EXCLUSIV EVZ. Ancheta „BAC-ul fraudat” se extinde în toată țara. Dezvăluirile din EVZ au avut efect!

EXCLUSIV EVZ. Ancheta „BAC-ul fraudat” se extinde în toată țara. Dezvăluirile din EVZ au avut efect!

Două centre de examene din Neamț au fost vizate de Corpul de Control al Ministerului Educației, după ce un elev a dezvăluit cotidianului nostru cum se poate fura Bacalaureatul în fața camerelor de luat vederi. Alte două centre au intrat în vizor. 88 de elevi au fost excluși. În Timiș, profesorii îndemnau să se copieze „cu decență”

În urma dezvăluirilor făcute de „Evenimentul zilei”, inspectorii Corpului de Control al Ministerului Educației au analizat peste 300 de ore de imagini video din sălile în care s-au dat examenele de Bacalaureat, numai la cele două centre semnalate de elevul care ne-a dezvăluit cum se poate frauda în fața camerelor de luat vederi. „Situația este foarte tensionată”, ne-au transmis oficiali din Ministerul Educației. Polițiștii au descins, ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț pentru a ridica documente.

Avertizați de ministrul Educației

Oficiali din Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECȘ) au precizat, în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, că ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, i-a avertizat pe oficialii ISJ Neamț să ia măsuri drastice, în urma sesizărilor din cotidianul nostru. Inspectorii Corpului de Control al MECȘ au fost nevoiți să analizeze, pas cu pas, tot ceea ce s-a întâmplat în săli, în ciuda faptului că oficialii din teritoriu le dădeau asigurări că „nu este cazul”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, ieri a fost finalizat controlul în urma căruia 88 de elevi au fost excluși excluși de la Bacalaureat. Totodată, peste 20 de profesori sunt în atenția Ministerului Educației, ca urmare a complicității la fraudarea examenelor.

„Elevii au prins curaj”

În Târgu Neamţ, locul în care a dat examenele „Excess” – elevul care ne-a dezvăluit cum se poate fura BAC-ul, chiar în fața camerelor de luat vederi - au fost verificate imaginile de la examenele din două centre de examinare din liceele „Vasile Conta” şi „Ştefan cel Mare”.

După dezvăluirile din Evenimentul zilei, mai mulți elevi au prins curajul de a vorbi și au sunat la „Tel Verde” de la Ministerul Educației

Ulterior, după articolul apărut în „Evenimentul zilei”, un apel la linia „Tel Verde” a Ministerului Educației a anunțat fraude la Colegiul Tehnic „Cartianu”, acolo unde au dat examen şi elevii de la Liceul Teoretic Roznov şi Seminarul Teologic „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, din Piatra Neamţ. „Elevii au prins curaj și au început să sune”, ne-a mărturisit un oficial din Ministerul Educației.

FOTO: Liceul Vasile Conta” centrul de examinare în care au fost găsite cele mai multe nereguli

Elevii transmiteau cum s-a dat șpagă și au indicat persoanele cărora li s-a dat. Acolo, însă, nu au ajuns inspectorii Corpului de Control, iar Comisia Județeană a ISJ Neamț, desemnată să verifice posibilele fraude, a descoperit doar două cazuri.

Victime colaterale

Mai mulți elevi, dar și profesori ne-au declarat că, după ce ISJ Neamț a decis blocarea eliberării adeverințelor de absolvire și a diplomelor de Bacalaureat, sunt și elevi care au fost „pedepsiți” pentru că au fost nevoiți să intre în „jocul” celor care fraudau. Însă, odată surprinși de camerele de luat vederi, inspectorii ministerului nu aveau cum să nu sesizeze acest aspect. Totuși, începând de ieri, au fost reluată eliberarea diplomelor și a adeverințelor la liceele aflate în anchetă.

Exclușii

Situația prezentată de oficialii Ministerului Educației, în urma anchetei din județul Neamț arată astfel:

● 63 de elevi excluși de la Liceul „Vasile Conta”

● 23 de elevi, excluși de la Liceul „Ștefan cel Mare”

● 2 elevi excluși de la Liceul „Cartianu”.

Șeful de la ISJ Neamț, mai tare ca anchetatorii

Ancheta Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț a început, inițial, cu încercarea de a depista pe cei care au dezvăluit cotidianului „Evenimentul zilei”, informațiile legate de fraudarea examenelor de Bacalaureat. Apoi, ieri, polițiștii au ridicat documente de la ISJ Neamț. „Am sesizat Poliția”, susține inspectorul general al învățământului nemțean, Vasile Stan (foto). Acesta susținea, în presa locală, că nu s-au confirmat cele afirmate în articolul din „Evenimentul zilei”, referitor la existența unei rețele.”. L-am contactat și ne-a spus că nu profesorii au furnizat rezultatele. Asta, înainte de o anchetă a autorităților ce poate stabili dacă este așa sau nu. În schimb, elevul „Express” ne-a spus, simplu: „Este vorba despre o doamnă supraveghetor care a dat primele ciorne după care s-a copiat, la două eleve, se poate verifica”. Ciudățenia este că tot o comisie de la județ va stabili dacă și cine a copiat.

FOTO: Vasile Stan

Înscrierile pentru BAC-ul „picaților”, în plin scandal

Cu toate că problemele cu prima sesiune de anul acesta sunt departe de a se fi terminat, au început deja înscrierile pentru cea de-a doua sesiune de Bacalaureat pentru 2015, la care se înscriu, de obicei, absolvenții care leau picat pe cele anterioare. Bac-ul „picaților” se va desfășura după programul:

13 – 17 iul. - Înscrierea candidaților

17-18 aug. - Proba orală la limba română

17-18 aug. - Proba orală la limba maternă

18 -19 aug. - Proba orală la o limbă străină

20 - 21 aug. - Evaluarea competențelor digitale

24 aug. - Proba scrisă la limba română

25 aug. - Proba scrisă la limba maternă

26 aug. - Proba scrisă obligatorie a profilului

28 aug. - Proba scrisă la alegere a profilului

31 aug. - Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor

1-2 sept. - Rezolvarea contestațiilor

3 sept. - Afișarea rezultatelor finale

RISC: „Profi ”, fără loc de muncă și cu ani grei de închisoare

În primul rând, potrivit metodologiei de organizare a Bacalaureatului, candidaţii care au fost eliminați de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni. Adică, abia la anul în toamnă s-ar mai putea înscrie la Bac. În plus, atunci vor da din nou toate examenele, pentru că nu li se echivalează nimic.

Profesorii prinși, scoși din învățământ Aceeași metodologie prevede, în funcție de gravitatea faptelor, și „pedepse” pentru profesorii prinși fie că au închis ochii și au permis copierea la examen, fie că au dictat, cu nonșalanță, rezolvările. Sancțiunile pornesc de la observație în scris, pot fi pecuniare (diminuarea salariului cu până la 15%, pe o perioadă de cel mult 6 luni), dar se poate ajunge și la desfacerea disciplinară a contractului de muncă. În cazul în care un profesor comite fapte cu „caracter infracţional, respectiv furnizarea soluțiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, aceștia sunt sancţionați în conformitate cu prevederile Codului Penal”, spune metodologia.

Iar legea e dură în astfel de situații. Un profesor dovedit că a luat mită, a făcut trafic de influență sau abuz în serviciu riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 7 ani, potrivit noului Cod Penal, intrat în vigoare în februarie 2014.

Timiș. Profesor: „Puteți să copiați, dar în limita bunului simț”

Zeci de părinți ai elevilor din Făget și Nădrag care au fost eliminați din Bac după ce autoritățile au constatat că au copiat pe rupte, au luat cu asalt, luni-dimineață, Inspectoratul Școlar al Județului Timiș. „Ni s-a adus la cunoștință că s-a copiat. Noi susținem că nu și cerem să ne arate imaginile cu care îi incriminează pe copiii noștri. (…) Credem că unii au fost favorizați și, până la urmă, toată treaba a luat o altă întorsătură pentru că au fost reclamații”, a spus un părinte. Surse apropiate anchetei au dezvăluit, pentru EVZ, că supraveghetorii au „girat“ haosul în sălile de examen. Fără să țină cont că sunt filmați, profesorii dictau rezolvarea problemelor, pe rând, elevilor. Ba chiar i-au lăsat pe copii cu telefoane și copiuțe, iar unul le-ar fi spus, calm, „Puteți să copiați, dar în limita bunului simț!”. Supraveghetori au fost profesori de la școlile din Curtea, Dumbrava, Mănăștiur, Pietroasa, Sudriaș, Tomești, Margina. Săptămâna trecută, procurorii Parchetului Tribunalului Timiș au cerut înregistrările de pe camerele de supraveghere din sălile de examinare de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget, unde au dat bacalaureatul 168 de elevi. În urma vizionării imaginilor, din zecile de elevi cu note peste 8, mai mult de jumătate (94) au fost eliminați. Între ei, spune directorul liceului, Victor Birău, și unul care obținuse media 9,20! ( Georgeta Petrovici)