor (UDMR). Parlamentarul este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, legate de activitatea sa ca membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD). Comisia juridică a Camerei a avizat, ieri, reținerea și arestarea parlamentarului. Avocații acestuia au transmis că Marko Attila Gabor este în Ungaria, iar mesajul său este „că nu se sustrage reținerii sau arestării pentru că vrea să-și dovedească nevinovăția”.

Mandatele de aducere

Procurorii au depus la dosar cinci mandate de aducere emise pe numele deputatului, la domiciliul acestuia din Sfântu Gheorghe (Covasna), și care nu au fost duse la îndeplinire: 16 martie, 18 martie, 19 martie, 25 martie și 26 martie. Pe 20 martie, anchetatorii au predat apărătorilor deputatului, în format electronic, toate actele de urmărire penală, făcute în această anchetă. Procurorii arată că mai mulți membri ai CCSD sunt deja arestați în acest dosar, cei mai cunoscuţi sunt fostul șef al ANI, Horia Georgescu, sau deputatul Theodor-Cătălin Nicolescu (PNL). „Din ansamblul activităților investigative desfășurate până în prezent, rezultă că inculpatul se sustrage activităților de urmărire penală, părăsind teritoriul României”, arată DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acuzațiilor, în 2008, Marko Attila Gabor, împreună cu ceilalți membri ai CCSD, a emis, în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor. Prejudiciul: 75.000.000 de euro.

Penalcoteca parlamentarului

● 5 decembrie 2014. Camera Deputaților a aprobat cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a lui Marko Attila Gabor, acuzat de abuz în serviciu. El a făcut parte din Comisia care a aprobat să i se plătească afaceristului Stelian Gheorghe despăgubiri ilegale de aproximativ 62 de milioane de euro.

● 26 noiembrie 2014. Curtea de Apel Ploiești l-a condamnat definitiv pe Marko Attila Gabor la trei ani de închisoare cu suspendare. Condamnarea a fost dată în procesul în care era judecat pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind restituirea unor imobile naționalizate.

Interogatoriul lui Georgescu

Una din probele DNA este interogatoriul luat lui Horia Georgescu (foto), arestat în acest caz, care a spus că verificarea dosarelor „era făcută uneori superficial”.

FOTO: Horia Georgescu

Procuror: Cum explicați faptul că prin votul dumneavoastră în CCSD ați votat pentru aprobarea de despăgubiri, în situația în care adevărații titulari ai drepturilor de despăgubire și-au cesionat drepturile cu titlu gratuit sau oneros?

Horia Georgescu: Nu am cunoștință de cesionarea dreptului referitoare la dosarele menționate. Cunosc din mass -media că este o practică și o afacere la nivelul societății românești permisă de lege și nu am avut cunoștință de faptul că rapoartele de evaluare pot fi viciate. Mai mult decât atât, dosarele erau soluționate la nivelul ANRP, având vizele de legalitate și asta presupune ca toată lumea să fi respectat legislația în vigoare.

DNA: „Rapoartele, supraevaluate!”

Cele mai importante probe ale procurorilor DNA sunt denunțurile făcute de trei beneficiari de despăgubiri ilegale, cumpărători de drepturi litigioase: Valentin Vișoiu, Adrian- Gheorghe Manole și Florin Șerban Barbu. Cei trei au declarat că i-au dat mită deputatului Nicolescu, un comision de 5% din despăgubiri, 3,1 milioane de lei, pentru a vota rapoartele de evaluare în CCSD. 680.000 de lei au fost plătiți direct în contul personal al lui Nicolescu, în baza unui „comison”, iar restul în tranșe de maxim 250.000 de lei. Vișoiu a mai spus că 10.000 de euro i-a dat expertului evaluator Alexandru- Hanu. „Rapoartele în cele trei dosare au fost grosolan supraevaluate în scopul îmbogățirii fără drept”, susține DNA. „Funcția deținută de fiecare membru al comisiei implică, în primul rând, respectarea legii, susținerea interesului public și gestionarea onestă a banului public”, mai acuză procurorii.

„Nu am văzut dosarele”

Una din declarațiile cheie ale întregului dosar este cea a lui Remus Baciu (foto), fost vicepreședinte ANRP.

„Nu am văzut niciodată dosarele de despăgubiri și nici rapoartele de evaluare. Aparența de legalitate pe care m-am bazat când mi-am dat votul a fost reprezentată de semnăturile tuturor funcționarilor și specialiștilor, care s–au pronunțat pe partea juridică a dosarului, respectiv pe partea tehnică... Nu mi-am pus niciodată problema că atâția funcționari implicați în circuitul juridic și tehnic pot greși sau pot fi corupți în integralitate”.

„Nu am respectat standardele”

Expertul Alexandru Hanu a recunoscut că a primit cei 10.000 de euro de la Vișoiu, după ce a realizat evaluarea.

„Recunosc că nu am respectat în totalitate Standardele Internaționale de Evaluare, prin aceea că nu am introdus și tranzacții în afară de oferte și este posibil ca, din această cauză, să fi făcut erori fără intenție... Suma de 10.000 de euro mi-a fost oferită de Valentin Vișoiu, după ce am întocmit raportul de evaluare și l-am predat și acestuia ANRP, pentru că a fost mulțumit de rezultatul acestei evaluări”.