Funcțiile de conducere pentru două dintre cele mai importante structuri din cadrul MinisteruluI Justiției și din Ministerul Afacerilor Interne sunt vacante. Au rămas fără șefi.
La DNA e vorba de primi-procurorul șef adjunct Codrin Gavra, care de astăzi nu mai este în funcție. El a fost delegat în funcție pentru perioada 01.11.2020- 30.04.2021.
În acest moment, Gavra a fost șters de pe site-ul DNA, iar adjunctul șefului DNA Crin Bologa a rămas procurorul-șef adjunct Mădălina Scarlat.
Nu este anunțat niciun concurs pentru funcția de procuror adjunct și nici vreo nouă numire, fie ea și cu delegație. Semn că ministrul Justiției Stelian Ion nu a găsit omul pe care să-l avanseze. E drept, mai are o lună la dispoziție, dar timpul e scurt pentru tot felul de proceduri.
Este posibil ca ministrul să aștepte ca proiectul lui privind noile legi ale justiției să devină lege. În acest caz avizul CSM va deveni obligatoriu pentru șefia marilor parchete.
Președintele României va fi obligat să țină cont de avizul Secției pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii când vor fi propuși spre numire șefii și prim-adjuncții de la marile parchete (PICCJ, DNA, DIICOT).
Așa ar putea arata art. 145 alin. 1 din Legea privind statutul magistraților, dacă se votează legea:
„Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestora, procurorii-sef de sectie ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ai Directiei Nationale Anticoruptie si ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul conform al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 12 ani in functia de procuror sau judecator, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, in acelasi mod”.
MinisteruluI Afacerilor Interne a scos la concurs postul de la DGA
Ministerul Afacerilor Interne, condus la începutul anului de liberalul Marcel Vela, a anunțat că este în căutare de șefi pentru două servicii extrem de importante din structura instituției. Astfel au fost scoase la concurs postul de director general pentru Direcția de Informații și Protecție Internă (DIPI) și pe cel de șef al Direcției Generale Anticorupție. Aceasta (DGA) din urmă a rămas fără conducere după ce chestorul Cătălin Ioniță a fost demis la sfârșitul lunii august.
Fost șef al DGA, Cătălin Ioniță, s-a retras de la șefia structurii după ce a rămas fără avizul ORNISS care îi permitea aceesul la informații secrete. Ioniță a fost urmărit penal de DNA pentru trafic de influență și fals în declarații, fapte care ar fi fost comise în perioada în care ocupa poziția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1. Dosarul a fost clasat, iar el a scăpat de acuzații.
Probele de concurs trebuia să aibă loc în luna ianuarie 2021, însă și acum locul de șef al DGA este gol, ca și cel de prim-adjunct.
Ministrul de Interne Lucian Bode nu a reușit nici el să găsească un polițist capabil și onest care să treacă de toate testele, profesionale și politice, ca să preia frâiele DGA