Exclusiv. Drama de a nu-ți putea plânge la căpătâi rudele care se duc. Reportaj din cimitire

Exclusiv. Drama de a nu-ți putea plânge la căpătâi rudele care se duc. Reportaj din cimitire

„Păi unde să facem pomană, că n-avem unde. Am împărțit pachete”, a spus omul.

L-am întrebat ce va face cu pomenirea unchiului său, conform rânduielilor bisericești.

„Am vorbit cu popa și vedem cum face la trei săptămâni. Tot așa, câteva persoane. Om vedea...”, a adăugat bărbatul.

Despre situația grea în care au loc, în aceste momente, înmormântările, el a spus: „După ce că durerea este mare, ești și singur, nu ești înconjurat de rude, de prieteni...e greu. Să vorbești doar prin telefoane, fără să ai posibilitatea să îl vezi pentru ultima oară, nu e ușor. O parte din rude au venit să îl vadă, una câte una, dar la înmormântare nu au mai venit”.

Despre parastase, în actualele condiții de restricții, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a declarat, pentru evz.ro, că acestea se amână atât timp cât se mențin actualele reglementări restrictive severe.

„Cei recent adormiți în Domnul pot fi pomeniți la Sf. Liturghie și parastas (fără participare). Pomelnicul se poate trimite preotului prin mesaj”, a explicat oficialul Patriarhiei.

Ca „pomană” pe care o pot face, a adăugat Vasile Bănescu, cei ce au pierdut recent pe cineva și nu pot încă face un parastas la care să împartă coliva și cele obișnuite, pot ajuta un bătrân sau o persoană vulnerabilă. Adică pot face milostenie în acest fel.