Exclusiv EvZ. Comisarul șpăgar din Dorobanți a fost demascat de un alt polițist de la „Rutieră”

Exclusiv EvZ. Comisarul șpăgar din Dorobanți a fost demascat de un alt polițist de la „Rutieră”

Ancheta care îi vizează pe cei doi polițiști de la Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei – reținuți pentru 24 de ore pentru infracțiunea de mită în formă continuată – este în plină desfășurare. Cei doi vor fi duși în fața instanței.

Surse din interiorul anchetei ne-au dezvălui că cel care a dat alarma în acest caz și, astfel, avea să-l demaște pe comisarul spăgar este un polițist.

Primele file ale poveștii acestui flagrant derulat ieri, pe o arteră din Dorobanți, sub ochii a sute de șoferi și trecători, s-au scris informații încă de anul trecut, ne-au spus surse apropiate anchetei. Atunci, unul dintre colegii comisarului A.P. a furnizat primele informații care făceau referire la șpăgi încasate de ofițer de la șoferi prinși că au greșit în trafic. A fost momentul în care ofițerii anticorupție de la DGA l-ar fi luat în vizor pe cel care ieri, alături de agentul șef V.O. a fost prins în flagrant pentru luare de mită, chiar când acționau în trafic.

Două, trei, patru șpăgi pe zi

 „Primele informații le-a furnizat, anul trecut, unul dintre colegii săi care le-a spus anchetatorilor despre felul în care cms. A.P. înțelege să aplice legea cu șoferii prinși că au greșit în trafic. La acea dată se vorbea de doi, trei șoferi pe zi de la care lua mită”, ne-au spus surse apropiate anchetei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu timpul, rația la șpagă a mai crescut. Ieri, până la momentul flagrantului, ar fi operat patru șoferi. Toate momentele au fost înregistrate de ofițerii DGA.

Oficial, cms. A.P. și agentul șef. V.O. - care avea să-i devină mâna drepta -, nu formau o echipă, însă, din postura de ofițer-coordonator – funcție pe care a obținut-o la scurt timp după ce a fost transferat de la Dâmbovița (unde activa ca polițist judiciarist), A.P. avea libertate de mișcare. Putea să meargă în orice colț al Bucureștiului și să-și aleagă un om cu care să lucreze.

Îl scotea dintr-un dispozitiv și îl lua cu el

 „Din postura de șef, se urca în mașină și îl căuta pe agentul șef V.O. Dacă subofițerul era singur rămânea cu el, dacă era în echipă de trei în scotea din dispozitiv și lucra cu el. Îi era foarte ușor să pună la punct aceste detalii administrative interne”, au mai adăugat sursele EVZ.

Au picat toate testele investigatorilor sub acoperire

Investigatorii DGA au descoperit că, în ultima lună scursă până la flagrant (19 martie-23 aprilie) echipa formată din cms. A.P. și agent șef V.O. au luat mită de 23 de ori. Iar în ziua în care au fost prinși primiseră deja peste 2.000 de lei de la patru șoferi. Surse apropiate anchetei vorbesc și despre mai multe teste pe care tandemul polițiștilor rutieri șpăgari le-a picat exact în ziua flagrantului:

Au fost testați de mai mulți șoferi, toți ofițeri sub acoperire, care le-au oferit sume de bani marcați pentru a rămâne cu permisul în buzunar. Toate testele au fost picate pentru că, de fiecare dată, banii au fost primiți cu titlu de mită”. Banii erau capcanați, scria pe ei „mită”.

Negocieri „la sânge” cu șoferii, iar comisarul avea ultimul cuvânt

 Conform datelor obținute de investigatorii DGA, banii erau primiți de către agent în actele șoferilor verificați (de regulă cetățeni străini, oameni cu bani și posesori ai unor mașini scumpe). Dintre actele mașinii, banii ajungeau în portofelul comisarului care, la finalul turei, îi împărțea cu subalternul său.

Ei nu cereau bani cu agresivitate, condiționând șoferul. Lucrau cu marfa clientului, cum se spune. Doar că negociau după ce șoferul lansa un preț. Ultimul cuvânt îl avea comisarul, cel care dădea prețul final”, au mai adăugat sursele EVZ.

Sistemul imunitar al Ministerului Afacerilor Interne funcționează”

Referitor la acest caz, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat: ”Este regretabil că un angajat al Ministerului Afacerilor Interne este într-o astfel de situație. Sistemul imunitar al Ministerului Afacerilor Interne  a dovedit încă o dată că funcționează. Elemente de acest gen nu au ce căuta în structurile MAI”.

În schimb, colegii sindicaliști ai cms. A.P., la rându-i în fruntea unui sindicat, sunt ceva mai îngăduitori: „Nu ne vom dezice de colegul nostru și nici de vreun alt coleg, membru de sindicat, doar pe baza unor frânturi mediatice și sub impulsul emoțiilor de moment”, au scris într-un comunicat public.

Ancheta continuă cu audierile martorilor – șoferii care au dat șpăgi -, dar și cu vizionarea și ascultarea  probelor video și audio obținute cu ajutorul tehnicii montate în mașina de serviciu condusă de comisarul A.P. Autoturismul a fost „preparat” cu tehnică de la începutul acțiunii, de aceea procurorii afirmă că sunt 23 de fapte de luare de mită, iar șoferii care au dat bani au fost chemați ca martori.

Foto: Politistii spăgari, reținuți ieri în Dorobanti. Foto: Observator