UPDATE 23. În timpul şedinţei, Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra- Neamţ, i-a reproşat fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi, că se ţine de scaun şi nu vrea să-şi dea demisia. În replică, Baconschi a precizat că nu se ţine, şi că numele Baconschi este un brand. De altfel, Gheorghe Ştefan şi Mihai Stănişoară i-au cerut cel mai insistent lui Emil Boc să demisioneze. Primarul din Târgu- Mureş, Dorin Florea  a continuat războiul cu Roberta Anastase, spunându-i că nu este „demnă să fie al treilea om în stat”. Liderii PDL au renunţat la varianta unei conduceri interimare din cauza unei prevederi din statut care nu permitea acesteia să valideze candidaturile la Parlament din toamnă. 
UPDATE 22. Emil Boc nu mai candidează la şefia PDL.

UPDATE 21.Un gest care transmite un semnal de reconstrucţie a partidului„, a comentat Gheorghe Falcă, primarul Aradului, decizia conducerii PDL de a-şi depune mandatul.

UPDATE 20. Elena Udrea: „Rămân un simplu membru PDL”.
UPDATE19: Emil Boc a anunţat că el şi conducerea partidului şi-au prezentat demisia. PDL rămâne cu o conducere interimară. Detaliile vor fi stabilite într-o şedinţă într-o nouă şedinţă de Colegiu Director, care va avea loc duminică. "Nu mai candidez pentru un mandat la preşedinţia PDL", a declarat el.
UPDATE 18: Înăuntru, tensiunea este în continuare la cote înalte. Atacată de colegi, Elena Udrea le-a replicat: "Mulţi dintre voi mi-aţi cerut să vă numesc amantele în funcţii".
UPDATE 17: Emil Boc şi-a depus mandatul. Se discută despre convocarea unei Convenţii Naţionale în august. Vom reveni cu amănunte.
UPDATE 16. Şedinţa s-a reluat.

UPDATE 15: S-a luat o pauză de 10 minute, pentru că s-a ajuns la un blocaj. Boc: "Încă discutăm!". Întrebat cât va mai dura reuniunea, acesta a răspuns: "Va mai dura cât este nevoie!"
Înainte de pauză, democrat-liberalii intraseră în impas. Propunerea privind convocarea unei Convenţii Extaordinare care să aleagă o nouă conducere a căzut la vot. Propunerea conform căreia BPN ar fi urmat să-şi dea demisia, iar Emil Boc să convoace un Consiliu Naţional care să valideze o conducere interimară a înregistrat egalitate de voturi pro şi contra, ajungându-se la balotaj.
UPDATE 14: În Colegiul Director se supun în acest moment la vot propunerile care au fost formulate: interimat, alegeri interne sau menţinerea actualei conduceri.
UPDATE 13: Deşi surse din PDL spun că Emil Boc ar fi acceptat să demisioneze sau că toată conducerea şi-ar fi depus mandatul, de fapt în interior nu s-a ajuns la o decizie, aceste informaţii fiind o formă de presiune pe care diversele tabele din PDL încearcă să o exercite pentru a obţine rezultatul dorit.
În ciuda informaţiilor vehiculate în presă, Vasile Blaga nu a atacat-o pe Elena Udrea, ba chiar a menţionat-o printre cei care s-au implicat în campania de la centru.
UPDATE 12: Senatorul PDL Radu F. Alexandru a declarat că şi Elena Udrea a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al partidului. Cu două zile în urmă, Udrea a demisionat şi din fruntea PDL Bucureşti, asumându-şi răspunderea pentru rezultatul obţinut la alegerile locale în Capitală.

UPDATE 11: Preşedintele PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a declarat că peste jumătate din BPN şi-a depus mandatul, ceea ce, statutar, ar duce la dizolvarea acestui for. Ştefan spune că în acest moment se discută dacă partidul va fi condus de o conducere interimară sau dacă se va convoca o Convenţie Extraordinară care să aleagă o conducere cu atribuţii depline.
Printre cei care şi-au depus mandatul, conform unor surse din PDL, nu se numără încă preşedintele Emil Boc.
UPDATE 10: În şedinţă democrat-liberalii îşi fac reproşuri violente. "V-aţi bătut joc de Ungureanu. L-aţi lăsat din mână!", le-a spus colegilor săi primarul Aradului, Gheorghe Falcă, conform Realitatea TV. Conform aceleiaşi surse, Dorin Florea, liderul PDL Mureş, s-a răfuit cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase: "Te-am pus şefă la Parlament să numeri bile, nu să-ţi baţi joc", i-a spus el acesteia.UPDATE 9: Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, şi vicepreşedintele Dorin Florea şi-au anunţat demisia din conducerea PDL.

UPDATE 8: În debutul reuniunii, preşedintele PDL, Emil Boc, a prezentat rezultatele alegerilor şi a propus mai multe soluţii, printre care demisia în bloc şi organizarea unui congres extraordinar al partidului sau o conducere interimară, cu el preşedinte. O altă variantă ar fi menţinerea actualei conduceri, dar primenirea sa cu nume noi. Boc consideră că nu are ce să-şi reproşeze, pentru că a câştigat la Cluj. Propunerea sa a produs iritarea unora dintre participanţi.

În faţa colegilor săi, Gheorghe Ştefan a anunţat că îşi depune mandatul de vicepreşedinte al PDL. El a propus o conducere interimară care să fie formată în principal din parlamentari de Bucureşti, pentru că sunt mai aproape de centru.
UPDATE 7: Şedinţa Colegiului Director a început.

UPDATE 6: Europarlamentarul Monica Macovei a spus că discuţia la Colegiul Director trebuie să se poarte "cu mandatele pe masă".

UPDATE 5: Preşedintele PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a anunţat că demisionează din conducerea PDL, unde era vicepreşedinte. "Pinalti" a câştigat şi primăria din Piatra Neamţ şi şefia CJ pentru Culiţă Tărâţă de la UNPR. El a explicat însă că, fiind parte din conducerea centrală a partidului, îşi asumă vina pentru rezultatul dezamăgitor al PDL la nivel naţional.

UPDATE 4: Preşedintele PDL, Emil Boc, a sosit la Parlament. Acesta a declarat că la votul politic PDL a obţinut, luând în calcul şi locurile unde a făcut alianţe, 22-23%, dar a admis că a pierdut poziţii importante. "Aceasta este realitatea, nu trebuie nici s-o dramatizăm, nici s-o cosmetizăm", spune el.
UPDATE 3: Democrat-liberalii se adună la Palatul Parlamentului, la Colegiul Director. Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, care a pierdut preşedinţia CJ Suceava, a declarat la intrare că va cere ca toată conducerea partidului să-şi depună mandatul.
UPDATE 2:  Deşi surse din PDL au spus că la reuniune ar fi fost invitat şi şeful statului, preşedintele PDL, Emil Boc, a negat că Traian Băsescu va veni la Colegiul Director.
În pregătirea reuniunii, mai mulţi lideri ai PDL se adună în Modrogan.
UPDATE 1: Europarlamentarul Cristian Preda scrie, într-un comentariu la un articol de pe blogul său: "Nu suntem în situaţia de a avea zeci de lideri PDL care să fi câştigat cu brio, iar şeful partidului să fi pierdut. Sunt convins că Boc ar fi demisionat dacă nu recucerea primăria Clujului. (…) Dacă Boc e demis şi înlocuit cu un perdant sau cu un lider absent de la locale, totul ar deveni mult prea iraţional. Asta ar produce o scindare a partidului. Caz în care voi fi alături de Boc".
Băsescu, invitat la şedinţă
Preşedintele Traian Băsescu a primit şi el o invitaţie la şedinţa Colegiului Director al PDL, anunţă mediafax.ro, citând surse din tabăra democrat-liberală. 
Cu sau fără Traian Băsescu, reuniunea se anunţă tensionată. Unii lideri ai PDL ar dori schimbarea din funcţie a lui Emil Boc împreună cu întreaga conducere, în timp ce alţii spun că nu este momentul şi că partidul ar trebui să se concentreze pe alegerile parlamentare.
Preşedintele partidului, Emil Boc, a încercat astăzi să impună un ton pacifist discuţiei. "Am discutat cu foarte mulţi colegi şi voi discuta în continuare cu foarte mulţi colegi. Analiza raţională şi responsabilă este cheia în acest moment pentru PDL", a declarat el în cursul dimineţii.
Până în prezent, singurii care şi-au asumat răspunderea pentru rezultatele nemulţumitoare de la alegerile locale au fost Elena Udrea, care a demisionat din fruntea PDL Bucureşti, şi preşedintele PDL sector 6, Cristian Poteraş, care şi-a pus mandatul al dispoziţia conducerii partidului.
Rămâi pe evz.ro pentru a fi la curent cu evoluţia evenimentelor.
CITIŢI ŞI:

  • PDL- ziua cuţitelor lungi sau a batistei pe ţambal?
  • VEZI cum au comentat democrat-liberalii demisia Elenei Udrea de la PDL Bucureşti
  • VEZI care dintre democrat liberali cer demisia conducerii partidului
  • Vasile Blaga le cere colegilor să îşi rezolve problemele în interiorul PDL
  • Cristian Poteraş se pune la dispoziţia conducerii PDL
  • ELENA UDREA DEMISIONEAZĂ! Liderii PDL se ţin cu dinţii de scaune