Evenimentul Zilei > Actualitate > CONTROL. Poliţiştii călare, bodyguarzi îmbrăcaţi ilegal în uniformă
CONTROL. Poliţiştii călare, bodyguarzi îmbrăcaţi ilegal în uniformă

CONTROL. Poliţiştii călare, bodyguarzi îmbrăcaţi ilegal în uniformă

Inspectorii de muncă au găsit mai multe persoane îmbrăcate în poliţişi locali în Capitală, deşi ei erau angajaţii unei firme private cu care Poliţia Locală a încheiat un contract de colaborare.

 Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti a efectuat, la sfâeşitul lunii noiembrie, un control la S.C. FANDAX GROUP SRL din Bucureşti, firmă cu care Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti are un contract de colaborare.
La locul controlului, şi anume spaţiile de campare a cailor Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti din Parcul Tineretului (sector 4) si din Parcul Herăstrău (sector 1), au fost identificate 13 persoane care-şi desfăşurau activitatea în baza unor contracte individuale de muncă încheiate cu respectiva societate.
În timpul controlului inspectorii de muncă au constatat că agenţii călare, angajaţi ai acestei firme private, purtau uniformele şi însemnele Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti. Din declaraţiile directorului adjunct al acestei firme, persoană care purta, de asemenea, uniforma şi însemnele Poliţiei Locale, a reieşit faptul că agenţii călare se întorceau de la repetiţiile efectuate cu ocazia Zilei Naţionale a României din 1 Decembrie 2011.
„Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti se află în subordinea Primarului General al Municipiului Bucureşti, şi nu a Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti. Însă, luând act de aspectele grave cuprinse în raportul de control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, transmis Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti în data de 14 decembrie 2011, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a solicitat Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în aceeaşi dată, demararea unei anchete în acest sens, întrucât există premisele săvârşirii unor fapte penale. În afară de aspectele penale pe care le-ar putea ridica acest caz, este posibil ca angajaţi ai acestei firme private să fi aplicat sancţiuni cetăţenilor, neavând calitatea oficială în acest sens”, a precizat pentru EVZ, Prefecura Capitalei.
Firma a refuzat să prezinte contractul încheiat cu Primăria Capitalei
Firma se numeşte S.C. FANDAX GROUP SRL , cu sediul în Bucureşti, str. Stelian Mihale, nr.1, sector 3. "Nu cunoaştem natura juridică a contractului şi nici obiectul sau data înceierii acestuia, întrucât la solicitarea ITM Bucureşti, firma a refuzat să pună la dispotiţia inspectorilor de muncă contractul încheiat între aceasta şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti", susţin reprezentanţii Prefecturii Capitalei.  
În anul 2009 a fost semnat proiectul pilot privind instituirea misiunilor de patrulare cu echipe hipo în vederea asigurării ordinii publice în marile parcuri ale Bucureştiului. În acest sens, la acea vreme, Poliţia Comunitară a încheiat primul contract cu societatea Fandax SRL. Ulterior, contractul a fost modificat astfel încât poliţişti călare au început să patruleze şi pe străzi.
Poliţia Locală: Nu am avut personal şi bani ca să înfiinţăm noi serviciu
Reprezentanţii Poliţiei Locale Bucureşti au explicat că Poliţia Călare este un serviciu externalizat de către Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti care acţionează în numele acesteia prin mijloace hipo.
"Conform legii, Poliţia Locală poate folosi mai multe mijloace animale prin care să-şi realizeze atribuţiile şi misiunile. Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a ales folosirea unităţilor hipo datorită eficienţei. Spre exemplu, parcul Herăstrău – cu suprafaţa de 110 hectare – poate fi „gestionat” cu un efectiv de doar şase unităţi călare, în condiţiile în care aceeaşi suprafaţă era asigurată cu un efectiv de 80 de agenţi pedeştri. Cum Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti nu avea posibilitatea să dezvolte mijloacele hipo proprii – datorită costurilor mari de întreţinere – s-a găsit modalitatea legală  de externalizare a acestui serviciu. Astfel, s-a încheiat un contract  (respectându-se legile în vigoare) prin care au fost stabilite competenţele legale, clare în baza cărora să acţioneze patrulele călare. Acţionând în numele instituţiei, persoanelor desemnate să realizeze misiunile amintite mai sus (toate acestea având pregătirea specifică  şi fiind foşti agenţi care au lucrat în Poliţia Comunitară) li s-a asigurat echipamentul şi efectele necesare. Mai simplu, regimul acestora este similar cu cel al sergenţilor angajaţi de alte structuri de ordine publică", se specifică într-un comunicat de presă emis de instituţie.