Evenimentul Zilei > Social > EXCLUSIV EVZ. 3,5 milioane de români pot rămâne fără căldură
EXCLUSIV EVZ. 3,5 milioane de români pot rămâne fără căldură

EXCLUSIV EVZ. 3,5 milioane de români pot rămâne fără căldură

Regiile care furnizează căldură în sistemul centralizat din marile orașe ale României sunt în colaps financiar. Cea mai mare, RADET București, riscă să își închidă ușile pe 10 ianuarie 2015.

Milioane de români riscă să stea în frig de la anul din cauza datoriilor pe care le au Regiile și a lipsei investițiilor pentru întreținerea sistemelor prin care este furnizat agentul termic. Sindicatele angajaților din Regii au depus memorii atât la Guvern, cât și la Ministerul Finanțelor, și spun că, dacă nu se vor lua măsuri, de la 1 ianuarie 2015 există riscul să nu mai poată fi ținute în viață sistemele de termoficare.

Dragnea și nelămuririle

De exemplu, în Capitală s-a reușit amânarea blocării conturilor 100% până pe 10 ianuarie, după ce șefii Electrocentrale București ceruseră ca de la 1 decembrie să se blocheze toate conturile. „În hârtiile oficiale s-a cerut blocarea totală a conturilor iarăși cu data de 1 decembrie. Acum s-a decis amânarea propririi până pe 10 ianuarie”, a explicat liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, Ioana Stoica. Potrivit acesteia, soluția ca Regia să iasă din impas este unirea acesteia cu Electrocentrale București, decizie care se discută la nivel guvernamental de peste un an. Hotărârea a fost amânată miercuri pentru a treia oară, pe motiv că specialiștii de la Ministerul Dezvoltării, condus de ministrul Liviu Dragnea, au cerut noi lămuriri. Între timp, datoriile istorice ale RADET către ELCEN cresc. Acestea ar urma să fie șterse odată cu unirea celor două instituții.

1,4 milioane de bucureșteni, în pericol

În Capitală sunt racordați la sistemul centralizat 1,4 milioane de bucureșteni, care – potrivit liderului sindical – reprezintă 40% din totalul românilor care se încălzesc iarna cu agentul termic transportat de Regiile gestionate de primării. Un simplu calcul arată că aproximativ 3,5 milioane de abonați depind la această oră de serviciul oferit de aceste instituții, ca să aibă apă caldă și căldură în case.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.